Επίθεση με βιτριόλι: Σήμερα η απολογία της κατηγορούμενης Έφης Κακαράντζουλα

Επίθεση με βιτριόλι: Σήμερα η απολογία της κατηγορούμενης Έφης Κακαράντζουλα

Τι θα υποστηρίξει - Ποιες ερωτήσεις θα δεχθεί για σκοτεινά σημεία του αποτρόπαιου εγκλήματός της - Πότε θα υπάρχει απόφαση της έδρας

kakaratzoula_diki_apologia_xr
Η κρίσιμη ώρα της απολογίας της 36χρονης Έφης Κακαράντζουλα που κατηγορείται για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, τον Μάιο του 2020, έφτασε. Η κατηγορούμενη αναμένεται να ανέβει σήμερα στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για να εξηγήσει σε δικαστές και ενόρκους αλλά και στο θύμα της, τους λόγους που την οδήγησαν στο αποτρόπαιο έγκλημά της.

Η απολογία της 36χρονης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η ίδια δεν έχει δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τους λόγους που «όπλισαν» με βιτριόλι τα χέρια της και την οδήγησαν στην άγρια επίθεση σε βάρος της Ιωάννας. Ποια ήταν τα κίνητρά της; Από πού προμηθεύτηκε το καυστικό υγρό; Ποιος ήταν ο σκοπός της επίθεσής της; Πόσο χρόνο παρακολουθούσε το θύμα της; Και τι εννοούσε με την φράση «εσύ Ιωάννα ξέρεις γιατί έγινε όλο αυτό», την οποία είχε απευθύνει στην 35χρονη κοπέλα, σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου; Πρόκειται μόνο για κάποια από τα ερωτήματα στα οποία σήμερα η Έφη Κακαράντζουλα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις με την απολογία της. Και αν η ίδια δεν μιλήσει για τα «σκοτεινά» αυτά σημεία της υπόθεσης, τότε το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ερωτηθεί από την έδρα, η οποία καλείται να εκδώσει την ετυμηγορία για την κατηγορία που η 36χρονη αντιμετωπίζει και την ποινή που θα της επιβάλλει.

Η γυναίκα, που έψαχνε στο Διαδίκτυο «συνταγές» πριν και μετά την επίθεση στην Ιωάννα τρόπους για να προκληθεί ακόμη και θάνατος σε ένα άτομο – «πού πουλάνε υδροκυάνιο», «ποιο φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανακοπή καρδιάς», «πώς μπορεί να προκαλέσει κάποιος έμφραγμα», «φάρμακα που προκαλούν θάνατο», «επίθεση με οξύ», ήταν μόνο κάποιες από αυτές τις αναζητήσεις της – θα κληθεί σήμερα να ξεδιπλώσει τη δική της αλήθεια γύρω από το φρικτό έγκλημά της. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ζητήσει συγγνώμη από την Ιωάννα, όπως είχε κάνει και κατά την απολογία της στην ανακρίτρια τον περασμένο Απρίλιο αλλά και να υποστηρίξει ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την κοπέλα, αντικρούοντας έτσι τον «ανθρωποκτόνο δόλο» που της έχει αποδοθεί με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 36χρονη κατά τη σημερινή απολογία της δεν θα παρεκκλίνει από τα όσα είχε υποστηρίξει στο πλαίσιο της ανάκρισης. Φέρεται αποφασισμένη να δηλώσει μετανιωμένη για τις πράξεις της αλλά θα επαναλάβει ότι δεν αποδέχεται το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας αλλά αυτό της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. «Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ… Δεν αποδέχομαι την κατηγορία όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη. Θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν» είχε καταθέσει η 36χρονη στην ανακρίτρια, πλην όμως τότε δεν είχε θελήσει να απαντήσει για τους λόγους που επιτέθηκε στην Ιωάννα.

Η κατηγορούμενη έχει υποστηρίξει πως θεώρησε την άτυχη κοπέλα, υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό της ζήτημα, σημαντικό για την ίδια. Το ζήτημα αυτό, όπως είχε αναφέρει στην ανακρίτρια, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες» είχε υποστηρίξει η 36χρονη και αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στη δίκη. Στο σημείο αυτό, όμως, δεν αποκλείεται να δεχθεί «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα, προκειμένου να αποσαφηνίσει ποιο ήταν εκείνο το προσωπικό της ζήτημα για το οποίο θεώρησε υπεύθυνη την Ιωάννα και κυρίως ποιες αλήθειες μένει να ειπωθούν σήμερα στο ακροατήριο, όπως η ίδια είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακρίτρια.

Βέβαια, στο δικαστήριο έχει καταθέσει ο 40ρονος άνδρας, για τον οποίο η κατηγορουμένη φέρεται να είχε αποκτήσει ερωτική «εμμονή», θεωρώντας το θύμα της ως τη γυναίκα που μπορεί να της τον στερήσει. Ωστόσο, από την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του 40χρονου με την Ιωάννα προέκυψε πως το θύμα και ο άνδρας δεν έχουν καν συναντηθεί διά ζώσης!

«Ήθελα να την πονέσω»

Κλείσιμο
Πιθανό, ακόμη, θεωρείται ότι η κατηγορούμενη κατά την απολογία της θα υποστηρίξει, όπως και στην ανακρίτρια, πως δεν ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα αλλά να την πονέσει και να την τραυματίσει. Ακόμη, αναμένεται να ισχυριστεί πως ποτέ δεν σκέφτηκε ότι η επίθεση με οξύ θα της προξενούσε τόσο μεγάλη και μακροχρόνια βλάβη στην κοπέλα.

Όσον αφορά στη ποσότητα του καυστικού υγρού, με την οποία επιτέθηκε στο θύμα, η 36χρονη αναμένεται να ισχυριστεί πως «δεν ήταν μεγάλη και πως ήταν ένα κανονικό ποτήρι». Ωστόσο, σχετικά με το πώς προμηθεύτηκε το βιτριόλι, η ίδια στην ανακρίτρια είχε αναφέρει πως μόνο εκείνη είναι υπεύθυνη και κανείς άλλος. «Δεν θέλω να απαντήσω από πού το προμηθεύτηκα» είχε καταθέσει τον περασμένο Απρίλιο, με την πολιτική αγωγή, ωστόσο, να αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η 36χρονη είχε συνεργούς στο έγκλημά της.

Μάλιστα, η πλευρά της Ιωάννας έχει υποβάλλει αίτημα στο δικαστήριο ώστε να κληθούν για κατάθεση δυο μάρτυρες, με τους οποίους η κατηγορούμενη είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες πριν και μετά την επίθεση. Η κατηγορούμενη φέρεται να ζητούσε από το ένα από τα πρόσωπα αυτά, να την προμηθεύσει με «κάτι» που εκείνη δεν μπορούσε να βρει.

Επιπλέον, κατά την απολογία της η 36χρονη, αναμένεται να ισχυριστεί πως δεν φαντάστηκε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε στην Ιωάννα θα της προξενούσε σε τέτοια έκταση ζημιά. «Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ», είχε αναφέρει στην ανακρίτρια ζητώντας μάλιστα τότε μια δεύτερη ευκαιρία. Επιπρόσθετα, η Έφη Κακαράντζουλα αναμένεται να αρνηθεί ότι είχε επιχειρήσει να πλησιάσει την Ιωάννα μέσα στο νοσοκομείου για να της επιτεθεί. Πάντως, οι μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικοί για την στάση της κατηγορούμενης πριν και μετά την επίθεση, ενώ «καταπέλτης» ήταν και οι καταθέσεις των γιατρών της Ιωάννας. «Η Ιωάννα ζει από τύχη. Αν δεν είχε πάει στο φαρμακείο και δεν είχε πλυθεί θα είχε πεθάνει», κατάθεσε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος εξέτασε την άτυχη κοπέλα μετά την επίθεση. Στην κατάθεση του, ο ίδιος μίλησε για μεγάλη πυκνότητα του καυστικού υγρού (96-98%) και αναρωτήθηκε πως η Ιωάννα δεν κατάπιε το οξύ, κάτι που θα ήταν ολέθριο για την μετέπειτα πορεία της. «Η θνησιμότητα από βιτριόλι είναι γύρω στο 21%. Αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8 %. Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο» ανέφερε ο κ. Τσαντίρης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan Πέτρος Δημοβέλης έχει καταθέσει στο δικαστήριο: «Η Ιωάννα ήρθε στο νοσοκομείο ουρλιάζοντας από τους πόνους, αυτό που είδαμε ήταν κάτι πρωτόγνωρο, αντιμετώπισε κίνδυνο ζωής...».

Σημαντική είναι, όμως, και η κατάθεση της διευθύντριας Πλαστικής Χειρουργικής του Θριασίου Νοσοκομείου Μαρίας Καλοφώνου, η οποία περιέγραψε στη δίκη τους κινδύνους που αντιμετώπισε η Ιωάννα κατά τη διάρκεια των εννέα χειρουργείων στα οποία μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί. Μεταξύ άλλων, η μάρτυρας ανέφερε πως μόνο μια κουταλιά από βιτριόλι μπορεί να επιφέρει θάνατο. «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της. Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Καλοφώνου.

Για την συμπεριφορά και της κατηγορούμενης μια ημέρα μετά την επίθεση κατέθεσε στη δίκη συνάδελφός της, η οποία απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα για τον αν σχολίασε με την κατηγορούμενη την επίθεση σε βάρος της Ιωάννας, ανέφερε: «Φυσικά και το σχολιάσαμε, ήμασταν τέσσερις κοπέλες, λέγαμε ότι ήταν φοβερό αυτό που έγινε, όπως άγγιξε εμένα καταλάβαινα ότι άγγιζε και εκείνη, δεν θυμάμαι να είπε κάτι συγκεκριμένο αλλά όλες νιώθαμε το ίδιο».

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της Έφης Κακαράντζουλα δεν αποκλείεται, ο εισαγγελέας της έδρας, εφόσον είναι έτοιμος, να αγορεύσει στο δικαστήριο επί της ενοχής της κατηγορουμένης. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό η έδρα να προχωρήσει ακόμη και στην έκδοση της απόφασης, εντός της ημέρας, εφόσον φυσικά ολοκληρώσουν τις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι των δυο πλευρών.



Ειδήσεις σήμερα: 

Τουρκία: Νέες θεωρίες συνωμοσίας για την παρουσία των αμερικανικών F-15 στην Ελλάδα

Φρίκη στη Ρόδο: 8χρονη νοσηλεύεται μετά από καταγγελία για βιασμό

Τώρα ο Γρηγόρης Πετράκος θα τραγουδά μόνο για εμβολιασμένους και δηλώνει: «Δεν είμαι αντιεμβολιαστής»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης