Εκδήλωση για τη νοτιοανατολική Ευρώπη στο London School of Economics

Εκδήλωση για τη νοτιοανατολική Ευρώπη στο London School of Economics

Συμμετέχουν παράγοντες από τον χώρο της αγοράς, όπως και ο πρόεδρος δράσεων Κυκλικής Οικονομίας

LSE_building
Δοργάνωση με ισχυρό «ελληνικό» άρωμα, πράσινο αποτύπωμα και έντονο διεθνές ενδιαφέρον πραγματοποιείται στο London School of Economics and Political Science, στο πλαίσιο του Athens Circular Forum.

To Sporos Platform, το πρώτο impact fund Κυκλικής Οικονομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του LSE, το LSE SU Hellenic Society και το LSE SU Circular Economy Society, σε συνεργασία με ένα δίκτυο φορέων με ηγετική δράση στην αειφόρο ανάπτυξη, που περιλαμβάνει το EITClimateKIC, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το εργαστήριο για την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Bιωσιμότητα του Ο.Π.Α., διοργανώνουν έναν ανοιχτό διάλογο σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του Κόσμου, με επίκεντρο την Κυκλική Μετάβαση και τις πολλαπλές ευκαιρίες που δημιουργεί στην περιοχή μας.

Η εκδήλωση πραγματοπείται σε υβριδική μορφή μεταξύ 19.00 και 21.00 ώρα Ελλάδας, με φυσική παρουσία στο ιστορικό New Academic Building του LSE, στην καρδιά του Λονδίνου, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και να υποβάλλουν ερωτήσεις online μέσω του youtube [https://www.youtube.com/watch?v=poXcAPnkNug] του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Ο Αλέξανδρος Καρύδης-Καρανδρέας, εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιστροπής του συνεδρίου, στάθηκε στη σημασία της συγκυρίας: «Ο Κλιματικός Νόμος, το Ταμείο Ανάκαμψηςκαι η εξελισσόμενη κρίση των αλυσίδων αξίας και των αγορών ενέργειας δημιουργούν ένα ιστορικό momentum. Η κυκλική οικονομία δίνει λύσεις στην κλιματική κρίση, ενώ παράλληλα ξεκλειδώνει μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία που παράγει αξία και δουλειές σήμερα, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το δυναμικό ψηφιδωτό καινοτόμων δράσεωνκυκλικότητας σε όλα τα επίπεδα, μέσα από ένα συνεκτικό όραμα για το παρόν. Και το London School of Economics, με την ισχυρή παράδοση εξωστρέφειας και συνεργατικής κουλτούρας, παρέχει το ιδανικό forumγια μια συζήτηση που μας αφορά όλους».

Ιδιαίτερη αξία έχει η ενεργή υποστήριξη στο εγχείρημα από πλευράς του Grantham Institute του LSE, ενός από τα σημαντικότερα ερευνητικά ινστιτούτα παγκοσμίως που συμβουλεύει πλήθος κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών σε θέματα κλιματικής αλλαγής, με πολύμορφη δράση, κορυφαίο επιστημονικό έργο και διεθνή αίγλη, όπως αναδείχθηκε προσφάτως και στο πλαίσιο της COP26 στη Γλασκώβη. Το LSE Grantham Institute θα εκπροσωπηθεί μέσω της Δανάης Κυριακοπούλου, Senior Policy Fellow, η οποία θα προεδρεύσει της συζήτησης. Η εκδήλωση τελεί υπό την επιστημονική επιμέλεια της καθηγήτριας Φοίβης Κουντούρη, Προέδρου των Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος πανευρωπαϊκά, Διευθύντριας του EIT Climate KIC Greece και Πρέσβειρας του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, η οποία θα αναλύσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο ρυθμιστικό περιβάλλον και το πλαίσιο πολιτικών για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, εστιάζοντας στην εμπειρία της ως μέλους της Επιτροπής Πισσαρίδη και την αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να πυροδοτήσει ο πράσινος Πυλώνας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, συμμετέχουν business leaders από το χώρο της αγοράς, όπως η Polygreen και ο Πρόεδρός της Θανάσης Πολυχρονόπουλος, που ηγείται δράσεων Κυκλικής Οικονομίας σε διεθνή κλίμακα και πρόσφατα ανέλαβε πρωτοβουλία για τη μετατροπή της Τήλου στο πρώτο “zerowaste” Κυκλικό νησί της Ευρώπης, οργανώσεις ενεργών πολιτών όπως η Symbiosis και η πολύ δυναμική κοινότητα φοιτητών και αποφοίτων του LSE. Στη συζήτηση θα παρουσιάσουν επίσης το έργο τους ο Andrei Geica, Πρόεδρος του Athens Circular Forum και συνιδρυτής του Sporos Platform, καθώς και ο Θανάσης Μπάκος, υπεύθυνος Στρατηγικής της British Business Bank.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Forum θα απευθύνει ο Αλέξανδρος Καρύδης-Καρανδρέας. H Κατερίνα Πουρναροπούλου, ειδική σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα εκπροσωπήσει τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE, ενώ η Πρόεδρος του LSE SU Hellenic Society Δήμητρα Στρατοπούλου θα μεταφέρει τη σκοπιά των Ελλήνων φοιτητών του LSE, οι οποίοι το Σάββατο 19.02 οργανώνουν το ετήσιο Συνέδριό τους, με μαζική συμμετοχή και υψηλό κύρος.

Ο Γεράσιμος Ρουτζούνης, Partnerκαι Διευθυντής Επενδύσεων του Sporos Platform, που θα συντονίσει την εκδήλωση, καταλήγει: «Οι καταναλωτές, ειδικά των νεότερων γενεών, έχουν ενσωματώσει την αξία της ανθεκτικότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων στις προτιμήσεις τους, οδηγώντας όλο και περισσότερες επιχειρήσειςπρος την καινοτομία στηνπαραγωγική διαδικασία και τη διαχείριση πόρων.Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία είναι πλέον θέμα οικονομικής επιβίωσης για τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόκληση έγκειται στο να αξιοποιηθεί το εύρος των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται για την υποστήριξη τέτοιων επενδύσεων. Ήρθε η ώρα για την επιχειρηματική κοινότητα – όλων των κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών –να ηγηθεί της μετάβασης αυτής και να ανακτήσει το κύρος που κατείχε κάποτε στην ελληνική κοινωνία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης