Εγκύκλιος Πλιώτα: Να κερδίσει η Δικαιοσύνη τον χρόνο που χάθηκε στην εκδίκαση υποθέσεων λόγω πανδημίας

Εγκύκλιος Πλιώτα: Να κερδίσει η Δικαιοσύνη τον χρόνο που χάθηκε στην εκδίκαση υποθέσεων λόγω πανδημίας

Με εγκύκλιό του, η οποία έχει ως αποδέκτες τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, ο Βασίλης Πλιώτας θέτει τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί

areios-pagos1
Να εντείνουν στο έπακρο την υπηρεσιακή τους δραστηριότητα προκειμένου η Δικαιοσύνη να κερδίσει το χρόνο που χάθηκε στην εκδίκαση υποθέσεων λόγω της πανδημίας, ζητεί από τους εισαγγελείς της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας.

Με εγκύκλιό του, η οποία έχει ως αποδέκτες τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, ο κ. Πλιώτας θέτει τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί, με απώτερο στόχο, όπως επισημαίνει, να προκύπτει «κατά το δυνατόν, ''ανεκτός'' ρυθμός στη δικαστική λειτουργία και να αποτρέπεται κάθε δικονομική ή άλλη αστοχία».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην εγκύκλιό του αναφέρεται, όμως, και στη βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης που σημειώνεται στη χώρα μας, ανεξαρτήτως της πανδημίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «…Οι αλλεπάλληλες αναστολές εκδίκασης των προσδιορισμένων ποινικών υποθέσεων λόγω της πανδημίας αύξησαν σημαντικά τον μεγάλο αριθμό εκκρεμών ποινικών δικογραφιών στις εισαγγελίες και στα δικαστήρια της χώρας, επιτείνοντας, αναπόφευκτα, την, αληθώς από δεκαετιών παρατηρούμενη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, προβλήματος σύνθετου, η αντιμετώπιση του οποίου δεν μπορεί να είναι άμεση και δεν επιτυγχάνεται με μέτρα αποσπασματικά, με λύσεις εμβαλωματικές, με μεγαλόστομες λεκτικές διακηρύξεις ή με μετάθεση ευθυνών. Οφείλεται προεχόντως σε διαχρονική πολύπλευρη αδράνεια, που από τη δική του σκοπιά ο νομικός κόσμος στο σύνολό του πρέπει να αντιδράσει συμβάλλοντας στην απομείωση της διάστασης του προβλήματος. Το κύρος άλλωστε του ποινικού δικονομικού δικαίου και των βασικών αρχών που αναδύονται απ’ αυτό έχουν ως πλαίσιο τη βούληση και ως όριο την ανοχή του νομικού κόσμου. Στην κοινή προσπάθεια πρέπει να αναδεικνύεται και να εκτιμάται προσηκόντως και η συνεισφορά των δικαστικών γραμματέων, η υποστήριξη των οποίων στη διαδικασία της απονομής της δικαιοσύνης θεωρείται αυταπόδεικτη».

Στη συνέχεια της εγκυκλίου του, ο κ. Πλιώτας αναφέρεται στην μερική άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στη λειτουργία των δικαστηρίων λόγω Covid -19, για να επισημάνει τα εξής: «…μετά από τη μερική άρση των περιορισμών που επέτρεψε στο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης την εισαγωγή στο ακροατήριο και την εκδίκαση περισσότερων ποινικών υποθέσεων, σε ό,τι αφορά τη λειτουργική αποστολή των εισαγγελικών λειτουργών επιβάλλεται η από όλους μας εγρήγορση, προσπάθεια, συστηματική και οργανωμένη μας ενέργεια, ως ελάχιστη συμβολή, για να αποκαθίσταται σταδιακά το απολεσθέν έδαφος από την πανδημία, με απώτερο στόχο να προκύπτει, κατά το δυνατόν, ‘ανεκτός’ ρυθμός στη δικαστική λειτουργία και να αποτρέπεται κάθε δικονομική ή άλλη αστοχία».

Υπό τα δεδομένα αυτά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί, μεταξύ άλλων, από τους συναδέλφους του: Να προσδιορίζουν κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις των οποίων η εκδίκαση ματαιώθηκε λόγω των μέτρων για την πανδημία, να εξασφαλίζουν «σύμμετρη κατανομή των υποθέσεων και να αποφεύγονται οι αναβολές σε δικασίμους ‘υπερφορτωμένες», να συμβάλλουν στη «δικονομικά επιβαλλόμενη εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας στο ακροατήριο» με συστηματική προετοιμασία και να αξιοποιούν όλα τα νομικά «όπλα» ώστε να αποφεύγεται η παραπομπή κατηγορουμένων στο ακροατήριο με μηνύσεις, ανώνυμες καταγγελίες, κ.ά που δεν στηρίζονται στο νόμο είναι προφανώς αβάσιμες.

Κλείσιμο
Κλείνοντας την εγκύκλιό του ο κ. Πλιώτας απευθυνόμενος πάντα στους συναδέλφους του που στελεχώνουν τις εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας αναφέρει τα εξής: «Αναγνωρίζονται ο μόχθος και οι θυσίες όλων των δικαστικών λειτουργών. Από την κοινή και συνεπή προσπάθεια όλων μας, στο πλαίσιο της άσκησης των λειτουργικών μας καθηκόντων και κατά το λόγο που στον καθένα μας αναλογεί, πρέπει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην έννομη τάξη, να ευελπιστεί ο κάθε διάδικος ότι θα απολαμβάνει της δικαστικής προστασίας που του οφείλεται και δικαιούται, με την επιθυμητή, ανεκτή τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, με σεβασμό και εγγύηση, πάντα, των προσωπικών ελευθεριών και των αρχών του ανθρωπισμού».

Η εγκύκλιος του Βασίλη Πλιώτα

Ειδήσεις σήμερα

Υπουργείο Υγείας: Δύο δωρεάν self test για τους μη εμβολιασμένους που επιστρέφουν από διακοπές

Αφγανός υπουργός έγινε διανομέας με ποδήλατο στη Γερμανία και τώρα τον κάνουν μάνατζερ

Προφυλακιστέος ο Μπέντζαμιν Μεντί της Μάντσεστερ Σίτι - Κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς και μία σεξουαλική επίθεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης