Αττική: Ολονύχτια μάχη να μην φτάσουν στα Βίλια οι φλόγες - Έτοιμοι να εκκενώσουν οι κάτοικοι

Αττική: Ολονύχτια μάχη να μην φτάσουν στα Βίλια οι φλόγες - Έτοιμοι να εκκενώσουν οι κάτοικοι

Κίνδυνος από αναζωπυρώσεις στην Κερατέα - Συνεχίζονται από εδάφους οι προσπάθειες της πυροσβεστικής - Εκκενώθηκαν οικισμοί - Καλύτερη κατάσταση στην Κερατέα, ωστόσο κάηκαν σπίτια νωρίτερα στη Συντερίνα - Μάχη να μην φτάσει η φωτά στον Εθνικό Δρυμό - Καταγγελίες για εμπρησμούς και στις δυο περιοχές της Αττικής

afidnes344
Άλλη μια δύσκολη νύχτα για την πυροσβεστική και τους κατοίκους των οικισμών σε Βίλια και Κερατέα, με τις φωτιές που έχουν ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι να εξακολουθούν να μαίνονται, έχοντας ήδη προκαλέσει καταστροφές σε φυσικό περιβάλλον και περιουσίες. Το πύρινο μέτωπο στα Βίλια εξελίσσεται ανεξέλεγκτο στο όρος Πατέρα, όπου καίγεται παρθένο δάσος και ένας ακόμα μεγάλος πνεύμονας οξυγόνου της Αττικής. Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την περιοχή, αναμένοντας την ειδοποίηση από το 112 και την καθοδήγηση των αρμοδίων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μάλιστα, με τη δύση του ηλίου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και οι προσπάθειες συνεχίζονται από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους (οπου δεν έχει χρειαστεί να απομακρυνθούν, λόγω εντολής εκκένωσης).  

Οι δυο φωτιές ξεκίνησαν με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους και συνεχίζουν να καίνε ταυτόχρονα στην Αττική, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες για την οριοθέτηση - αρχικά - και τον έλεγχό τους. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdl3554xho3l-se)


Σύμφωνα με την πιο προσφατη ενημέρωση, η κατάσταση στα Βίλια παραμενει αρκετά δύσκολη, ενώ αργά το απόγεμα δόθηκε εντολή για εκκένωση και του οικισμού Βενίζα
Κλείσιμο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης «οι φλόγες έχουν φτάσει στα δυο χιλιόμετρα από  τα Βίλια», ζητώντας ενίσχση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το μεγάλο μέτωπο κινούνταν προς το όρος Πατέρα και είχε φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος.

Στην Κερατέα υπάρχει μεν βελτίωση και αισιοδοξία για την οριοθέτηση του μετώπου, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, έχει όπου οι φλόγες προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια, ενώ δίνεται μεγάλη μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdl1acrbnkqp-se)


Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ισχυροί και οι εστίες αρκετές, ενώ η εικόνα από το σημείο έδειχνε τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα με τις ριπές του ανέμου.


Φωτιά Συντερίνα


Σε αυτό το πλαίσιο, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο. Η οδηγία που τους δόθηκε, ήταν να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ανάβυσσο.

Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό: «Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

Δείτε εικόνα από το σημείο: Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες 

Μαρκάτι Κερατεας φωτιά στις αυλές των σπιτιών


«Είναι μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς κι έχουν φύγει τα πυροσβεστικά» είπε κάτοικος της περιοχής καλώντας την πυροσβεστική υπηρεσία για να ζητήσει βοήθεια  αφού τα σπίτια τους κινδυνεύουν να καούν. 

Φωτιά Μαρκάτι - Κάτοικοι καλούν την πυροσβεστική


Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύει το protothema.gr το μέτωπο της φωτιάς ήταν μεγάλο, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή ήταν ισχυροί. 

Πυρκαγιά Μαρκάτι


Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στην κάμερα του protothema.gr είπε ότι «στο Πανόραμα φαίνεται πως έχουν καεί καεί κάποια σπίτια ακριβώς τώρα τον αριθμό δεν τον ξέρουμε. Το τραγικό είναι ότι η φωτιά έχει περάσει το δάσος μέσα από τη μεριά πάνω από το Μαρκάτι  και κατευθύνεται προς την Καμάριζα. Πρέπει να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».


Πυρκαγία Μαρκάτι - Δηλώσεις κατοίκωνΗ φωτιά βρέθηκε κοντά στις αυλές των σπιτιών και σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα μέσα στη μέρα, τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. 

Πυρκαγιά Μαρκάτι - 2«Είχαν έρθει προηγουμένως αεροπλάνα και  την είχαν σβήσει  αλλά επειδή άνοιξε και από εκεί μέτωπο για να σβήσουν στο δρυμό τη φωτιά για να μη ξεσπάσει την άφησαν και αναζωπυρώθηκε. Αυτό εδώ μπροστά είναι το σπίτι μας και έχουμε ζητήσει επανειλημμένες φορές από την πυροσβεστική εδώ να σώσει τα σπίτια μας. Έχει προχωρήσει προς τον Άγιο Νεκτάριο το μοναστήρι και την Ανάβυσσο... έχουν εκεί προτεραιότητα τα σπίτια γιατί είναι πολλά. Από όσο ξέρω πρέπει να έχουν καεί τουλάχιστον δυο με τρία σπίτια», είπε άλλος κάτοικος της περιοχής. 

Φωτιά κάτοικος Μαρκάτι Κερατέας - Απειλούνται τα σπίτια τους


keratea_fwtia
keratea_fwtia2
keratea_fwtia7
keratea_fwtia6
keratea_fwtia3
keratea_fwtia5
keratea_fwtia4


Το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση από το Μαρκάτι Κερατέας προς το Λαύριο:


Μήνυμα εκκένωσης εστάλη και για τη Συντερίνα Κερατέας προς Ανάβυσσο:

synterina

H εικόνα από τον οικισμό Συντερίνα - Επιχειρούν δυνάμεις από αέρος 

Οικισμός Συντερίνα - Ρίψεις


synterina__5_

Κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους 

synterina__4_


Αλλά και για τον Άγιο Κωνσταντίνο προς Ανάβυσσο:

Η πολιτική προστασία καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν και το Δημολάκι.


keratea__1_
keratea__2_

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις 

Νωρίτερα, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν 95 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.Για την αεροπυρόσβεση είχαν διατεθεί κι επιχειρούσαν περιοδικά  8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία για μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη η γυναίκα απεγκλωβίστηκε και έχει μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.
fwtia_lavrio2
fwtia_lavrio
fwtia_lavrio3

Για πολύ μεγάλη ταχύτητα της φωτιάς έκανε λόγο ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, που βρίσκεται στο σημείο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο αέρας είναι πολύ δυνατός. «Το βόρειο μέτωπο έχει κάψει ήδη έναν τεράστιο λόφο. Δεν έχω εικόνα τι γίνεται στο νότιο μέτωπο» υπογράμμισε. «Κύριος στόχος μας είναι να μην απλωθεί η φωτιά προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Όπως είπε, οι άνεμοι είναι εξαιρετικά ισχυροί.

Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προχώρησε η τροχαία εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Λαυρεωτικής.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί δεν μπορούν να κινηθούν:

Στην Λεωφόρο Λαυρίου- Καμαρίζης από την περιοχή των Εργατικών κατοικιών προς τον οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου.

Σην Λεωφόρο Λαυρίου- Καμαρίζης από τον οικισμό Συντερίνα προς τον οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου.

Στη Λεωφόρο Λαυρίου και την Παλαιά Λεωφόρο Λαυρίου.

Με βάση τα παραπάνω οι οδηγοί κινούνται επιλέγοντας διαφορετικές διαδρομές αποφεύγοντας τις διαδρομές που μπορεί να οδηγήσουν στα σημεία διακοπής.

Καταγγελία για εμπρησμό 

Η φωτιά ξεκίνησε με εμπρησμό σύμφωνα με υπάλληλο του δήμου, κατήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς. Επικαλέστηκε υπάλληλο του δήμου, που είδε ύποπτο αμάξι, άσπρο μοντέλο Pegeut 306 να σταματά σε κάδο απορριμάτων.

Ο δήμαρχος έκλεισε εσπευσμένα λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή βγάζουμε κόσμο από σπίτια», ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μαρκάτι, τον  Αγ. Κωνσταντίνο και τη Συντερίνα.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Πηγή Φωτογραφιών: Facebook - Ομάδα Πυρκαγιά Ενημέρωση


Μεγάλη μάχη και στα Βίλια

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας στην πυροσβεστική μετά από εκδήλωση φωτιάς σε δασική έκταση στα Βίλια, στην Αττική.  Η φωτιά ξεκίνησε να καίει δάσος, ενώ εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για εκκενώσεις οικισμών, πριν από αυτή της Βενίζας. 


Συγκεκριμένα, εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμώνΒαθυχώρι, Άγιος Γεώργιος ή Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή ή Κρύο Πηγάδι προς την Ψάθα.  Λίγο μετά τις 15:00 νέο μήνυμα εστάλη από το 112 για την εκκένωση του οικισμού του Αγίου Γεωργίου στα Βίλια Αττικής όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά. Το μήνυμα αυτή την φορά καλεί τους πολίτες να φύγουν από εκεί και να κατευθυνθούν προς την Μάνδρα.


Πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής

VILIA
VILIA2
 Στην πυρκαγιά επιχειρούμν 70 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 30 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση ειχαν διατεθεί 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.


Λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Αγίου Γεωργίου από τον οικισμό Παλαιοχώρι προς Άγιο Γεώργιο. Σε ανώνυμη οδό από τον επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας- Βιλίων προς τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου. Στην επαρχιακή οδό Οινόης – Πόρτο Γερμενού από την περιοχή Πόρτο Γερμενό προς Βίλια και στην ανώνυμη οδό από τον οικισμό του Αγίου Νεκταρίου προς το Πόρτο Γερμενό. 


«Έχουμε ενδείξεις για εμπρησμό» λέει ο δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια. Οι υδροφόρες και το προσωπικό συντρέχουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να την περιορίσουν. Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».


Ειδήσεις σήμερα

Ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο έπαθε ο Νίκος Χαρδαλιάς - Του τοποθετήθηκαν δύο στεντ

Κορωνοϊός: Στα 2.218 τα κρούσματα - 13 νεκροί, 250 οι διασωληνωμένοι

Στις αυλές σπιτιών η φωτιά στην Κερατέα – Μάχη να μην περάσει στον Εθνικό Δρυμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης