Κακοκαιρία «Ελπίς» - Δεύτερη ημέρα αργίας: Πώς θα λειτουργήσουν ΜΜΜ, δημόσιο, σχολεία και καταστήματα

Κακοκαιρία «Ελπίς» - Δεύτερη ημέρα αργίας: Πώς θα λειτουργήσουν ΜΜΜ, δημόσιο, σχολεία και καταστήματα

Δείτε αναλυτικά - Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί - Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

mmm_xionia_next_day_xr
Επέκταση του καθεστώτος της αργίας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Αττική, σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση -δια του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη- κι ενώ εξακολουθεί το έργο της αποκατάστασης του οδικού δικτύου, αλλά και της ηλεκτροδότησης σε όλο το λεκανοπέδιο.

Κλειστά σχολεία

Λόγω και των συνθηκών παγετού που επικρατούν από νωρίς το πρωί, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία, όπως γνωστοποίησε χθες η Περιφέρεια Αττικής. Με δεδομένο ότι η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για το δημόσιο τομέα, δεν θα υπάρξει υπηρεσία τηλεκπαίδευσης, ενώ η κατάσταση αναμένεται να συνεκτιμηθεί στη διάρκεια της ημέρας αναφορικά με την λειτουργία των σχολικών τμημάτων στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές. Αντίθετα, στις περιοχές που δεν έχουν πληγεί τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Καθεστώς αργίας

Υπενθυμίζεται ότι ως αργία ορίζεται μια συγκεκριμένη ημέρα ή μια περίοδος μερικών ημερών, κατά την οποία σταματούν εσκεμμένα οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Ως επίσημες αργίες στην Ελλάδα στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν οριστεί 12, εκ των οποίων 8 σταθερές, δηλαδή η Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου), τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου), η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης του 1821 (25 Μαρτίου), η Εργατική Πρωτομαγιά (1 Μαΐου), η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), η Επέτειος του ΟΧΙ (28 Οκτωβρίου), τα Χριστούγεννα ( 25 Δεκεμβρίου) και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου) και τέσσερις κινητές, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, η Δευτέρα μετά το Πάσχα και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Εξαιρέσεις για το Δημόσιο

Εξαιτίας της κήρυξης της αργίας, ανεστάλη και η σημερινή λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μετά από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, η αργία αφορά στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν.

Ωστόσο, από το καθεστώς αργίας κατά τη σημερινή ημέρα εξαιρούνται:

(α) οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού,

(β) οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας,

Κλείσιμο
(γ) οι δημόσιες δομές υγείας,

(δ) τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και

(ε) υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας, που κοινοποιείται στους υπαλλήλους.

Κανονικά τα ημερομίσθια

Όσον αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στις πληγείσες από την «Ελπίδα» περιοχές, «οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες τους» διευκρίνισε το Υπουργείο Εργασίας, για τις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

Απαλλαγή εισφορών

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις δύο αυτές ημέρες, απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθήσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναστολή εμβολιασμών

Επιπλέον, αναστέλλονται σήμερα τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα των νομών Αττικής και Εύβοιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ενώ οι ενήλικοι πολίτες και τα παιδιά ηλικίας 12+ θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων ραντεβού. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών, οι γονείς θα ενημερωθούν για την ημέρα και ώρα των νέων ραντεβού με SMS που θα λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο.

Λιανεμπόριο

Κλειστά λόγω της αργίας θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, αλλά και οι τράπεζες. Σε ενημέρωσή της, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπενθυμίζει πως το μέτρο αφορά μόνο στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας.

Τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα

Ανοιχτά, ωστόσο, θα παραμείνουν σήμερα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία, σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Κυκλοφοριακά προβλήματα

Στο ενδιάμεσο, με αργούς ρυθμούς αποκαθίσταται η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο, αλλά και τις περιφερειακές οδούς της Αττικής, καθώς ο όγκος του χιονιού, αλλά και τα εκατοντάδες κομμένα δέντρα δυσχεραίνουν το έργο των συνεργείων αποχιονισμού.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:

Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων <Cyclon> ρεύμα κυκλοφορίας προς

Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.

Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο. (Πεντέλη).

Επί της συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.

Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη.

Ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό.

Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας « Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Τατοΐου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα Βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Τατοϊου από το ύψος του οικισμού Άγιος Μερκούριος έως το ύψος της Ιπποκράτειου πολιτείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ε.Ο. Οινόης - Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.

Ε.Ο. Μεγάρων- Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 12ο χλμ. θέση Λούμπα προς τα Μέγαρα.

Επί της Αττικής Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος.

Επί της Δ.Π.Λ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος.

Επί της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος

Επί της Επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη χ/θ 7 στα Μέγαρα.

Επί της Επαρχιακής οδού Μεγάρων Χανίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από θέση Δίστρατο (χ/θ 5) στην περιοχή των Μεγάρων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων πραγματοποιείται η κυκλοφορία στην Αττική:

Επί της Ν.Ε.Ο.Α.Λ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας άπαντα οχήματα. - πλην της ανωτέρω διακοπής κυκλοφορίας περ. 4.

Επί της Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θήβας, από ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων <Cyclon> έως τα όρια Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επιστρέφουν τα λεωφορεία και τρόλεϊ

Στο πεδίο των δημόσιων συγκοινωνιών, «συντονισμένες ενέργειες για τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας» των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποιούν οι Συγκοινωνίες Αθηνών (όμιλος ΟΑΣΑ) σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, «και μετά από αυτοψίες των εποπτικών συνεργείων του ομίλου, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων», σήμερα θα κυκλοφορήσουν τα οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ), με πρόγραμμα αργίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν μεταξύ 06.30 – 07.00, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. «Με γνώμονα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, τα εποπτικά συνεργεία θα παρακολουθούν διαρκώς τις συνθήκες του οδικού δικτύου και τα δρομολόγια θα προσαρμόζονται αναλόγως», καταλήγει ο ΟΑΣΑ.

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Αναφορικά με τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, οι συρμοί της Γραμμής 3 του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο πραγματοποιούν στάση στο Κορωπί και κινούνται χωρίς στάση στους σταθμούς Παλλήνη και Κάντζα, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ.

Για τον Ηλεκτρικό, δηλαδή τη γραμμή 1, η συγκοινωνία σήμερα θα διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς – Ειρήνη και αντίστροφα με προοπτική έως το μεσημέρι να δοθεί και το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής σε λειτουργία. Τέλος, στο δίκτυο του ΤΡΑΜ, τα δρομολόγια θα διεξάγονται ως εξής:

· Γραμμή 6 «Σύνταγμα – Πικροδάφνη» με τερματική στάση Λ. Βουλιαγμένης

· Γραμμή 7 «σκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος» με τερματική στάση Κολυμβητήριο

Έως το μεσημέρι, ωστόσο, αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στο δίκτυο του ΤΡΑΜ.

Με πρόγραμμα αργιών η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Με βάση το πρόγραμμα Αργιών, δηλαδή όπως κάθε Κυριακή, θα κινηθούν σήμερα και οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οπότε δεν θα κυκλοφορήσουν τα 1532, 1537, 1552, 1557 της Χαλκίδας και τα 4+4 ζεύγη στη γραμμή Κορωπί-Λιόσια.

Επιπλέον, λόγω της κακοκαιρίας θα υπάρξουν ακυρώσεις των πρωινών IC-50 και IC-51 στη γραμμή Αθήνας και Θεσσαλονίκης και των πρωινών στη γραμμή της Χαλκίδας 11530, 1530, 1533.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια μηνύουν την Αττική Οδό - Τι καταγγέλλουν, τι διεκδικούν

Survivor: Η διπλή νίκη των Μαχητών και οι… βόμβες της Μυριέλλας - Δείτε βίντεο

Κιμ Καρντάσιαν: Αρνείται την ύπαρξη δεύτερου sex tape διαψεύδοντας τον Κάνιε Γουέστ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης