Νέα ΕΔΕ για την ξαδέλφη Πολάκη - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Νέα ΕΔΕ για την ξαδέλφη Πολάκη - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ελέγχεται για δύο περιστατικά στις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου

polalos
Στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι η αναισθησιολόγος κυρία Νεκταρία Πολάκη, εξαδέλφη του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παύλου Πολάκη, καθώς έχει ζητηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από τον διοικητή του νοσοκομείου «Βενιζέλειο» για δύο βαρύτατα περιστατικά «εξαφάνισης» οπιοειδών αναλγητικών που της χρεώνονται και τα οποία έλαβαν χώρα μέσα στα χειρουργεία κατά την προετοιμασία ασθενών για επέμβαση.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2015 η αναισθησιολόγος είχε κλέψει από το φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), όπου εργαζόταν, φιαλίδια πεθιδίνης, που είναι οπιοειδές νοσοκομειακό σκεύασμα. Είχε διαταχθεί και πάλι ΕΔΕ, με την ίδια να αναφέρει τότε στο πλαίσιο της εξέτασης ότι η πράξης της ενδεχομένως συσχετίζεται με εξάρτησή της από οπιούχες ουσίες.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση είχε κρατηθεί στα συρτάρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Και ανασύρθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, μετά τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, σε χειρουργείο για κρεατάκια όπου είχε εμπλακεί η αναισθησιολόγος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από ρεπορτάζ του Mega, ο διοικητής του νοσοκομείου «Βενιζέλειου», κ. Κωνσταντίνος Τερζάκης ζήτησε την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου από τον διευθυντή Χειρουργικής-Προσωρινό Προϊστάμενο του Χειρουργικού τμήματος, κ. Μανούσο Χριστοδουλάκη τη διενέργεια ΕΔΕ καθώς είχε ενημερωθεί από την προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού Τμήματος για δύο συμβάντα όπου εμπλεκόταν η κυρία Νεκταρία Πολάκη. Ωστόσο, ο γιατρός ζήτησε την απαλλαγή του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους και η ΕΔΕ ανατέθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Σπυριδάκη.

Τα επίμαχα συμβάντα

«Σε συνέχεια της προφορικής σας ενημέρωσης, σας παραθέτω δύο πρόσφατα γεγονότα παρακαλώντας για τις ενέργειές σας προκειμένου να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις» επισημαίνει στην αναφορά της προς τον διοικητή η προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού τμήματος.

Σύμφωνα με την αναφορά, στις 30/12/2021 η προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού ενημερώθηκε από την αναπληρώτριά της για το παρακάτω συμβάν: «Νοσηλεύτρια βρήκε μία χρησιμοποιημένη βελόνα ινσουλίνης (με καπάκι) και ίχνη αίματος πάνω στον νιπτήρα της τουαλέτας που βρίσκεται στον χώρο του χειρουργείου. Μετά την επιστροφή της νοσηλεύτριας από την τουαλέτα ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την έναρξη νέου περιστατικού, ορθοπεδικού. Ο ειδικευόμενος Ιατρός Αναισθησιολογίας ρώτησε πού βρίσκεται το υπόλοιπο της μορφίνης που είχε ανοιχτεί για το περιστατικό και η Νεκταρία Πολάκη του απάντησε ότι είχε απορριφθεί. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όμως είδε την κυρία Πολάκη να τοποθετεί διακριτικά μία σύριγγα στη τσέπη του παντελονιού της. Στη συνέχεια και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το περιστατικό, η κυρία Πολάκη καθυστερούσε να φύγει, παρόλο που είχε αναφέρει ότι βιαζόταν. Καθώς αποχωρούσε εθεάθη από τη νοσηλεύτρια να απορρίπτει με διακριτικό τρόπο μία σύριγγα χωρίς βελόνη στον κάδο απορριμμάτων της χειρουργικής αίθουσας».

Κλείσιμο
Το δεύτερο συμβάν έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 2 Ιανουαρίου και πάλι στον χώρο του χειρουργείου. «Νοσηλευτής του αναισθησιολογικού αναρρόφησε σε σύριγγα ένα Fentanyl για εισαγωγή ασθενούς στην αναισθησία. Στην συνέχεια είδε άλλα δύο φιαλίδια ανοιγμένα χωρίς το περιεχόμενο και δίπλα μία σύριγγα στην οποία όπως του είπε η κυρία Πολάκη τις είχε αναρροφήσει η ίδια κατά την απουσία του επειδή θα τις χρειαζόταν. Ακολούθως και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία εισαγωγής στην αναισθησία, χορηγήθηκε στον ασθενή το ένα φιαλίδιο Fentanyl αλλά λίγο αργότερα η κυρία Πολάκη ζήτησε από τον νοσηλευτή να χορηγηθούν και οι άλλες δύο αμπούλες Fentanyl ταυτόχρονα με 4mg Morfine. Αμέσως μετά τη χορήγηση η κυρία Πολάκη κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια. Στο επόμενο περιστατικό ο νοσηλευτής δεν προέβη σε προ-αναρρόφηση Fentanyl λέγοντας στην κυρία Πολάκη ότι θα το έκανε κατά την εισαγωγή του ασθενούς στην αναισθησία. Λίγη ώρα αργότερα ο νοσηλευτής κατόπιν οδηγίας της κυρίας Πολάκη αναρρόφησε και χορήγησε 150mg Fentanyl στον ασθενή και τη ρώτησε αν θα χορηγήσει και τα υπόλοιπα 50mg, η οποία του απάντησε «όχι ακόμη». Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ ο ασθενής ήταν αιμοδυναμικά σταθερός και χωρίς ενδείξεις πόνου, η κυρία Πολάκη ζήτησε από τον νοσηλευτή να μεταφέρει δείγμα αίματος στον αναλυτή αερίων αίματος που βρίσκεται εκτός της χειρουργικής αίθουσας. Μόλις επέστρεψε, η αναισθησιολόγος του είπε πως ο ασθενής πονούσε και ότι του χορήγησε τα υπόλοιπα 50mg και επιπλέον άλλη μία αμπούλα Fentavyl. Αμέσως μετά η κυρία Πολάκη αποχώρησε κατευθυνόμενη προς την τουαλέτα».

Για την κλοπή των οπιοειδών σκευασμάτων το 2015 -και υπό το βάρος του θανάτου της μικρής Μελίνας- η κυρία Πολάκη κλήθηκε τον Μάιο του 2016 στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών ΕΣΥ «για το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός κι εκτός υπηρεσίας». Ο εξάδελφός της βρισκόταν ήδη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως αναπληρωτής υπουργός.

Το protothema.gr είχε επισημάνει τότε πως ο χαρακτηρισμός του πειθαρχικού αδικήματος από τους αρμόδιους καταδείκνυε το προβληματικό από λειτουργικής και ηθικής πλευράς πεδίο του πειθαρχικού ελέγχου των γιατρών του ΕΣΥ και προκαλεί την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα: η κλοπή από το φαρμακείο του ΠΑΓΝΗ των οπιοειδών φαρμάκων από μια γιατρό που εκμεταλλεύεται ακριβώς την ιατρική της ιδιότητα για να προβεί σε αυτή την πράξη και την οποία όχι μόνο την ομολογεί αλλά και τη συνδέει με τη γενικότερη συμπεριφορά της ως ενδεχόμενης χρήστριας, βαφτίστηκε ανάρμοστη ή αναξιοπρεπής συμπεριφορά υπαλλήλου! Η αυλαία στην πειθαρχική παραπομπή της κυρίας Πολάκης έπεσε με την ποινή που της επιβλήθηκε και η οποία ήταν στέρηση ενός μισθού.


Ειδήσεις σήμερα:

Νοσοκομείο του Μιλάνου τάσσεται υπέρ της αναβολής των θεραπειών μη εμβολιασμένων πολιτών

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά για την επερχόμενη κακοκαιρία «Ελπίς»


Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Έρευνα στα σπίτια των εμπλεκομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης