Αθήνα: Συμμορίες ανηλίκων σπέρνουν τον τρόμο στις γειτονιές της πρωτεύουσας

Αθήνα: Συμμορίες ανηλίκων σπέρνουν τον τρόμο στις γειτονιές της πρωτεύουσας

Στοιχεία-σοκ στις δικογραφίες για τις δύο ομάδες ανηλίκων που έσπερναν τον τρόμο σε Σεπόλια και Βύρωνα - Ληστείες, αιματηρά ξεκαθαρίσματα και διακίνηση ναρκωτικών στο ενεργητικό τους - Τρόμος για φιλήσυχους μαθητές κυρίως των ΕΠΑΛ - Κάθε γειτονιά και συμμορία, λένε τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
simmories_sms_art


Aγουρες συμμορίες στα πρότυπα της μαφίας του Σικάγο. Εφηβοι γκάνγκστερ που διευθύνουν με μαεστρία εγκληματικές οργανώσεις (όπως αναφέρονται στις δικογραφίες) και επιδίδονται σε επιθέσεις με ανελέητους ξυλοδαρμούς, αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών… Περιστατικά βίας από ανήλικους που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, σήμερα αποτελούν καθημερινότητα, με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας και τους αριθμούς να λένε όλη την αλήθεια: το 2020 κατηγορήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 320 παιδιά 7 έως 12 ετών για παραβατική συμπεριφορά. Από αυτά τα 170 για κλοπές και ληστείες, τα 14 για σωματικές βλάβες, τα 5 για όπλα, τα 4 για ναρκωτικά. Το ίδιο χρονικό διάστημα, κατηγορήθηκαν 5.255 παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών. Μεταξύ αυτών, οι 2.928 περιπτώσεις αφορούσαν κλοπές και ληστείες, οι 349 σωματικές βλάβες, οι 440 ναρκωτικά και οι 330 όπλα. Μια εικόνα που αν προστεθεί στο γεγονός ότι πέρυσι εξαρθρώθηκαν 17 συμμορίες ανηλίκων που εμπλέκονταν σε 132 υποθέσεις σκληρής βίας, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών δύο από τις μεγαλύτερες συμμορίες ανηλίκων: η Colonos Hooligans Family και η Strassenbande (το όνομα της οποίας προέρχεται από τα γερμανικά και σημαίνει συμμορία του δρόμου). Μέσα από τις δύο δικογραφίες που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», αποκαλύπτεται η δράση σκληρών ανήλικων ομάδων του εγκλήματος, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μια νέα γενιά παραβατών που αποκαλούνται «Generation knife crime». Ενδεικτικά του τρόπου σκέψης των ανηλίκων είναι τα όσα είπε στην κατάθεσή του ο 15χρονος που μαχαίρωσε τέσσερις φορές τον συμμαθητή του στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών: «Θέλω να σας πω κάτι που βαραίνει την ψυχή μου. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε μαλώσει με κάποια παιδιά μέσα στο σχολείο που πηγαίνουμε και αράζουμε. Εκεί, όταν μαλώσαμε με ένα παιδί μαζί με φίλους μου, δεν θέλω να σας πω ποιους, τον χτυπήσαμε κι εγώ δεν ξέρω τι με έπιασε εκείνη την ώρα και τον μαχαίρωσα. Ζητώ συγγνώμη. Θέλω να βγει από το νοσοκομείο και να γίνει καλά. Δεν θυμάμαι καν γιατί είχαμε μαλώσει…».
simmories_sms
«Οπλισμένοι αύριο όλοι» λέει στο SMS ο αρχηγός για την επίθεση στο ΕΠΑΛ, με ένα από τα μέλη της συμμορίας να απαντά: «Αύριο σφαγείο»

Η συμμορία του Κολωνού

Όταν το μεσημέρι της 25ης Οκτωβρίου οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών ενημερώθηκαν για το αιματηρό σκηνικό του 1ου ΕΠΑΛ, η ειδική ομάδα που έχουν συγκροτήσει τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση των αμούστακων συμμοριών έπιασε και πάλι δουλειά. Οπως αναφέρεται στο Διαβιβαστικό, «σύμφωνα με την έρευνα της Υπηρεσίας μας, η εγκληματική ομάδα έχοντας συγκεκριμένη δράση, διέπεται από συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία και τηρούνταν απαρέγκλιτα από τα μέλη της. Η εγκληματική ομάδα δρα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, των Σεπολίων και του Κολωνού. Η κάθε της επίθεση είχε στόχο τόσο την αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων των παθόντων όσο και την επίδειξη ισχύος και ανωτερότητας είτε με την πρόκληση σωματικών βλαβών είτε με την αφαίρεση της ένδυσης. Είχαν μάλιστα αναπτύξει δομή και τοπικιστική υπεροχή καθώς και ιεραρχία όπως προκύπτει από τη διάρθρωση και τα λεγόμενα (επικοινωνίας) της ομαδικής συνομιλίας “a.e rizoupolhs”, στην κορυφή της οποίας (εντολέας - αρχηγικό στέλεχος - οργανωτής επιθέσεων) ήταν ο... (σ.σ.: αναφέρεται στο όνομα του ανήλικου)».

«ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ!»

Κλείσιμο
Η κατάθεση μαθητή που πηγαίνει στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών για τις συμμορίες που δρουν στην περιοχή είναι αποκαλυπτική: «Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μου δραστηριοποιούνται δύο ομάδες από περίπου 15 άτομα η καθεμία, οι οποίες από ό,τι έχω ακούσει έχουν έχθρα και επιτίθεται η μία στην άλλη. Οι ομάδες αυτές είναι του Κολωνού και των Σεπολίων. Ετσι τις αποκαλούν στην πιάτσα. Λίγο πριν από το καλοκαίρι ενώ άραζα με τα παιδιά αυτά του Κολωνού, άκουγα να λένε συνέχεια “Γ@@@ τα Σεπόλια”. Κατάλαβα ότι έψαχναν συνέχεια ευκαιρία να διαπληκτιστούν με άτομα της ομάδας των Σεπολίων», αναφέρει στην κατάθεσή του και στη συνέχεια περιγράφει το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού και του μαχαιρώματος στο οποίο ο ίδιος ήταν παρών: «Είδαμε περίπου 15 άτομα να έρχονται από την οδό Αχιλλέως προς το μέρος μας τρέχοντας. Κάποιοι φορούσαν κουκούλες, άλλοι όχι και όρμησαν πάνω μας.

Μισοί ήρθαν προς το μέρος μου και μισοί πήγαν προς τον... (σ.σ.: αναφέρει το όνομα του συμμαθητή του που μαχαιρώθηκε). Είδα τότε τον… (σ.σ.: αναφέρει το όνομα) να μου επιτίθεται με γροθιά προς το πρόσωπο την οποία απέφυγα και τότε μου όρμησαν και οι υπόλοιποι. Επιασα έναν από αυτούς από τη μέση, τον έριξα στο έδαφος και έπεσα και εγώ μαζί του. Την ίδια στιγμή άλλοι τόσοι είχαν επιτεθεί στον συμμαθητή μου και άκουσα από τα άτομα αυτά να λένε “φέρε το μαχαίρι”. Τότε μέσα μου πίστεψα ότι θα με μαχαιρώσουν γιατί είναι γνωστό ότι η ομάδα των Σεπολίων προβαίνει εύκολα σε μαχαιρώματα. Τελικά όμως δεν μου επιτέθηκε κανείς με μαχαίρι και πάνω στον πανικό που επικρατούσε κατάφερα να ξεφύγω και έτρεξα προς τον 1ο όροφο όπου ήταν τα γραφεία των καθηγητών. […]. Σε συνομιλία που είχα με έναν από τους δράστες, μετά από το συμβάν αυτός μου είπε ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί για εμένα γιατί αυτός που ανήκει στην ομάδα των Σεπολίων είχε κάποιο προσωπικό θέμα με κάποιο άτομο από την ομάδα του Κολωνού. Επειδή με είχαν δει πριν το καλοκαίρι που έκανα παρέα με παιδιά από την ομάδα του Κολωνού, θεώρησαν ότι και εγώ συμμετείχα στις μεταξύ τους επιθέσεις […]. Μου είπε μάλιστα ότι κατά την επίθεση σε βάρος μου θεωρούσαν δεδομένο ότι τόσο εγώ όσο και ο συμμαθητής μου που μαχαιρώθηκε θα προστατεύαμε ο ένας τον άλλο και γι’ αυτό τη σχεδίασαν έτσι ώστε να εξουδετερώσουν και τους δύο ταυτόχρονα. Κατά την άποψή μου μαχαίρωσαν τον συμμαθητή μου γιατί αυτός αντιστάθηκε σθεναρά λόγω του ότι είναι ψηλός, γεροδεμένος και πρωταθλητής στις πολεμικές τέχνες και επειδή δεν ήταν ικανοί να τον ακινητοποιήσουν αλλιώς, του επιτέθηκαν με μαχαίρι».

Οι αστυνομικοί, λαμβάνοντας καταθέσεις από τον 17χρονο μαθητή που μαχαιρώθηκε μέσα στο σχολείο, κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη των ανήλικων δραστών. Οπως προέκυψε, αρχηγός είναι ένας 17χρονος Αλβανός με υπαρχηγούς έναν 16χρονο από τη Ρουμανία και έναν συνομήλικό του Ελληνα.
simmories_in
Στιγμιότυπο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία από άγρια επίθεση της συμμορίας των Σεπολίων. Οι ανήλικοι δράστες όχι μόνο κατέγραφαν τις βιαιότητες εναντίον συνομηλίκων τους, αλλά καμάρωναν για τις πράξεις τους αναρτώντας φωτογραφίες στα social media

Άγουρος μαχαιροβγάλτης ένας μαθητής ηλικίας 15 ετών που έκρυβε, όπως είπε, τον σουγιά κάτω από το μαξιλάρι του και κάρφωσε το μαχαίρι στο σώμα του 17χρονου μαθητή χωρίς να θυμάται το γιατί. «Από την ανάλυση του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού προέκυψε ότι στη διαδικτυακή εφαρμογή Instagram υφίσταται ομαδική συνομιλία με όνομα “a.e rizoupolhs” όπου τα μέλη της οργανώνουν - σχεδιάζουν την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την 25/10/2021 περί ώρα 09.15 εντός του προαύλιου χώρου στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών».

Στο ΕΠΑΛ

Στις συνομιλίες τους, τα όσα λέγονται προκαλούν τρόμο και αποστροφή: «Οπλισμένοι αύριο όλοι», ανέφερε ο αρχηγός για την επίθεση στο ΕΠΑΛ. για να απαντήσει ένα από τα μέλη της συμμορίας «Αύριο σφαγείο». Σε άλλες συνομιλίες ο αρχηγός έγραψε «Ακούτε» και συνέχισε: «Ετοιμαστείτε ξεκινάει πόλεμος», με τον υπαρχηγό να απαντά «Θα τους γ@@@». Ολα γραμμένα σε greeklish, χωρίς να τηρείται κανένας συντακτικός κανόνας.

Παράλληλα, η ίδια ομάδα φέρεται, σύμφωνα πάντα με το διαβιβαστικό, να έχει διαπράξει κάποιες από τις παρακάτω επιθέσεις: «Την 02-06-2021, άγνωστη ώρα και σε άγνωστο τόπο, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι επιτίθενται σε άγνωστο ανήλικο θύμα καταφέρνοντας τόσο λακτίσματα όσο και γρονθοκοπήματα στην περιοχή της κρανιοεγκεφαλικής χώρας, κάνοντας τη μορφή της επίθεσης ιδιαίτερα επικίνδυνη και ειδεχθή. Στο εν λόγω βιντεοληπτικό υλικό φαίνεται το θύμα να ρωτάει για ποιον λόγο τον χτυπάνε, οδηγώντας την Υπηρεσία μας στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η ανωτέρω εγκληματική ομάδα δρα τόσο για την αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων όσο και για την επίδειξη ισχύος.

Την 27-08-2021, άγνωστη ώρα και σε άγνωστο τόπο (καταφανώς όμως εντός σχολικού συγκροτήματος), οι ανωτέρω κατηγορούμενοι έχουν ήδη προκαλέσει τραύματα σε άγνωστο ανήλικο θύμα.

Την 28-09-2021, άγνωστη ώρα και σε άγνωστο τόπο, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι έχουν προκαλέσει πλήθος τραυμάτων σε άγνωστο ανήλικο θύμα, καταφέρνοντας τόσο λακτίσματα όσο και γρονθοκοπήματα στην περιοχή του κεφαλιού, κάνοντας τη μορφή της επίθεσης ιδιαίτερα επικίνδυνη και ειδεχθή».
simmories_in2
simmories_in3
simmories_in4
simmories_in5
Φονικά εργαλεία, όπως όπλα, μαχαίρια και σιδηρογροθιές, ναρκωτικά και χρήματα βρέθηκαν στην κατοχή των ανηλίκων που συνελήφθησαν. Περιστατικά βίας που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν αδιανόητα, σήμερα αποτελούν καθημερινότητα

Η ομάδα του Βύρωνα

Δύο ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 23 Οκτωβρίου, η ίδια ομάδα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών κατάφερε να «ξεδοντιάσει» μια σκληρή συμμορία ανηλίκων από τον Βύρωνα με το όνομα Strassenbande.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό: «Στην Υπηρεσία μας περιήλθαν πληροφορίες για τη δράση δομημένης εγκληματικής ομάδας-συμμορίας ανηλίκων, αποτελούμενης από περίπου 20 άτομα, τα οποία δραστηριοποιούνται σε επιθέσεις με ιδιαίτερη σκληρότητα κατ εξακολούθηση σε βάρος ανηλίκων με σκοπό τη ληστεία αλλά και την πρόκληση σωματικών βλαβών, οι επιθέσεις σε άλλες οργανωμένες ομάδες οι οποίες έχουν συσταθεί κυρίως με κριτήρια περιοχής, η πρόκληση υλικών φθορών τόσο σε ιδιωτικά κτήρια αλλά και σε δημόσια μεταφορικά μέσα (φθορές σε λεωφορεία), ενώ παράλληλα στο εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας συγκαταλέγεται και η διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών σε χώρους όπου συχνάζουν ανήλικοι.

Η εν λόγω ομάδα των ανηλίκων δραστηριοποιείται στις περιοχές της Καισαριανής - Ζωγράφου - Βύρωνα, ονομάζεται “Strassenbande”, όνομα που προέρχεται από τη γερμανική διάλεκτο και μεταφράζεται "συμμορία του δρόμου"».

Στις επόμενες γραμμές αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της ομάδας και το modus operandi: «Ως προς τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανωτέρω ομάδας και τον τρόπο επίθεσής της, αναφέρεται πως όλα τα μέλη της φορούν μαύρα ρούχα, έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες ή μπλούζες και επιτίθενται κυρίως με ρόπαλα και μαχαίρια, αφαιρώντας από τα θύματά τους τα προσωπικά τους αντικείμενα και τους προκαλούν συνήθως βαριές σωματικές βλάβες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ερώτηση που γίνονταν σε όλα σχεδόν τα θύματα είναι “Από πού είσαι;”, πράγμα το οποίο παραπέμπει σε προφασιζόμενη τοπική έχθρα και αντιπαλότητα.

Εκτός των παράνομων δραστηριοτήτων της, η ανωτέρω ομάδα έχει αντιπαλότητα με αντίστοιχη δομημένη ομάδα ανηλίκων που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ζωγράφου και συχνά γίνονται συντονισμένες εφορμήσεις προς σημεία της περιοχής του Ζωγράφου με σκοπό την πρόκληση και την επίδειξη ισχύος και ανωτερότητας. Τέλος, είχαν ανεπτυγμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης, καθώς κατά τις επιθέσεις φόραγαν είτε χειρουργικές μάσκες είτε κουκούλες τύπου full face, προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός και η εξακρίβωση χαρακτηριστικών των προσώπων τους». Στη δικογραφία αναφέρονται αναλυτικά και όλες οι επιθέσεις που πραγματοποίησε η συμμορία.

Ειδήσεις σήμερα

Χαμός με ασθενή αρνήτρια σε κλινική Covid στη Λαμία: Έτρεχε γυμνή στους διαδρόμους με σταυρό στο χέρι

Έρχεται νέα ομοβροντία κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας με στόχο πρωτίστως την Belavia

Η «αντάρτισσα» πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας άφησε το παλάτι για... μια γκαρσονιέρα στη Νέα Υόρκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης