Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Κάρμελ» αναλύει ο Λαγουβάρδος, το Σάββατο η πιο «επικίνδυνη» ημέρα

Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Κάρμελ» αναλύει ο Λαγουβάρδος, το Σάββατο η πιο «επικίνδυνη» ημέρα

Πού θα ξυπνήσουμε με χιόνι και κρύο αύριο, πώς θα επηρεάσει η κακοκαιρία «Κάρμελ» την Αττική - Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον καιρό των Χριστουγέννων

xionia-parnitha343
Άκρως χειμωνιάτικο προβλέπεται το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες στη χώρα, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της η κακοκαιρία «Κάρμελ», με τον Κώστα Λαγουβάρδο  να προειδοποιεί, μιλώντας στο protothema, ότι η πιο «επικίνδυνη» ημέρα αναμένεται να είναι η αυριανή. 

Όπως εξηγεί ο  Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Σάββατο προβλέπονται  χιονοπτώσεις - χιονόνερο αλλά όχι χιονόστρωση και στη βόρεια Αττική, με την κακοκαιρία να επηρεάζει σημαντικά τη Θεσσαλία, τη Στερεά (Εύβοια), την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Την Κυριακή  τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν, με βροχές στη βόρεια Κρήτη.

Από σήμερα το βράδυ θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, ενώ αύριο Σάββατο έντονα φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, όπως στην ανατολική Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο και το  Ιόνιο, με έως και εννέα μποφόρ το βράδυ του Σαββάτου και εξασθένηση από το πρωί της Κυριακής. 

Παρακολουθήστε την εξέλιξη της κακοκαιρίας - Νέοι χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

kairos-kakokairiakarmel-lagouvardos


Κλείσιμο
kakokairiakarmel-lagouvardoskairos

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» δεν επηρεάζει ωστόσο, τη βόρεια χώρα με έντονα φαινόμενα. 

kairos-kakokairiakarmel-kairossimera-lavouvardos


Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα

Δίχως να προκύπτει ασφαλής πρόγνωση για τον καιρό των Χριστουγέννων, εκτιμάται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε  νοτιάδες, βροχερό καιρό και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Το Αμερικάνικο μοντέλο, για την παραμονή των Χριστουγέννων  προβλέπει ισχυρή χιονόπτωση σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στα νοτιοδυτικά της Ελλάδος με τους νοτιάδες, φέρνει θερμές και υγρές μάζες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις ψυχρές μάζες που έχει ο Αντικυκλώνας στα Βόρεια Βαλκάνια.

Το Ευρωπαϊκό μοντέλο, αναφέρεται σε καρικές συνθήκες με νότια κυκλοφορία, δηλαδή έναν ήπιο θερμοκρασιακά καιρό λόγω του χαμηλού που υπάρχει στην Ιταλία. Δεν αποκλείει μάλιστα και ισχυρές καταιγίδες στα νότια της Πελοποννήσου

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες θα προκύψει η πρώτη ασφαλής πρόγνωση του καιρού για τα Χριστούγεννα. 

Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου για την Αττική


Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, αναλύει στο protothema τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών, προειδοποιώντας για έντονα φαινόμενα  κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Σαββατοκύριακου. 

Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά: 

«Είμαστε εν αναμονή  ψυχρής εισβολής που θα επηρεάσει τη χώρα μας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν θα δούμε κάτι πολύ έντονο από πλευράς κρύου ή υψομέτρων χιονοπτώσεων στην Αττική γι' αυτό και τη συγκεκριμένη ψυχρή εισβολή θα την χαρακτήριζα το πολύ «μέτριας εντάσεως».

Τι θα συμβεί στο νομό μέσα στις επόμενες 48 ώρες

- Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου:

Μετά τα μεσάνυχτα της σημερινής ημέρας Παρασκευής, ο καιρός γρήγορα θα καταστεί άστατος με βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής. Οι όποιες χιονοπτώσεις θα απασχολούν περιοχές με υψόμετρο περίπου από τα 550-600 μέτρα και υψηλότερα. Η θερμοκρασία λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα είναι περίπου 9-10°C για το κέντρο της πόλης και 6-7°C για τα βόρεια προάστια του νομού.

Ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος μέσα στη νύχτα με τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης. Το ξημέρωμα του Σαββάτου η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα είναι περίπου 7-8°C, στα βόρεια προάστια 3-4°C και οι όποιες χιονοπτώσεις θα απασχολούν περιοχές στο νομό από το υψόμετρο περίπου των 500 μέτρων και υψηλότερα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο καιρός θα συνεχίσει να είναι κατά διαστήματα "κλειστός" και άστατος με τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης της Αθήνας το μεσημέρι του Σαββάτου δεν θα ξεπεράσει τους 9°C και στα βόρεια προάστια τους 4-5°C. Παράλληλα θα ξεκινήσει να ενισχύεται ο βορειοανατολικός άνεμος, η ένταση του οποίου θα αγγίζει τα 7-8 μποφόρ στον Σαρωνικό, στο Νότιο Ευβοϊκό αλλά και σε χερσαία τμήματα του νομού.

Από το μεσημέρι και έπειτα οι τοπικές βροχές θα αρχίσουν να παίρνουν ακόμη πιο τοπικό χαρακτήρα, να περιορίζονται κατά κύριο λόγο στα βόρεια και ανατολικά του νομού (όχι ότι αποκλείεται να ψιχαλίσει η να βρέξει τοπικά σε άλλα σημεία του νομού, απλά είναι πολύ μικρότερη η πιθανότητα), ο άνεμος θα συνεχίσει να είναι ενισχυμένος στα 7-8 μποφόρ, η αίσθηση του κρύου λόγω του βοριά ακόμα πιο έντονη, και έτσι, το βράδυ, οι χιονοπτώσεις που θα επηρεάζουν κυρίως τις βόρειες, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές περιοχές του νομού θα σημειώνονται περίπου από τα 450 μέτρα και υψηλότερα.

-Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου

Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (λίγο πριν ή λίγο μετά), ο ουρανός θα συννεφιάσει πάλι στις περισσότερες περιοχές του νομού και οι βροχές θα επηρεάζουν πάλι περισσότερα τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα απασχολούν τμήματα του νομού περίπου από τα 400 μέτρα και υψηλότερα και στα δυτικά και βορειοδυτικά του νομού πιθανότατα ακόμη και πάνω από τα 300-350 μέτρα.

kairosathina-kairosxartes-kakokairiakarmel


Τις πρωινές ώρες της Κυριακής οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι ενισχυμένοι στα 7-8 μποφόρ, τοπικές βροχές θα σημειώνονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά (υπάρχει μια μικρή πιθανότητα και σε κεντρικά τμήματα) και οι τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολούν τμήματα από τα 400 μέτρα και υψηλότερα.

Από το μεσημέρι της Κυριακής όπου η θερμοκρασία στην πλατεία Συντάγματος θα είναι περίπου 8-9°C και στα βόρεια προάστια κατά 3-4°C χαμηλότερη σταδιακά θα σταματούν οι όποιες τοπικές βροχοπτώσεις και οι άνεμοι σίγα σιγά θα εξασθενούν στα 5-6 μποφόρ.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι  στα βόρεια τμήματα της Αττικής που βρίσκονται κοντά στη Βοιωτία (δεν εννοώ προφανώς τα βόρεια προάστια) οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα υψομετρικά. «Γι' αυτό όσοι μέσα στο Σαββατοκύριακο κινηθείτε στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, καλό θα ήταν να προσέχετε διότι θα χιονίζει σε κάποια τμήματα της από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (ειδικά από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωινό της Κυριακής)».

5) Είναι όπως σας είπα πολύ μικρή η πιθανότητα να χιονίσει στην Κηφισιά η στη Νέα Ερυθραία για παράδειγμα. Σαφέστατα είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να χιονίσει κατά διαστήματα στα ψηλά της Εκάλης, στα ψηλά της Παλαιάς Πεντέλης, στο Διόνυσο, στη Σταμάτα, στη Ροδόπολη, στη Δροσιά, στο Κρυονέρι, στην Άνοιξη, στο Βαρνάβα, στο Καπανδρίτι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ή στις Αφίδνες. Μπορεί να μην χιονίσει με την ίδια ένταση σε όλες αυτές τις περιοχές η να μην χιονίσει σε ΟΛΕΣ αυτές τις περιοχές αλλά τουλάχιστον αυτά τα τμήματα δίνουν σοβαρότερη υποψηφιότητα για κατά διαστήματα χιονόπτωση. Στη Βαρυμπόμπη ή στους Θρακομακεδόνες για παράδειγμα θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι οριακά.

6) Φοβάμαι ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας θα δημιουργηθούν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις όπως και στα ορεινά της Κρήτης.

Ειδήσεις σήμερα:


Στάθης Παναγιωτόπουλος: Αγωγές, καταγγελίες και στο βάθος στόματα που «ανοίγουν»

Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων: Νέοι μπελάδες για τους ιδιοκτήτες

Καιρός - κακοκαιρία «Κάρμελ»: Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε ένα 24ωρο έως και οκτώ βαθμούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης