Καιρός - Κακοκαιρία Ελπίς: Τι είναι η χιονοκαταιγίδα, ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο που πλήττει τη χώρα

Καιρός - Κακοκαιρία Ελπίς: Τι είναι η χιονοκαταιγίδα, ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο που πλήττει τη χώρα

Ο Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί το φαινόμενο - Η κακοκαιρία «Ελπίς» μέσα σε λίγες ώρες «έντυσε» στα λευκά και την Αττική και έφερε ένα σπάνιο φαινόμενο: την χιονοκαταιγίδα - Πότε βιώσαμε τελευταία φορά παρόμοια φαινόμενα

xionokataigida
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Ελπίς στη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο και τις σφοδρές χιονοπτώσεις

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι πλήττουν «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες» αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ο χιονιάς αυτός θα είναι επικίνδυνος. 

Σε ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο που πλήττει από νωρίς το πρωί το λεκανοπέδιο της Αττικής - χιονοκαταιγίδα με κεραυνούς - αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Μιλώντας σήμερα στο protothema προειδοποίησε ότι θα χιονίζει αδιάκοπα μέχρι και το πρωί της Τρίτης, όχι όμως με την ίδια ένταση σε όλες τις περιοχές. Μάλιστα, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας το φαινόμενο θα βρίσκεται κατά περιόδους σε έξαρση.


Τι είναι οι χιονοκαταιγίδες που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας

Η χιονοκαταιγίδα (αγγλικά: thundersnow, κατ' αντιστοιχία με το thunderstorm = καταιγίδα), γνωστό επίσης και ως χιονοθύελλα με βροντές (thunder snowstorm) ή χιόνι με αστραπές και βροντές, είναι ένα σπάνιο είδος καταιγίδας, στην οποία παρατηρούνται τα τυπικά φαινόμενα ηλεκτρικής δραστηριότητας (αστραπές και βροντές), με τη διαφορά ότι η ατμοσφαιρική κατακρήμνιση αποτελείται από χιόνι, αντί για βροχή.

Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται κυρίως σε περιοχές με έντονα ανοδικά ρεύματα εντός του ψυχρού τομέα των βαρομετρικών υφέσεων, από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες επιφάνειας είναι πολύ πιθανό να είναι κοντά ή κάτω από τους 0 °C (32 °F). Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, εκτός από την χιονόπτωση, παρατηρείται συχνά και χαλαζόπτωση σε κάποια σημεία της καταιγίδας. Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές, με συνηθέστερη το thundersleet, όπου η κατακρήμνιση αποτελείται από χιονόνερο (sleet) αντί για χιόνι (snow).

Οι τέσσερις πιθανές αιτίες και μορφές του φαινομένου

-Αστραπές και βροντές μπορεί να τύχει να συμβούν σε μια χιονοθύελλα, με αντίστοιχο μηχανισμό με αυτόν της κανονικής καταιγίδας, λόγω αναταράξεων από την ταυτόχρονη ύπαρξη των οριζόντιων ρευμάτων, κοινώς ανέμων, με τα ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα, αν και είναι πρακτικώς σπάνιο ενδεχόμενο.

-Μια κανονική καταιγίδα στην άκρη ενός ψυχρού ή θερμού μετώπου, που μπορεί ή να σχηματιστεί σε μια ψυχρή περιοχή τον χειμώνα ή να προσκρούσει εκ των υστέρων σε ψυχρές αέριες μάζες, οπότε η κατακρήμνιση λαμβάνει την μορφή του χιονιού.

Κλείσιμο
-Μια βαριά χιονοθύελλα στο άκρο βαρομετρικών υφέσεων που προκαλούν ισχυρά κατακόρυφα ρεύματα, τα οποία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για να συμβούν αστραπές και βροντές, όπως φαίνεται στο διπλανό σχεδιάγραμμα.

-Μια καταιγίδα στην οποία παρατηρείται το φαινόμενο lake effect ή ocean effect, που προκαλείται από ψυχρές αέριες μάζες που διέρχονται πάνω από αρκετά ζεστό νερό λιμνών ή ωκεανών. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τέτοιες χιονοκαταιγίδες ιδιαίτερα συχνά στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Μία μοναδική ιδιότητα της χιονοκαταιγίδας είναι ότι η χιονόπτωση ενεργεί ως ακουστικός συμπιεστής της βροντής, λόγω του ότι εμποδίζει τη διάδοση του ήχου σε μεγάλες αποστάσεις, εντονότερα από τη βροχή. Η βροντή από μια τυπική καταιγίδα, μπορεί να ακούγεται και πάνω από 10 χιλιόμετρα μακριά, ενώ η βροντή από ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, συνήθως μπορεί να ακούγεται μόνο σε ακτίνα 3 έως 5 χιλιομέτρων από την αστραπή.

Επίσης, αν και θερμοδυναμικά δεν διαφέρει από τα άλλα είδη καταιγίδας, ωστόσο οι κορυφές των καταιγιδοφόρων νεφών (σωρειτομελανίες) φτάνουν συνήθως σε πολύ χαμηλότερα ύψη από τις τυπικές καταιγίδες.

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο και αυτός είναι και ο λόγος που ο όρος «χιονοκαταιγίδα» δεν έχει καμία απήχηση στην καθημερινότητα, όπου χρησιμοποιείται συνήθως η ανεπίσημη έκφραση «χιόνι με αστραπές και βροντές» από την πρακτική περιγραφή του φαινομένου.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το σπάνιο φαινόμενο εμφανίζεται στην χώρα μας. Το 2019, στους Κούναβους Ηρακλείου Κρήτης, είχε σημειωθεί χιονοκαταιγίδα. 

Χιονοκαταιγίδα σήμερα το πρωί στους Κουνάβους Ηρακλείου! Προσέξτε τον κεραυνό! Αναφορά του Γιώργου Στυλιανού.

Posted by Meteo Gr on Monday, January 7, 2019

Παρόμοια φαινόμενα κατά την εξέλιξη του χιονιά είχαν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου, τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς και στον Αγιο Στέφανο Αττικής, το 2015.

Χιονοκαταιγίδα Άγιος Στέφανος Αττικής 9 Απριλίου 2015 - Πασχαλινό Χιόνι




Δείτε live την πορεία των καιρικών συνθηκών




Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε στα 73 του χρόνια ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Τιερί Μιγκλέρ

Καιρός - Λαγουβάρδος στο protothema: Σπάνια χιονοκαταιγίδα με κεραυνούς στην Αττική, το χιόνι θα φθάσει έως και 30 πόντους

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Τα κινητά της «παρέας της Αθήνας», τα κυκλώματα και οι απαντήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης