Σε «λευκή δοκιμασία» η Αττική: «Έμφραγμα» σε κεντρικούς δρόμους, μετ' εμποδίων οι δημόσιες συγκοινωνίες

Σε «λευκή δοκιμασία» η Αττική: «Έμφραγμα» σε κεντρικούς δρόμους, μετ' εμποδίων οι δημόσιες συγκοινωνίες

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ η Αθήνα - Προβλήματα σε πτήσεις από το πρωί -  Κυκλοφοριακή «ασφυξία» στην Αττική Οδό - Έκλεισε η Κατεχάκη - Κατέβασε ρολά το Δημόσιο από το μεσημέρι - Πού σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση

xioni-mpotiliarisma-arthro
Δυσχεραίνει ώρα με την ώρα η κατάσταση στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς το λευκό πέπλο χιονιού που έχει απλωθεί σε όλο το μήκος της Περιφέρειας, δοκιμάζοντας από νωρίς το πρωί τις αντοχές του οδικού δικτύου, αλλά και των βασικών υποδομών. Το γεγονός, μάλιστα, ότι μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος του νομού έχει παραδοθεί στη χιονοκαταιγίδα, σε συνδυασμό με την έντονη χιονόπτωση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, η οποία εξελίσσεται με αμείωτο ρυθμό, εντείνουν την ανησυχία, αλλά και τις προετοιμασίες για μια δύσκολη, «λευκή» νύχτα στην πρωτεύουσα.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν προσώρας οι δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς η χιονοκαταιγίδα έχει προκαλέσει τη διακοπή κατά τμήματα των μέσων σταθερής τροχιάς, αλλά και την απόσυρση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, ενώ σειρά πτήσεων έχουν ματαιωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Πού υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο

Σύμφωνα με την Τροχαία, διακόπτεται η κυκλοφορία κάθε είδους βαρέως οχήματος άνω των 3,5 τόνων σε Αττική Οδό, στον περιφερειακό του Υμηττού, στην περιφερειακή οδό του Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα.

Προβλήματα εντοπίζονται στην κυκλοφορία των οχημάτων:
1. Στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα από την Παιανία έως τη Μεταμόρφωση και στις εξόδους και πραγματοποιούνται αντιδρομήσεις στις εξόδους για αποσυμφόρηση.
2. Στην Λεωφόρο Μεσογείων και στα δύο ρεύματα από το Πεντάγωνο έως την οδό Μιχαλακοπούλου.
Κλείσιμο
3. Στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σύνταγμα.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και στις λωφόρους Αμαλίας, Αλεξάνδρας, Ποσειδώνος, Κηφισίας, όπως και στις οδούς Πειραιώς, Σταδίου και στον ευρύτερο κεντρικό τομέα Αθηνών.


Μετρό, τραμ και Ηλεκτρικός

Όσον αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο, εξαιτίας του χιονιά. Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας στον Προαστιακό σιδηρόδρομο. Επίσης, το τραμ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο, με τερματικό τη στάση ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

5489657


Αναφορικά με τη λειτουργία του Ηλεκτρικού, η έντονη χιονόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός). Η κίνηση διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς -Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη - Κηφισιά.

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ

Εν τω μεταξύ, αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της έντονης κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί υπήρξαν προβλήματα σε αρκετές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ με αποτέλεσμα να σταματούν την κυκλοφορίας τους.

5489756


Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 25/01, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Καθηλωμένα αεροπλάνα

Η σφοδρή χιονόπτωση στα Σπάτα «έντυσε στα λευκά» και τους αεροδιαδρόμους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Μεταξύ άλλων δεν έγιναν τα δρομολόγια για Χίο, Μύκονο και Κέρκυρα.

Κλειστή η Εθνική Οδός

Έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στο εθνικό οδικό δίκτυο, ιδίως στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας από τις Ράχες Φθιώτιδας. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε ισχύ βρίσκεται απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων:

Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.
Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.
Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.
Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

· Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
· Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
· Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Δερβενοχωρίων – Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.
· Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας – Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «Άγιος Αθανάσιος»).

Νομός Ευβοίας

· Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η χ/θ (Καστέλα) έως την 42η χ/θ (Προκόπι),
· Στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας – Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ.
· Στο τμήμα από κόμβο Αγίου Στεφάνου προς ΠΑΘΕ (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας), μέσω Α-11 Εθνικής Οδού Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων στα ανωτέρω σημεία, καθώς και όλων των οχημάτων στο υπόλοιπο Εθνικό & Επαρχιακό Δίκτυο του Νομού, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

· Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Νομός Φθιώτιδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την 242,079η χ/θ (Α/Κ Ραχών) έως την 121,250η χ/θ (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Νομός Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 16η έως την 18η χ/θ.

Παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Έκλεισε η Κατεχάκη

Η σφοδρή χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα την πολύωρη ταλαιπωρία των κατοίκων στα βόρεια προάστια της Αθήνας, αφού έκλεισε η οδός Κατεχάκη, ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία σε πολλά σημεία της Αττικής οδού.

Ουρές στην Αττική Οδό

Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί και στην Αττική οδό στο ύψος της Παλλήνης λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Σύμφωνα με οδηγούς Ι.Χ που κινούνται στη κατεύθυνση από Παλλήνη προς Αθήνα, η κατάσταση είναι απελπιστική και δεκάδες αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπέβαλλε αίτημα στην διαχείριση της Αττικής Οδού να κλείσει τις εισόδους, για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Διακοπές ρεύματος

Σε Νταού Πεντέλης και Μαραθώνα εντοπίζονται, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ελπίς». Προβλήματα με βλάβες στη χαμηλή τάση έχουν επίσης παρουσιαστεί στην Καλλιθέα και τμήματα της Ιστιαίας στη Βόρεια Έύβοια.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι είχαμε και διακοπές ρεύματος και στην περιοχή της Γλυφάδας. Τα προβλήματα που υπήρξαν νωρίτερα σε Ανθούσα και Παλλήνη επιδιορθώθηκαν και η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε.

Κατέβασε ρολά το Δημόσιο

Σε εγρήγορση παραμένει και το Υπουργείο Εσωτερικών, συνεκτιμώντας την κατάσταση με βάση την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, ενώ αναμένονται νέες οδηγίες για τη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα αύριο, ανάλογα με την εξέλιξη της χιονοκαταιγίδας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, το προσωπικό όλων των δημόσιων υπηρεσιών αποδεσμεύτηκε στις 12 το μεσημέρι, ενώ επίκεινται και νέες ανακοινώσεις.


Δείτε βίντεο: Σε «λευκή δοκιμασία» η Αττική - Χάος στην Αττική Οδό με ουρές χιλιομέτρων
Σε «λευκή δοκιμασία» η Αττική - Χάος στην Αττική Οδό με ουρές χιλιομέτρων



Ειδήσεις σήμερα:

Πληρώνεται ο εργαζόμενος που δεν μπορεί να μεταβεί στην εργασία του λόγω του χιονιού;

Με δυσκολία προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτή τη λεωφόρο Μαραθώνος, λέει ο δήμαρχος

Τηλεκπαίδευση σε πάνω από 46.000 ψηφιακές τάξεις από το πρωί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης