Πάπας Φραγκίσκος: Η Κύπρος έχει βιώσει μεγάλο τραύμα τις τελευταίες δεκαετίες

Πάπας Φραγκίσκος: Η Κύπρος έχει βιώσει μεγάλο τραύμα τις τελευταίες δεκαετίες

Συμβολισμός και ουσία από την επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία «εκνεύρισε» τον Τατάρ - Σήμερα ο Πάπας θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο Στάδιο ΓΣΠ στην Λευκωσία και θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο - Αστακός η Λευκωσία

papas_1
Ο συμβολισμός της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην Κύπρο, ο Πάπας Φραγκίσκος, εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σημαντικός, καθώς αποτελεί αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρχιτεκτονική ομαλότητας στην Μεσόγειο. Επίσκεψη η οποία έχει εκνευρίσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος χθες κάλεσε με γραπτή δήλωση, τον Πάπα να επισκεφτεί το ψευδοκράτος, γιατί «στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί. Χριστιανοί Ελληνοκύπριοι και Μουσουλμάνοι Τουρκοκύπριοι». Ωστόσο το πρόγραμμα του Ποντίφικα είναι καθορισμένο και δεν υπάρχει καν σκέψη για συνάντηση με Τουρκοκύπριους.

Αστακός η Λευκωσία

Για όσο ο Πάπας θα βρίσκεται στην Κύπρο, γύρω του θα υπάρχει μια πρωτοφανής ομπρέλα ασφαλείας με 500 αστυνομικούς οι οποίοι έχουν διατεθεί για να καλύψουν κάθε ενδεχόμενη απειλή. Επίσης σε κάθε μετακίνηση του Πάπα υπερίπτανται ελικόπτερα και Drones της αστυνομίας, ενώ αξιοποιούνται και άλλα ηλεκτρονικά μέσα.

Λειτουργία σε γήπεδο

Σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο Στάδιο ΓΣΠ στην Λευκωσία, στο οποίο αναμένεται να συρρεύσουν χιλιάδες άνθρωποι. Η Κύπρος διαθέτει μεγάλο αριθμό καθολικών που ανήκουν στις κοινότητες των Μαρωνιτών και των Λατίνων. Επίσης υπάρχουν πολλοί καθολικοί εργαζόμενοι από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, οι οποίοι παρακολουθούν την επίσκεψη και μετέχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Σήμερα ο Πάπας θα συναντηθεί στην Αρχιεπισκοπή και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, παρά τις ενστάσεις κάποιων ιεραρχών οι οποίοι θεωρούν τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, «αιρετικό» και κάθε επαφή μαζί του «ολίσθημα».

papas_2


Θα φύγει με 50 μετανάστες

Ο Πάπας αναχωρώντας από την Κύπρο θα πάρει μαζί του και 50 μετανάστες, ως μήνυμα επίδειξης αλληλεγγύης τόσο προς την Κύπρο η οποία σηκώνει ένα μεγάλο μεταναστευτικό βάρος, αλλά και προς τους ανθρώπους, που βρέθηκαν στο νησί είτε ως πολιτικοί πρόσφυγες, είτε ως οικονομικοί μετανάστες. Την κίνηση αυτή επεσήμανε και επικρότησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συνομίλησε με τον Πάπα Φραγκίσκο για το θέμα της μετανάστευσης.

Κύπρος, «εργοτάξιο ειρήνης»

Χθες σε ομιλία του, ο Πάπας Φραγκίσκος, ανέφερε πως η Κύπρος, χάρη στη θέση της σε ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι, μπορεί να προωθήσει ενεργά την ειρήνη. «Ας γίνει ένα ανοικτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στη Μεσόγειο», είπε, προσθέτοντας ότι η ειρήνη συχνά δεν γεννιέται από τις πράξεις μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά από την καθημερινή αποφασιστικότητα των πιο απλών των πιο μικρών ανθρώπων.

Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει ανάγκη από τη συμφιλίωση και την ενότητα, χρειάζεται θάρρος και ώθηση για να προχωρήσει διότι τα τείχη φόβου και οι αρνησικυρίες που υπαγορεύονται από εθνικιστικά συμφέροντα δεν θα τη βοηθήσουν να προχωρήσει μπροστά, ούτε η οικονομική ανάκαμψη από μόνη της θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητά της.
«Ας θυμηθούμε», είπε, «την ιστορία της Κύπρου και θα δούμε πώς η συνάντηση και η υποδοχή των άλλων έχουν αποφέρει ευεργετικούς καρπούς μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ιστορία του Χριστιανισμού, για τον οποίο η Κύπρος υπήρξε το ‘εφαλτήριο’ για εξάπλωση στην ήπειρο, αλλά και ως προς την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που έχει βρει τον πλούτο της στην ενσωμάτωση. Αυτό το πνεύμα της διεύρυνσης, αυτή η ικανότητά εκείνου που βλέπει πέρα από τα σύνορα του μπορεί μόνο να τον αναζωογονεί και επιτρέπει την ανάκτηση της χαμένης ακτινοβολίας».

Ανέφερε ακόμα ότι είναι χαρά για τον ίδιο να διασχίζει την ιστορία και τη ψυχή αυτής της γης κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, καθώς επιθυμεί ο πόθος της για την ενότητα και το μήνυμα ομορφιάς που στέλνει να συνεχίσουν να καθοδηγούν την πορεία της. «Ο Θεός να ευλογεί την Κύπρο!».

Κλείσιμο
Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζονται τη χαρά του για την παρουσία του στην Κύπρο, ανέφερε ότι ήρθε ως προσκυνητής σε μια χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά αλλά μεγάλη ιστορικά, σε ένα νησί που στο πέρασμα των αιώνων δεν χώρισε τους λαούς αλλά τους ένωσε, σε ένα νησί που το σύνορό της είναι η θάλασσα, σε έναν τόπο που αποτελεί την πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή και την πύλη της Μ. Ανατολής προς τη Δύση.

papas_3


Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία πολλών μεταναστών στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί και να προστατευθεί η πολύχρωμη και πολυεδρική αυτή ομορφιά του συνόλου, αλλά απαιτεί χρόνο και υπομονή και μια ευρεία προοπτική που να αγκαλιάζει την πληθώρα των πολιτισμών και να ατενίζει το μέλλον με διορατικότητα και είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε και να προάγουμε κάθε συνιστώσα της κοινωνίας, ιδιαίτερα τις μειονότητες.

Προσεύχομαι για διάλογο

Αναφέρθηκε επίσης σε μεγάλο τραύμα που βίωσε η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέροντας ότι συλλογίζεται τον πόνο αυτών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους. Προσεύχομαι, ανέφερε, για τη δική σας ειρήνη και για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού με όλες μου τις δυνάμεις. «Η οδός προς την ειρήνη που θεραπεύει τις συγκρούσεις και αναγεννά την ομορφιά της αδελφοσύνης χαρακτηρίζεται από μια λέξη, το διάλογο», είπε. Πρόσθεσε ότι σε δύσκολες στιγμές για τον διάλογο δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το μίσος και να εγκαταλειφθεί η επούλωση των πληγών και να ξεχαστεί το δράμα των αγνοουμένων.

Ευγνωμοσύνη Αναστασιάδη

Τη στήριξη του Πάπα Φραγκίσκου για να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος, ζήτησε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ποντίφικα στο Προεδρικό Μέγαρο. Σημείωσε ότι «όραμά μας είναι να αναδείξουμε την Κύπρο σε μοντέλο ενός κράτους ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας, επιτυχούς υπέρβασης ενός τραυματικού παρελθόντος, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού». «Ένα κράτος, πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο, στο οποίο θα εφαρμόζονται και θα γίνονται σεβαστοί οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αρχές και οι αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των Ηνωμένων Εθνών, είπε.

papas_4


Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ηγετική δυναμική του Πάπα και η παρουσία του στην Κύπρο τονώνει και ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.
«Πέραν της αποφασιστικής στάσης που αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα, προσβλέπουμε, και είμαστε σίγουροι για αυτό, στη στήριξη της Αγίας Έδρας όσο και στη δική σας, προσωπική, σθεναρή παρέμβαση, προκειμένου να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «δυστυχώς, ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι και Αρμένιοι, υποφέρουν εδώ και 47 χρόνια σαν αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αναφέρθηκε στην παρουσία 35.000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, τον εκτοπισμό και προσφυγοποίηση 170.000 Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων και μέλη των θρησκευτικών ομάδων του νησιού, την αγωνία των συγγενών όσων ακόμα αγνοούνται και τη σύληση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι εδώ και 47 χρόνια, παρά τις οδυνηρές υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, την αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση που επέδειξε προκειμένου να επιτύχει μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα οδηγούσε σε ένα κράτος απόλυτα εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, σε ένα κράτος απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής, αναχρονιστικές εγγυήσεις ή εξαρτήσεις τρίτων, δυστυχώς, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, η Κύπρος παραμένει η μόνη διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη.

«Το χειρότερο, Άγιε Πατέρα, είναι πως παρά τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και της Ε.Ε., αντί να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας, που είναι το ποθητό, παρατηρούμε μια όξυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας που, εγκαταλείποντας τη βάση λύσης όπως τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών υπαγορεύουν, επιδιώκουν την εδραίωση της διχοτόμησης με την αξίωση δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών», ανέφερε.

Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση επιδεικνύει πλήρη σεβασμό στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.
«Ωστόσο, θα πρέπει να ομολογήσω ότι η Κύπρος κατέστη η πρώτη χώρα προορισμού, κατ’ αναλογία πληθυσμού στην υποδοχή προσφύγων, αλλά και μεγάλων ροών παράτυπων μεταναστών, μέσω των κατεχομένων περιοχών, αντιμετωπίζοντας υπέρμετρες δυσκολίες ως προς τη διαχείρισή τους, υπέρμετρες δυσκολίες όσον αφορά την προστασία της δημογραφικής σύνθεσης», πρόσθεσε.
Παράλληλα εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την πρωτοβουλία του Πάπα να μεταφέρει 50 μετανάστες από την Κύπρο στην Ιταλία.

«Η συμβολική πρωτοβουλία σας αποτελεί, πρωτίστως, ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα και την απαραίτητη αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ούτως ώστε να γίνει αφενός πιο δίκαιος καταμερισμός τόσο της διαχείρισης του προβλήματος και αφετέρου πιο ανθρώπινη η διαβίωση των μεταναστών στα κράτη μέλη», είπε.

Απευθυνόμενος στον Καρδινάλιο Παρολίν, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο παρέχει μια θαυμάσια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προκλήσεις και συζήτηση τρόπων με τους οποίους θα ενισχύσουμε το έργο μας σε θέματα οικουμενικής σημασίας.

«Η συνάντησή μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον κοινό μας σκοπό και στους κοινούς στόχους μας. Αποτελεί επίσης απόδειξη της συνέχισης των θετικών επιδόσεων των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αγίας Έδρας», ανέφερε.



Ειδήσεις σήμερα:

Επιδείνωση του καιρού σήμερα και αύριο με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Εμβόλια, self test και μάσκες: Τρία όπλα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού

Δείπνο Μητσοτάκη - Κασάδο: Στο μενού οι πωλήσεις όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης