Άκρως επιθετικός ο λύκος που «τρομοκρατεί» τον Διόνυσο

Άκρως επιθετικός ο λύκος που «τρομοκρατεί» τον Διόνυσο

Δεν υπάρχει είδος λύκου με το όνομα «μονόλυκος» - Το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου  επισημαίνει πως πρόκειται για λύκο που φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί στις πλαγιές της Πεντέλης - Τι λένε στο protothema.gr η πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Διονύσου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

λυκος
Ως ένα επιθετικό λύκο  χαρακτηρίζεται απο τους ειδικούς το ζώο που επιτέθηκε και σκότωσε δυο σκυλιά στον Διόνυσο την περασμένη Πέμπτη, με το AFP να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει είδος λύκου με την ονομασία «μονόλυκος», όπως αρχικά είχε κυκλοφορήσει στα media.

Το κλιμάκιο του Δασονομείου Αγίου Στεφάνου που έκανε αυτοψία στο χώρο λέει πως το άγριο ζώο φαίνεται να εχει εγκλωβιστεί στις πλαγιές της Πεντέλης.

Την Τετάρτη, το ζώο κυκλοφορούσε στην λεωφόρο Διονύσου, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αναζητώντας τροφή. Εκει εντόπισε ενα χώρο που φιλοξενούνται αδέσποτα σκυλιά και επιτέθηκε σε ένα από αυτά. Το επόμενο πρωί, οι υπεύθυνοι της φιλοζωικής αντίκρυσαν έκπληκτοι το νεκρό σκυλί με φαγωμένα τα εντόσθιά του.

Λύκος Κηφισιά - Μαρτυρίες


«Ο σκύλος είχε κατακρεουργηθεί. Του είχαν φάει την κοιλιακή χώρα και του είχαν βγάλει τα εντόσθια. Στην αρχή θεωρήσαμε οτι είναι σκοτωμένος απο κάποιον άλλο σκύλο», λέει στο protothema.gr ο κ. Δημήτρης Πιτιανούδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου.

Κλείσιμο
Την επόμενη ημέρα, ένα ακόμη ζώο βρέθηκε κατακρεουργημένο στον ιδιο χώρο με αποτέλεσμα η υπεύθυνη της φιλοζωικής να ειδοποιήσει το Δασονομείο καθώς αντιλήφθηκε πως κάποιο άγριο ζώο επιτίθεται στα σκυλιά.

IMG_20220130_115047
Screenshot_20220130_150009


Οι περιγραφές μιλούν για ενα πολύ μεγάλο ζώο, εξαιρετικά άγριο που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με σκύλο

«Ήρθαν, έκαναν αυτοψία, πήραν φωτογραφίες, συνέταξαν την αναφορά τους απο τα πατήματα στο χιόνι και μας διαβεβαίωσαν οτι πρόκειται για λύκο.

Την ίδια ημέρα, όπως καταγγέλει, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής είδαν το λύκο να τριγυρνάει στη γειτονιά. Στη λεωφόρο Αιολίδος, μάλιστα, ο λύκος φέρεται να πήδηξε τη μάντρα ενός σπιτιού και να εισέβαλε στην αυλή την ωρα που η ένοικος τον παρακολουθούσε έντρομη απο τη τζαμαρία.

Όλες οι περιγραφές μιλούν για ενα πολύ μεγάλο ζώο, εξαιρετικά άγριο που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με σκύλο.

Το κλιμάκιο του Δασονομείου Αγίου Στέφανου εντόπισε τα σημεία της πάλης του λύκου με το άτυχο σκυλί καθώς και τα χνάρια που άφησε πίσω του το άγριο ζώο. Απο την έρευνα προέκυψε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που προσεγγίζει την περιοχή ενώ το στοιχείο που δείχνει οτι πρόκειται για λύκο είναι το δάγκωμα στο σώμα του σκύλου το οποίο προκάλεσε ακαριαίο θάνατο.

Δεν υπάρχει είδος λύκος με το όνομα «μονόλυκος»

Όταν επικοινώνησε με το AFP στις 9 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του Δασαρχείου Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας, δήλωσε: «Η Υπηρεσία μας δεν έχει ούτε προβλέπεται να κάνει δηλώσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα έχει εκδοθεί δελτίο τύπου από το γραφείο Τύπου του αρμόδιου Υφυπουργού ΥΠΕΝ Κου Αμυρά».

Η σχετική ανακοίνωση Τύπου, που εκδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου, δεν αναφέρεται στον ισχυρισμό περί ύπαρξης «μονόλυκου» και γνωστοποιεί το άνοιγμα έρευνας για να διαπιστωθεί αν η επίθεση στα σκυλιά έγινε από λύκο ή άλλο ζώο. Συγκεκριμένα:

«Κατά την επίσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με έρευνα που ίσως απαιτήσει την εκταφή των δύο σκύλων και την παραλαβή δειγμάτων γενετικού υλικού, παρουσία κτηνιάτρου του Δημοσίου. Στόχος είναι, με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» που διαθέτει επιστημονική εμπειρία σχετικώς με τα άγρια θηλαστικά, να διαπιστωθεί εαν η επίθεση στα σκυλιά, τα οποία βρίσκονταν σε περιφραγμένο χώρο, έγινε από λύκο ή κάποιο άλλο ζώο».

Στην ανακοίνωση παρατίθεται δήλωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Αν πρόκειται για λύκο, θα προχωρήσουμε σε μέτρα [...] ώστε να αποφύγουμε τη σύγκρουση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και άγριων ζώων. Παρ’ όλα αυτά ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι επιστήμονες. Θα δράσουμε βάσει στοιχείων με τη βοήθεια του Δασαρχείου και του Δασονομείου. Πάντως το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση άγριων ζώων σε τέτοιες περιοχές με δάση και βουνά δεν είναι η εξαίρεση, είναι κάτι φυσιολογικό».

Το υπουργείο και περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε πως δεν υπάρχει είδος «μονόλυκος»
Το AFP επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας την τοποθέτησή του δεύτερου σχετικά με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει ξεχωριστό είδος με την ονομασία «μονόλυκος».

«Εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης "Καλλιστώ" και την επίσημη βιβλιογραφία και δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει "Μονόλυκος", το είδος, δηλαδή, λύκου που κάποιοι "βάφτισαν" ως τον δράστη των επιθέσεων σε δύο σκυλιά στον Διόνυσο. Πρόκειται για νεολογισμό. Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus)», αναφέρει η απάντηση του Υπουργείου.

«Νεολογισμός» σημαίνει νέα λέξη ή χρησιμοποίηση λέξης με σημασία διαφορετική από τη συνηθισμένη. Εν προκειμένω, ο «μονόλυκος» προέρχεται από τη σύμπτυξη των λέξεων «μόνο» και «λύκος», για τη δημιουργία μιας λέξης που δεν υπήρχε προηγουμένως.

Μία ημέρα μετά την πρώτη εμφάνιση του ισχυρισμού (στις 31 Ιανουαρίου 2022), ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ έδωσε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), διαψεύδοντας τον ισχυρισμό.

«Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται "Μονόλυκος", πρόκειται για νεολογισμό», λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης, Γιώργος Θεοδωρίδης.

<Το άρθρος διορθώθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις του AFP.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαζί μας στο ξενοδοχείο ήρθε και μια άλλη ανήλικη με τον φίλο της, λέει ο 40χρονος που κατηγορείται για την αποπλάνηση της 14χρονης

Η απίστευτη ιστορία της Σάρλοτ Μπέλις: Οι Ταλιμπάν προσφέρουν καταφύγιο στην ανύπαντρη έγκυο δημοσιογράφο από τη Νέα Ζηλανδία

Κριστιάνο Ρονάλντο: Μπλόκαρε το Transfermarkt γιατί τον κοστολόγησε μόλις στα... 75 εκατ. ευρώ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης