EastMed: Η μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας θα δείξει εάν είναι πραγματοποιήσιμος, λέει ο Κασουλίδης

EastMed: Η μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας θα δείξει εάν είναι πραγματοποιήσιμος, λέει ο Κασουλίδης

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας βιωσιμότητας, και αν είναι θετικά τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επομένων θεμάτων» δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ

kasoulidis
Αν τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής βιωσιμότητας για τον EastMed είναι θετικά τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επομένων θεμάτων, αν όχι, τότε ο αγωγός δεν είναι πραγματοποιήσιμος, δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα όσα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας σε σχέση με το θέμα της υλοποίησης του έργου αυτού και τη στάση των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo ενώ βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως έγινε μια παρενόχληση, η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. «Δεν μπορούμε να πούμε δεν πειράζει, και ασφαλώς για αυτό τον λόγο θα γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα», ανέφερε.

Σε σχέση με τον αγωγό EastMed, ο κ. Κασουλιδης είπε πως όταν ελαμβάνετο η απόφαση για αυτόν «ήταν μια απόφαση η οποία ετίθετο υπό την αίρεση θετικής έκθεσης οικονομικής βιωσιμότητας». Πρόσθεσε πως αυτό «είναι ένα έργο που απαιτεί τεράστια επένδυση, και ασφαλώς μόνο εάν ο EastMed θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενος θα μπορούσε να προχωρήσει η εφαρμογή του».

Σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε να χρηματοδοτήσει αυτή την έρευνα βιωσιμότητας, προσθέτοντας πως «αναμένουμε τώρα τα αποτελέσματα της έρευνας βιωσιμότητας, και αν είναι θετικά τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επομένων θεμάτων. Αν όχι ο EastMed δεν είναι πραγματοποιήσιμος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν προβληματίζουν οι δηλώσεις που έγιναν από πλευράς ΗΠΑ και οι τοποθετήσεις του Ειδικού Απεσταλμένου, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοκστάιν, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Όχι δεν μας προβληματίζουν για τον απλό λόγο ότι αυτά που λέει τώρα ο κ. Χοκστάιν τα λέγαμε εμείς από τη λήψη της απόφασης να ζητούμε από την έρευνα να καταδείξει ότι υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα». «Αν δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα όλοι ξέρουμε ότι δεν θα προχωρούσε», επεσήμανε.

Κληθείς να πει αν δεν θεωρεί δηλαδή ότι είχαν δημιουργηθεί κάποιες μεγάλες προσδοκίες σε σχέση με αυτό το έργο, ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε πως «εάν δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες δεν προέρχονται εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς». «Στις δημοκρατίες όταν υπάρχουν επικείμενες εκλογές αυτό είναι αναπόφευκτο. Εμείς δεν είχαμε εκλογές», σημείωσε.



Ειδήσεις σήμερα

Μικρότερο κατά 2 δισ. ευρώ από τις εκτιμήσεις το πρωτογενές έλλειμμα του 2021

Με χαμηλές νεφώσεις η υποδοχή των Rafale την Τετάρτη, λέει ο μετεωρολόγος Κολυδάς

«Τρυφερή σχέση» με τη Γκισλέιν Μάξγουελ διατηρούσε ο πρίγκιπας Άντριου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης