Κορωνοϊός: Το 82% των θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι άνω των 65 ετών

Κορωνοϊός: Το 82% των θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι άνω των 65 ετών

Ο αριθμός των ηλικιωμένων που κατέληξαν διπλασιάστηκε σε έναν μήνα - Σε ποιες ηλικιακές ομάδες βρίσκονται οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι

meth_anemvoliastoi_covid_art
Στον πληθυσμό τριών περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου -Αχαϊας, Κορινθίας, Λακωνίας- αντιστοιχούν οι περίπου 520.000 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων που παραμένουν ανεμβολίαστοι και συνεπώς απροστάτευτοι έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19, και οι οποίοι πλέον υποχρεούνται να εμβολιαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου 2022, έχοντας απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα εμβολιασμών. Όσοι δεν εμβολιαστούν, θα πληρώνουν κάθε μήνα πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Πρόκειται αναμφίβολα για έναν πληθυσμό που πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα, με την υγεία του και με την ίδια του τη ζωή, επιλέγοντας να μην εμβολιαστεί ενώ η επιδημία κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ανεμβολίαστοι αυτής της ηλικίας αποτελούν τον πιο εύκολο στόχο του ιού και την πληθυσμιακή ομάδα που καταγράφει τους περισσότερους θανάτους.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο δίμηνο το 82,4% των ασθενών που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό μέσα στα νοσοκομεία είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Από τους 3.329 νεκρούς της επιδημίας κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι 2.746 ήταν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, και στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.

Μάλιστα, ο αριθμός των ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων που κατέληξαν διπλασιάστηκε μέσα σε έναν μήνα. Τον περασμένο Οκτώβριο οι νεκροί ηλικίας άνω των 65 χρόνων ήταν 874 και ο απολογισμός του Νοεμβρίου έγινε ακόμη πιο βαρύς, καθώς οι νεκροί της ίδιας ηλικιακής ομάδας έφθασαν χθες τους 1.872.

Απέναντι στη μελανή πλευρά της επιδημίας κορωνοϊού και τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες των νοσηλευομένων (ήταν σχεδόν 5.000 το περασμένο 24ωρο), των διασωληνωμένων (664) και των νεκρών (90 χθες, συνολικά 18.157) υψώνεται ολοένα και περισσότερο το θετικό αποτύπωμα των εμβολιασμών.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα στοιχεία, χθες και μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού καταγράφηκε αυξητική τάση στα ραντεβού για τον εμβολιασμό με την 1η δόση από πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Είχαν κλειστεί μέχρι χθες αργά το απόγευμα περισσότερα από 6.000 ραντεβού πρώτης δόσης που αφορούσαν ηλικιωμένους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό ραντεβού που προγραμματίζονταν τις προηγούμενες ημέρες.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες θα έχουν εμβολιαστεί έως και 200.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, εισφέροντας έστω και τότε στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας και στην αποσυμπίεση των νοσοκομείων.

Σε ποιες ηλικιακές ομάδες βρίσκονται οι περισσότεροι αθωράκιστοι πολίτες

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη που είχε παρουσιάσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» , κ. Μάριος Θεμιστοκλέους πριν από δύο εβδομάδες, στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 80 χρόνων και άνω, το ποσοστό ανεμβολίαστων ανέρχεται στο 23,4%. Πρόκειται για περίπου 186.000 άτομα, τα οποία διατρέχουν μείζονα κίνδυνο για τη ζωή τους εάν μολυνθούν με κορωνοϊό.

Στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 12,3%. Τα άτομα ηλικίας 75-79 χρόνων είχαν ξεκινήσει εξαρχής πολύ δυναμικά στην εμβολιαστική εκστρατεία και διατήρησαν τον ρυθμό εμβολιασμού τους όλο αυτό το διάστημα. Πλέον περίπου 53.600 πολίτες παραμένουν χωρίς προστασία έναντι του κορωνοϊού σε αυτήν την ομάδα.

Άλλοι 100.600 ανεμβολίαστοι υπάρχουν στην ομάδα των πολιτών ηλικίας 70-74 χρόνων (ποσοστό 17,7%).

Στην ομάδα 65-69 χρόνων έχουν εμβολιαστεί περίπου 517.650 πολίτες (ποσοστό 85%) και υπόχρεοι για θωράκιση έναντι του κορωνοϊού είναι 91.350 πολίτες.

Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι 122.900 (82%).

Σημειωτέον ότι πηγή στοιχείων υπολογιζόμενου πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα αποτέλεσαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2020.



Ειδήσεις σήμερα

Τα πρώτα σημάδια ότι το εμβόλιο προστατεύει από την Omicron

GNTM 4: Η δοκιμασία με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα… κόστισε στον «ζηλιάρη» Ναπολέοντα – Δείτε βίντεο

«Πράσινο» για τις ευπαθείς ομάδες από τους ειδικούς του FDA για το χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης