Κακοκαιρία Διομήδης: Χιόνια και στα πεδινά - Αναλυτικά η πρόγνωση

Κακοκαιρία Διομήδης: Χιόνια και στα πεδινά - Αναλυτικά η πρόγνωση

Η πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου για τις επόμενες ημέρες - Αύριο θα χιονίσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - «Κόκκινος» συναγερμός από την Πολιτική Προστασία

xionia_pedina_art
Το κρύο θα είναι έντονο έως την Παρασκευή, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας θα χιονίσει έως και τα πεδινά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Όπως λέει στο protothema.gr «η θερμοκρασία από την Τετάρτη θα υποχωρήσει κατά 8 βαθμούς Κελσίου μέσο όρο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Την Τετάρτη πολύ νωρίς το πρωί, ενδεχομένως να υπάρξει χιονόπτωση μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο:

Τρίτη 11-01-2022

Για σήμερα, Τρίτη ο καιρός θα είναι άστατος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Και στο Ιόνιο και στα Ηπειρωτικά κατά διαστήματα αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου θα βρέχει. Και μάλιστα, κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι έντονες οι βροχοπτώσεις. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ενέχει κίνδυνος ακόμα και εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Βόρειας Εύβοιας, των νησιών του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και σε τμήματα της Νότιας Κρήτης . Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια και οι καταιγίδες κατά περιόδους σε αυτές τις περιοχές θα έχουν και έντονο χαρακτήρα. Ειδικά στη Θεσσαλία ,τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν να πέφτει πάρα πολύ νερό , τεράστιος όγκος βροχής στις περιοχές αυτές με αποτέλεσμα να είναι πολύ αυξημένη η πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα σε μια εκτεταμένη έκταση της Θεσσαλίας.

Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα , περίπου από το ύψος της κεντρικής Στερεάς και βορειότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι και τη δυτική Μακεδονία, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα εκδηλώνονται κατά περιόδους ακόμα και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις, όχι μόνο στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ,στα συγκεκριμένα τμήματα θα χιονίζει πολύ πυκνά μέχρι και σε ημιορεινά τμήματα . Θα υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής για παράδειγμα της Θεσσαλίας στα ημιορεινά τμήματα. Θα υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις και σίγουρα θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, από το μεσημέρι προς το απόγευμα και στη συνέχεια και προς το βράδυ της Τρίτης θα χιονίζει σχεδόν και σε πεδινές περιοχές της Θράκης όπου και εκεί οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές και θα σημειωθούν και εκεί ενδεχομένως προβλήματα με αξιόλογες χιονοστρώσεις. Στα υπόλοιπα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας προφανώς θα είναι έντονες χιονοπτώσεις απλά στις συγκεκριμένες περιοχές θα κατέβουν οι χιονοπτώσεις μέχρι και σε ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν απότομα από το μεσημέρι της Τρίτης και στη συνέχεια θα ενισχυθούν οι άνεμοι και θα φτάσουν τα 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει πτώση σταδιακά από τη Βόρεια Ελλάδα.

Τετάρτη 12-01-2022

Κλείσιμο
Την Τετάρτη , πολύ νωρίς το πρωί θα επικρατεί χιονιάς σε όλη τη βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης έως τοπικά μέχρι και τα πεδινά τμήματα. Θέτει υποψηφιότητα και η πόλη της Θεσσαλονίκης νωρίς το πρωί της Τετάρτης για λίγη ώρα ενδεχομένως αν διατηρηθούν τα προγνωστικά στοιχεία , ακόμα και για χιονόπτωση μέσα στο κέντρο της πόλης.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες και στην ανατολική Πελοπόννησο που θα εντοπίζονται και εκεί τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων στα πεδινά τμήματα αλλά και των χιονοπτώσεων στα αντίστοιχα ορεινά θα έχουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις κατά περιόδους και μάλιστα προς το βράδυ της Τετάρτης μετά το μεσημέρι προς απόγευμα στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά , την Εύβοια και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από το ύψος περίπου των 300 μέτρων και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο από τα 550 μέτρα και υψηλότερα. Ήδη από την Τετάρτη το μεσημέρι θα έχει βελτιωθεί ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα που θα έχει χιονίσει το πρωί, επομένως δεν θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, θα είναι γρήγορο το πέρασμα από τη Βόρεια Ελλάδα.

Την Τετάρτη εντοπίζονται πολύ ισχυρές καταιγίδες στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο και αν επίσης φαίνεται αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή δεν θα ξεπ στα προγνωστικά μας στοιχεία, αργά το βράδυ της Τετάρτης προς τα μεσάνυχτα και προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ενδεχομένως να έχουμε ένα πέρασμα από χιονοπτώσεις και από περιοχές της Βόρειας Αττικής από το υψόμετρο των 300 μέτρων και υψηλότερα. Η θερμοκρασία θα πέσει την Τετάρτη αισθητά , δεν θα ξεπεράσει τους 8 με 10 βαθμούς κελσίου στα περισσότερα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα. Στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει τους 8 με 9 βαθμούς κελσίου και οι βοριάδες θα συνεχίσουν ενισχυμένοι μέχρι και τα 8 με 9 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου.

Πέμπτη 13-01-2022

Την Πέμπτη , φαίνεται ότι ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί, θα σημειώνονται κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα νωρίς το πρωί στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά και κάποιες πρόσκαιρες βροχοπτώσεις στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ο καιρός γενικά θα είναι βελτιωμένος αλλά θα παραμείνει ο παγετός πολύ ισχυρός και ειδικά την Πέμτπη το πρωί , σε περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας στα ορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας ο υδράργυρος ενδεχομένως να αγγίξει τους -13 με -15 βαθμούς κελσίου. Στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας , νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο υδράργυρος θα κατέβει στους -8 με -9 βαθμούς κελσίου.Από την Πέμπτη το βράδυ και Παρασκευή πρωί θα κάνει κρύο σε όλη τη χώρα και σιγά σιγά από την Παρασκευή το μεσημέρι θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Υπάρχει μία διχογνωμία μεταξύ των μοντέλων από την Παρασκευή και έπειτα, κάποια μοντέλα θέλουν να συνεχίζεται το κρύο ενώ κάποια άλλα θέλουν να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία.

Κόκκινος συναγερμός από την Πολιτική Προστασία

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκεται η Πολιτική Προστασία ενόψει της επέλασης του νέου κύματος κακοκαιρίας με το όνομα «Διομήδης», που αναμένεται να προκαλέσει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, ακόμη και στην Αττική. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας «Διομήδης» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων καθώς επίσης και να λειτουργήσουν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες :

- Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

- Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

- Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεδριάζουν την Τετάρτη οι ειδικοί: Βήμα - βήμα η άρση των μέτρων

Θετικός στον κορωνοϊό για 2η φορά ο τριπλά εμβολιασμένος πρόεδρος του Μεξικού

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης», οι οδηγίες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης