«Έγκλημα μέσω Facebook»: Στις 13 Οκτωβρίου η απόφαση για τους δολοφόνους του ενεχυροδανειστή στη Δάφνη

«Έγκλημα μέσω Facebook»: Στις 13 Οκτωβρίου η απόφαση για τους δολοφόνους του ενεχυροδανειστή στη Δάφνη

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση δολοφονίας πο έγινε τον Απρίλιο του 2012 - Πιθανή η αποφυλάκιση της γυναίκας αράχνης - Νέα επιμέτρηση ποινών σύμφωνα με τις ευνοϊκότερες διατάξεις του ΠΚ

egklima_face
Άρχισε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του 30χρονου ενεχυροδανειστή στη Δάφνη τον Απρίλιο του 2013. Σε δεύτερο βαθμό οι τέσσερις κατηγορούμενοι της υπόθεσης -ανάμεσά τους και η 31χρονη γυναίκα που φέρεται να παγίδευσε το θύμα μέσω facebook- είχαν καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του 30χρονου και σε 12έτη κάθειρξη για το αδίκημα της ληστείας. Ωστόσο, η υπόθεση αναπέμφθηκε για νέα κρίση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, έπειτα από αναίρεση που άσκησε το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες έκαναν εν μέρει δεκτή αίτηση αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου, την οποία κατάθεσαν η 31χρονη γυναίκα που «ψάρεψε» το θύμα μέσω Facebook και ένας εκ των συγκατηγορουμένων της. Όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος, το Εφετείο «εσφαλμένα» χαρακτήρισε τη συμμετοχή της κατηγορουμένης στην πράξη της ανθρωποκτονίας «ως συναυτουργία». Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της συμμετοχή της 31χρονης στο έγκλημα θα πρέπει να είναι «απλή συνέργεια στην πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία». Και αυτό διότι, η συνδρομή της στη δολοφονία του ενεχυροδανειστή ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος (άφησε αρχικά ανοικτή την θύρα της κεντρικής εισόδου της οικοδομής, στην οποία διέμενε ο παθών και στη συνέχεια ειδοποίησε τηλεφωνικά τους συγκατηγορούμενούς της να ανέβουν στο διαμέρισμα) και η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών (οι οποίοι προέβησαν σε ακινητοποίηση με κτυπήματα, δέσιμο και φίμωση του θύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την επέλευση του θανάτου του)». Αν το Εφετείο, υιοθετήσει την κρίση του Αρείου Πάγου, τότε η 31χρονη κατηγορούμενη μπορεί να βρεθεί άμεσα εκτός φυλακής, δεδομένου ότι ήδη έχει εκτίσει επτά έτη.

Ελαφρυντικά ζητούν οι δικηγόροι των καταδικασθέντων

Σήμερα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ζήτησαν, κατά περίπτωση να αναγνωρίσει το δικαστήριο στους εντολείς τους τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μεταφηβικής ηλικίας. Στη δίκη κατέθεσαν και η μητέρα της 31χρονης, η οποία ανέφερε ότι η κόρη της έχει πραγματικά μεταμεληθεί για τη συμμετοχή της στο έγκλημα, έχει τελειώσει το Λύκειο ούσα στη φυλακή και σπουδάζει πλέον στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Όπως ανέφερε, η 31χρονη αντιμετωπίζει προβλήματα νοσογόνου παχυσαρκίας και για αυτό το λόγο, εξάλλου, δεν παραβρέθηκε σήμερα στη δίκη. Μάλιστα, όπως τόνισαν οι συνήγοροι της κατηγορούμενης δεν μπορούσε να μετακινηθεί. «Το παιδί μου είχε πάντα πρόβλημα με την παχυσαρκία. Δεν έβγαινε έξω λόγω εμφάνισης. Δεν είχε σχέσεις. Όταν γνώρισε αυτούς τους ανθρώπους (σ..σ. τους συγκατηγορούμενούς της) που της έδειξαν ενδιαφέρον εκείνη χάρηκε» ανέφερε η μητέρα της κατηγορούμενης και με δάκρυα στα μάτια προσέθεσε: «Πιστεύω ότι το δικαστήριο σας θα της δώσει αυτό που ζητά. Η κόρη μου έχει 82% ποσοστό αναπηρίας γιατί έχει και άσθμα».

Στη δίκη κατέθεσαν και άλλοι συγγενείς των καταδικασθέντων, ζητώντας κάποιοι εξ αυτών συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

Το χρονικό του εγκλήματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το 30χρονο θύμα που δυσκολεύονταν στη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων, είχε γνωρίσει έναν από τους θύτες του, παλαιοπώλη στο επάγγελμα, στο ενεχυροδανειστήριο του πατέρα του. Συζητούσε μαζί του και του είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε «ιδιαίτερη προτίμηση στις εύσωμες γυναίκες». Μέσα από τις συζητήσεις αυτές με το θύμα ο παλαιοπώλης κατάλαβε ότι η οικογένεια του 30χρονου είχε οικονομική επιφάνεια. Έτσι, κατέστρωσε μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του ένα αποτρόπαιο σχέδιο, το οποίο κατέληξε στη δολοφονία του άτυχου νέου.

Από κοινού και οι τέσσερις καταδικασθέντες «αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις ανωτέρω πληροφορίες, προκειμένου να εισέλθουν στην οικία της οικογένειας και να αφαιρέσουν χρήματα και τιμαλφή που φυλάσσονταν εντός αυτής», αναφέρει η αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Για να επιτύχουν τους σκοπούς τους επιστράτευσαν την 30χρονη, η οποία «ήταν εύσωμη και ο σωματότυπός της ανταποκρινόταν στις αισθητικές προτιμήσεις του θύματος». Η γυναίκα-αράχνη «θα προσέγγιζε μέσω διαδικτύου και τηλεφωνικά αυτόν (σ.σ. το θύμα) και θα επεδίωκε να συνάψει μαζί του ερωτικό δεσμό, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην οικία της οικογένειάς του και μέσω αυτής να εισέλθουν και οι λοιποί κατηγορούμενοι».

Κλείσιμο
Πράγματι, η 31χρονη προσέγγισε το θύμα και από τις συζητήσεις που είχε μαζί του «επιβεβαίωσε την καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του και ότι εντός της οικίας φυλάσσονταν χρήματα και τιμαλφή». Πουλώντας έρωτα στον άτυχο άνδρα, η καταδικασθείσα κανόνισε να συναντηθούν οι δυο τους στο σπίτι του, «προκειμένου να συνευρεθούν». Όμως σε εκείνο το ραντεβού η καταδικασθείσα σε ισόβια δεν πήγε μόνη της. «Στις 13-4-2013 και ώρα 12.00 όλοι οι κατηγορούμενοι με το αυτοκίνητο του τρίτου εξ αυτών, μετέβησαν έξω από την οικία του θύματος, το οποίο περίμενε την 31χρονη και της άνοιξε την πόρτα. Αυτή ανεβαίνοντας άφησε ανοικτή την θύρα της κεντρικής εισόδου της οικοδομής, προκειμένου να εισέλθουν οι συγκατηγορούμενοί της», αναφέρει η απόφαση.

Στην συνέχεια, ο άτυχος άνδρας «μετέβη στο δωμάτιό του, όπου έβγαλε τα ενδύματα του και έμεινε με το εσώρουχο, ώστε να συνευρεθεί με την κατηγορουμένη. Η τελευταία, βρίσκοντας κάποια πρόφαση, απομακρύνθηκε για λίγο από το δωμάτιο, τηλεφώνησε από το κινητό της τηλέφωνο στο κινητό τηλέφωνο του πρώτου κατηγορουμένου και του είπε να ανέβουν όλοι στο διαμέρισμα, το οποίο αυτοί έπραξαν, αφού προηγουμένως τους άνοιξε και την πόρτα του διαμερίσματος. Οι κατηγορούμενοι εισήλθαν στο διαμέρισμα φορώντας στα χέρια τους, ο μεν πρώτος γάντια, οι δε τρίτος και τέταρτος κάλτσες και έχοντας μαζί τους μονωτική ταινία, την οποία είχαν αγοράσει καθ' οδόν».

Πέθανε μόνος και βαριά κακοποιημένος στο πατρικό του

Σύμφωνα με την απόφαση, το θύμα αντέδρασε μόλις τους είδε και έγινε συμπλοκή. Οι δράστες «τον κτύπησαν στο πρόσωπο και τελικά κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν στο πάτωμα, τον φίμωσαν και έδεσαν τα χέρια, τα πόδια και τον λαιμό του με την μονωτική ταινία που έφεραν μαζί τους». Ακολούθως «οι κατηγορούμενοι αφού έψαξαν όλο το διαμέρισμα, έσπασαν την πόρτα του υπνοδωματίου των γονέων του θύματος και αφαίρεσαν από το εκεί υπάρχον χρηματοκιβώτιο το ποσό των 139.000 ευρώ και δύο κιλά χρυσαφικά και τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να βεβαιωθούν ότι το θύμα, που κατά τη γνώμη τους είχε λιποθυμήσει, είχε την δυνατότητα επιβιώσεως και χωρίς να ειδοποιήσουν το ασθενοφόρο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες».

Ο άτυχος νέος έχασε τη μάχη για τη ζωή μόνος και βαριά κακοποιημένος μέσα στο πατρικό του σπίτι. Εκεί τον βρήκε ο πατέρας του «με κολλητική ταινία κατά τις άκρες χείρες και άκρους πόδες, καθώς και με ισχυρή περίσφιξη πέριξ της τραχηλικής χώρας». Σύμφωνα τα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής «ο θάνατος επήλθε από ασφυκτικό μηχανισμό, συνεπεία περισφίξεως τραχηλικής χώρας».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Οκτωβρίου πότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Να σημειωθεί τέλος ότι το δικαστήριο θα προβεί σε νέα επιμέτρηση των ποινών που είχαν επιβληθεί στους καταδικασθέντες σύμφωνα με τις ευνοϊκότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος ισχύει από τον Ιούλιο του 2019.

Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν για Pandora Papers: H Eπιτροπή μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Γέμισε η ΜΕΘ στο «Παπαγεωργίου» - Διακομιδή δασωληνωμένων σε άλλα νοσοκομεία

Ανακοινώσεις την Τετάρτη από τον Πλεύρη για τους εμβολιασμένους - Έρχεται «πλαίσιο κανονικότητας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης