Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με σφοδρούς ανέμους, πλημμύρες, υπερχείλιση ποταμών - Πού θα χτυπήσει την Κυριακή

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με σφοδρούς ανέμους, πλημμύρες, υπερχείλιση ποταμών - Πού θα χτυπήσει την Κυριακή

Εκκενώθηκαν προληπτικά περιοχές - Δεκάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας - Ποιοι δρόμοι έκλεισαν  - Βίντεο και εικόνες από τις καταστροφές - Αναλυτικά ο καιρός για αύριο Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα

kakokairia-aitwloakarnania3
Σαρώνει τη χώρα από το πρωί το νέο κύμα κακοκαιρίας, με έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, καταστροφές υποδομών και διακοπές ρεύματος. Μάλιστα, χιόνια έπεσαν σε Γρεβενά, Φλώρινα και στα ορεινά της Φθιώτιδας.

Η ποσότητα της βροχής στην  Ήπειρο έσπασε το φράγμα των 300 χιλιοστών την ώρα, ενώ στην Παξιμάδα Καρύστου οι ριπές των ανέμων έφτασαν τα 132 χιλιόμετρα την ώρα.

132
301


Η Πυροσβεστκή Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με εκατοντάδες κλήσεις να έχουν καταγραφεί από νωρίς σήμερα.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας 

Κλείσιμο


Σάρωσε τη Δυτική Αχαϊα 

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τουλάχιστον 214 κλήσεις  για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.

Μάλιστα ο  κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα Ράχη και Σαγέϊκά και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».

Σαγαίικα κακοκαιρία


Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας προτρέπει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοί οδοί:

-Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό - Κάτω Αλισσός
-Αράξου, στο ύψος της Βλαχέραινας
-Άγιος Κωνσταντίνος - Μιχόι
-Ριόλος - Λάππα
-Άρλα - Γιουλέικα
-Λάππα - Άραξος
-Λουσικά - Άνω Αχαΐα
-Καγκάδι - Ριόλος

Τέλος υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση από πλημμυρισμένα σημεία προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Αχαΐα | Καταστράφηκαν καταστήματα που πλημμύρισαν από την κακοκαιρία στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας


Στο μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι εξαιτίας της θεομηνίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

απτ2
απτ3


Στην Αιτωλοακαρνανία

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση.

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Στα όρια  του ο  χείμαρρος της Βαριάς – Η αστυνομία έκοψε την κυκλοφορία στη Γέφυρα.Βίντεο


Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου, Βασίλειο Γκίζα, έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

αιτ1
αιτ2


Στον αποκλεισμό της διέλευσης οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Σκάλας (Ναυπάκτου-Λουτρών Στάχτης), στο ύψος του Γηπέδου Λυγιά, για λόγους ασφαλείας προχώρησαν οι αρχές.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ναυπάκτου καλεί τους οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για τη δική τους ασφάλεια και την διευκόλυνση των εργασιών που πραγματοποιούνται.

Στην Ήπειρο

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα στην Ήπειρο, όπου στα όρια της υπερχείλισης βρίσκονται ο Καλαμάς, αλλά και ο Αχέροντας. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον Αχέροντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Στην δεύτερη μάλιστα σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού.

⚠️SOS⚠️ ΕΚΕΜΠΕΙ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΡΩΝΤΑΣ. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή. Κίνδυνεύουν καταστήματα στις όχθες του ποταμού. Βίντεο: Ilias B.

Posted by Forecast Weather Greece on Saturday, December 11, 2021


Όπως γράφει το epiruspost.gr έκλεισε νωρίτερα ο κόμβος Τερόβου της Ιόνιας Οδού λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Στην είσοδο και έξοδο έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία, ωστόσο κανονικά κινούνται τα οχήματα στην Ιόνια καθώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται και οι οικισμοί γύρω από τον Αχέροντα που, όπως μαρτυρούν οι εικόνες, είναι σε υπερχείλιση.  

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανήρτησε βίντεο και φωτογραφίες από τον τεράστιο όγκο νερού στον ποταμό Άραχθο στο  ιστορικό γεφύρι της Άρτας αλλά και στην περιοχή της Πλάκας.






Η γέφυρα που βρίσκεται στον Άραχθο και συγκεκριμένα στην Μικρή Γότιστα δεν άντεξε την πίεση από τον τεράσιο όγκο νερού και κατέρρευσε .

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το γεφύρι έσπασε και κόπηκε στα δύο από τα ορμητικά νερά του Αράχθου. Δείτε τις φωτογραφίες 
265206853_4514294932029261_7697148187842062676_n
265228005_4514256722033082_1264496350104832271_n
265575536_4514295055362582_851117016992618967_n


Εκκενώνεται ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου στο Αγρίνιο

Στο μεταξύ, εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια, που προκλήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η εκκένωση είναι προοληπτική και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου: «Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία».

Πλημμύρισε η παραλιακή στο Ρίο

Προβλήματα έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο Ρίο, όπου η θάλασσα βγήκε στον δρόμο που πλημμύρισε για ακόμη μία φορά. Ο δρόμος έχει κλείσει αφού η κίνηση είναι αδύνατη.


Χάος και στην Κέρκυρα - Χωρίς ρεύμα το κέντρο της πόλης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε πριν λίγο σε αρκετές περιοχές στο κέντρο λόγω βλάβης σε καλώδιο στην οδό Κύπρου. Τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση. Επιπλέον, πολλές περιοχές του κεντρικού Δήμου βρίσκονται χωρίς ηλεκτροδότηση για πολλές ώρες.


Χιόνια σε Γρεβενά, Φλώρινα, αλλά και στη Φθιώτιδα

Την ίδια ώρα, πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε στη Σαμαρίνα στα Γρεβενά αλλά και στο Νυμφαίο Φλώρινας.

❄❄❄❄ Πυκνή χιονόπτωση ΣΑΜΑΡΙΝΑ Απολαύστε

Posted by Forecast Weather Greece on Saturday, December 11, 2021

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας με την χιονόπτωση να ξεκινά στις 3:00 περίπου τα ξημερώματα και να συνεχίζεται μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου (11/12) με το χιόνι σε πολλά σημεία του να φθάνει τους 30 πόντους περίπου.

Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας

φθιω
φθιω4
φθιω1
φθιω3


Που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δυτική Φθιώτιδα


Συνεχίζεται η βροχόπτωση στην κεντρική Στερεά επηρεάζοντας πολλές περιοχές της Περιφέρειας.

Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, τα περισσότερα προβλήματα μέχρι τώρα εντοπίζονται στη Δυτική Φθιώτιδα και στο δήμο Μακρακώμης, όπου έχουν κλείσει δρόμοι αλλά και η καινούρια γέφυρα στο Παλιούρι, όπου τα νερά του Σπερχειού έχουν γίνει ένα με τη γέφυρα!

Ειδικότερα στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει και τα τρία γνωστά ρεύματα του Πλατυστόμου, το Γραμμενόρεμα και το Αρχανόρεμα.

Οι παρεμβάσεις του δήμου στη Μάκρη και στη Φτέρη, μέχρι στιγμής έχουν φέρει αποτέλεσμα για να μην πλημμυρίσουν τα σπίτια.

Στη Ν. Γιαννιτσού έπεσε τοιχίο, ενώ στον Άγιο Γεώργιο οι κτηνοτρόφοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα ποιμνιοστάσια. Στη Μεσαία Κάψη σημειώθηκαν καταπτώσεις που ωστόσο αντιμετωπίσθηκαν

Επιπλέον έχει κλείσει ο δρόμος Πτελέας - Λευκάδας, ενώ κόπηκε δρόμος και στο Κυριακοχώρι.

Στις αυλές των σπιτιών έχει φτάσει ο Σπερχειός στο Παλιούρι, που όπως σημειώσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το ποτάμι ξεπέρασε την παλιά γέφυρα και έφτασε ήδη στο ύψος την καινούρια.




Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Κυριακή 12 Δεκεμβρίου

Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 , στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής και βαθμιαία της κεντρικής Μακεδονίας .
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες . Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

καιρος2


ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές κατά διαστήματα και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ στα βόρεια βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5, στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

καιροε89


ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

καιρος14


ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.Από το βράδυ και από τα βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

καιρος20


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφωσεις με βροχές κατά διαστήματα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή ανάληψης της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ

Η διασπορά της Όμικρον δεν μπορεί να ανασχεθεί με ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λέει ιολόγος

Ο Τσίπρας συνάντησε τον Ρότσα στην Ηγουμενίτσα: «Είχα τη φωτογραφία του πάνω από το κρεβάτι μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης