Καλαμαριά: Νοσηλεύτρια έσωσε 72χρονο που έπαθε ανακοπή καρδιάς έξω από ΚΕΠ Υγείας

Καλαμαριά: Νοσηλεύτρια έσωσε 72χρονο που έπαθε ανακοπή καρδιάς έξω από ΚΕΠ Υγείας

Μόλις είδε τον ηλικιωμένο άνδρα να χάνει τις αισθήσεις του, άρπαξε έναν απινιδωτή, που έχει τοποθετήσει ο δήμος σε διάφορα σημεία της πόλης, και κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή - Η πόλη συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HEART SAFE CITIES»

καλαμαρια
Τη ζωή ενός 72χρονου άντρα ο οποίος έπαθε ανακοπή καρδιάς το πρωί του Σάββατο, έξω από εμβολιαστικό κέντρο της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, έσωσε μια νοσηλεύτρια του ΚΕΠ Υγείας, η οποία αντιλήφθηκε ότι ο ηλικιωμένος έχασε τις αισθήσεις του και έτρεξε για τις πρώτες βοήθειες.

Με το κάθε λεπτό να είναι χρήσιμο, η νοσηλεύτρια χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο “άρπαξε” έναν από τους 43 απινιδωτές που έχει τοποθετήσει ο δήμος Καλαμαριάς σε διάφορα σημεία και έτρεξε για να τον κρατήσει στη ζωή μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ. Μετά την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ με τη χρήση απινιδωτή (Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση), κατάφερε να επαναφέρει τον καρδιακό παλμό του 72χρονου ενώ στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που είχε κληθεί στο σημείο.

Σημειώνεται ότι ο 72χρονος περίμενε στον προαύλιο χώρο του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου καθώς συνόδευε τη γυναίκα του που εμβολιαζόταν.

Το περιστατικό αυτό είναι το πρώτο που συμβαίνει ύστερα από την πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμαριάς να τοποθετήσει 43 απινιδωτές σε στρατηγικά σημεία, φροντίζοντας έτσι για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών του και δείχνοντας ετοιμότητα στην αντιμετώπιση καρδιακών ανακοπών.

Δαρδαμανέλης: Σημαντικό που σώθηκε η ζωή ενός συνανθρώπου μας

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, η γυναίκα εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο ΚΕΠ Υγείας και πέρα από τις γνώσεις που διαθέτει λόγω επαγγέλματος, έχει πιστοποιηθεί και στο σεμινάριο του δήμου σχετικά με τη βασική υποστήριξη της ζωής και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

“Είναι πολύ ευχάριστο ότι καταφέραμε να σώσουμε έναν άνθρωπο ο οποίος, από την επόμενη κιόλας ημέρα, είναι καλά στην υγεία του, αποσωληνώθηκε και αναζήτησε τη γυναίκα για να την ευχαριστήσει”, τονίζει, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να τοποθετηθούν οι απινιδωτές “έπιασε τόπο” αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, να μάθει ΚΑΡΠΑ, έτσι ώστε να σωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Ύστερα από το συμβάν ο δήμαρχος Καλαμαριάς εξέφρασε την πρόθεσή του να αναζητήσει τόσο τον 72χρονο όσο και τη νοσηλεύτρια η οποία κατάφερε να του σώσει τη ζωή, προκειμένου να την συγχαρεί για την αξιέπαινη πράξη της.

Θυμίζουμε ότι η Καλαμαριά είναι η πρώτη και μοναδική ελληνική πόλη, ανάμεσα στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη κ.α., που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “HEART SAFE CITIES” ενώ μέχρι σήμερα και πάρα τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού, στον δήμο υπάρχουν περίπου 2.000 εκπαιδευμένοι πολίτες σε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Παράλληλα, μέσα από την εφαρμογή που δημιουργεί ο δήμος και σύντομα θα είναι διαθέσιμη, θα υπάρχει ειδοποίηση άμεση στους πιστοποιημένους ή εκπαιδευμένους διασώστες, οι οποίοι θα παίρνουν την πληροφορία για τον τόπο του περιστατικού, αλλά και το πλησιέστερο σημείο που υπάρχει απινιδωτής.

Ειδήσεις σήμερα:

«Η κυβέρνηση να βοηθήσει άμεσα», λέει ο Παπανδρέου από τις πληγείσες περιοχές στην Πάτρα

Άλμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 4,3% το Νοέμβριο «βλέπει» η Eurostat

Βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης