Κακοκαιρία «Ελπίς» - Στυλιανίδης: Μείνετε στα σπίτια σας, δύσκολη η νύχτα - Θα αναζητηθούν ευθύνες από την Αττική Οδό

Κακοκαιρία «Ελπίς» - Στυλιανίδης: Μείνετε στα σπίτια σας, δύσκολη η νύχτα - Θα αναζητηθούν ευθύνες από την Αττική Οδό

Πρωτοφανές το φαινόμενο της κακοκαιρίας είπε ο κ. Στυλιανίδης - Έκκληση Οικονόμου προς τους πολίτες να μην μετακινούνται χωρίς αλυσίδες - Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Οικονόμου, Πατούλης, Κολυδάς

1stylianidis-arthro
Να αναζητηθούν ευθύνες για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή.

Η ενημέρωση έγινε από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΕΗ Α. Μάνο. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη.

Μιλώντας για την πορεία του φαινομένου της κακοκαιρίας ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως τα φαινόμενα, τα οποία τα χαρακτήρισε πρωτοφανή,  θα συνεχίσουν μέχρι και αύριο και από το πρωί το κύριο πρόβλημα θα είναι ο παγετός. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν από αύριο το μεσημέρι, ωστόσο από κει και πέρα υπάρχει ο κίνδυνος του παγετού, ειδικά τις βραδινές και πρωινές ώρες.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό. Ο κ. Στυλιανίδης στην συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό για την διαχειριση σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται εκεί. «Μας είχαν διαβεβαιώσει πως θα έχουν επάρκεια μέσων για να διασφαλίσουν την κυκλοφορία», είπε ο υπουργός σημειώνοντας παράλληλα πως τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν ευθύνες.

Κλείσιμο
Μάλιστα σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως όλα τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Αττικής, προήλθαν από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην Αττική Οδό.

Είπε ακόμα ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια. Τόνισε ακόμα ότι ήταν εξαιρετικά μείζον να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη την χώρα. Κάλεσε τους πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνούν με το 112 το οποίο έχει σύστημα γεωεντοπισμού.

Καταβάλλεται προσπάθεια να μείνουν ανοικτοί όλοι οι οδικοί άξονες, ειδικά ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και δεν επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν αλυσίδες. Στο εθνικό δίκτυο με την προετοιμασία που έγινε σημειώθηκαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην γέφυρα Καλυφτάκη αλλά αντιμετωπίστηκαν και κρατήσαμε την χώρα ανοικτή. Για τα ΜΜΜ είπε ότι θα γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις από τον ΟΑΣΑ. «Απευθύνουμε έκκληση. Αποφύγετε κάθε μη απολύτως απαραίτητη μετακίνηση» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ έκανε γνωστό ότι αύριο ο Δημόσιος Τομέας θα λειτουργήσει με τηλεργασία.

Τηλεργασία στο Δημόσιο

Όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αύριο ο Δημόσιος Τομέας θα λειτουργήσει με τηλεργασία. Παράλληλα, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οδηγίες έχουν δοθεί και από το Υπουργείο Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων» τόνισε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Ο κ. Στυλιανίδης προανήγγειλε ότι με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν και αύριο όλα τα σχολεία σε περιοχές που έχουν πληγεί από την χιονοκαταιγίδα, επισημαίνοντας ότι σήμερα λειτούργησαν περισσότερες από 46. 000 ψηφιακές τάξεις, με τηλεκπαίδευση.

Δείτε την ενημέρωση:

Ενημέρωση για την κακοκαιρία σε εξέλιξη #Ελπίς #Ελπίδα

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ζήτησε και αυτός να περιοριστούν οι μετακινήσεις. Επίσης ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι 3900 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός με 883 οχήματα ενώ το κέντρο της άμεσης Δράσης έχει δεχτεί 400 κλήσεις για βοήθεια.

Όσον αφορά την Αττική Οδό ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των οδηγών και γίνεται πλέον αντιδρόμηση και προς την Ελευσίνα και προς το αεροδρόμιο. Ο κ. Οικονόμου επισήμανε επίσης στους πολίτες να μην κινούνται χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και εφόσον η μετακίνησή τους είναι απαραίτητη. Ενώ ανέφερε ότι η πλειοψηφία των οδηγών και στην Κατεχάκη και στην Αττική οδό όπου παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι είναι δύσκολες ώρες με τις καιρικές συνθήκες ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται όλο το βράδυ στους δρόμους και θα υπάρξουν εκχιονιστικά και αλατιέρες ώστε να διατηρηθούν ανοιχτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες ειδικά αύριο όπου θα υπάρξει παγετός. «Η προσπάθεια εντείνεται για να είναι ανοιχτά τα νοσοκομεία και οι δρόμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα, ενώ στο κομμάτι της Αττικής τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε Νέα Μάκρη, Παλλήνη και Σπάτα.

Από μεριάς της ΕΜΥ ο κ. Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε ότι το πρώτο κύμα της «Ελπίδας» πέρασε ενώ εξήγησε ότι το δεύτερο κύμα θα ήταν ισχυρότερο, όπως και συμβαίνει. Επίσης ανέφερε ότι 4 φορές την ημέρα αναλύονται τα μετεωρολογικά μοντέλα. «Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το κύμα συνεχίζεται με μεγάλες εντάσεις και θα κρατήσει μέχρι και τα μεσάνυχτα ή μια με δυο ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Το κύμα αυτό θα έχει 16 ώρες συνολικά διάρκεια. Παρότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μια ύφεση εν τούτοις σε ορισμένες περιοχές και της Αττικής της Στερεάς και Εύβοιας δείχνουν μεγάλες ποσότητες χιονιού κυρίως τις βραδινές ώρες. Για το λεκανοπέδιο ύφεση θα δούμε από το μεσημέρι της αυριανής ημέρας. Για τις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδος αντίστοιχη ύφεση. Οι πολύ ψυχρές μάζες μας έφεραν χιονοκαταιγίδες και συνεχίζονται και στις νότιες νησιωτικές περιοχές». Όσον αφορά τον παγετό ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι αύριο και μεθαύριο θα είναι εντονότερος και επικίνδυνος στις περιοχές που έχει χιονίσει.
Στη σύσκεψη παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος.

Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι όσοι πολίτες έχουν μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής και δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στις οικίες τους εξαιτίας της κακοκαιρίας υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια ξενοδοχείων και θα πρέπει να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας: 2131331038, 2131331210 και 2131331216.


Δείτε βίντεο: Σε «λευκή δοκιμασία» η Αττική - Χάος στην Αττική Οδό με ουρές χιλιομέτρων 
Σε «λευκή δοκιμασία» η Αττική - Χάος στην Αττική Οδό με ουρές χιλιομέτρων


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την επέλαση του χιονιά έως το πρωί της Τρίτης

Σε «λευκή δοκιμασία» η Αττική: «Έμφραγμα» σε κεντρικούς δρόμους, μετ' εμποδίων οι δημόσιες συγκοινωνίες - Πού εντοπίζονται τα προβλήματα

Κακοκαιρία «Ελπίς» - ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης