Δεύτερη νύχτα αγωνίας για την Ιστιαία - Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Εύβοια

Δεύτερη νύχτα αγωνίας για την Ιστιαία - Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Εύβοια

Δραματικές ώρες έζησε το Πευκί που σώθηκε από τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων - Έσβηναν με κουβάδες τις εστίες που πέρασαν στον οικισμό - Μεγάλες ζημιές  σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα καθώς η φωτιά κύκλωσε δύο και τρεις φορές τους οικισμούς - Πάνω από 2.600 διασώσεις εγκλωβισμένων από το Λιμενικό

ist-0
Μια ακόμα εφιαλτική νύχτα ζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας. Η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για έκτο συνεχόμενο βράδυ απειλεί εκ νέου την Ιστιαία οι κάτοικοι της οποίας συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειες να κατασκευάσουν αντιπυρικές ζώνες που θα ανακόψουν τα πύρινα μέτωπα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ένταση των ανέμων έπεσε ωστόσο ο αέρας έσπρωχνε τη φωτιά προς την Ιστιαία. Οι προσπάθειες των Πυροσβεστικών δυνάμεων να ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα κατά της διάρκεια της ημέρας δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα να καταγραφούν δραματικές στιγμές στο Πευκί.

Αργά το απόγευμα, το χωριό εκκενώθηκε και οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων να μεταφέρουν κρατώντας στα χέρια κατάκοιτους ηλικιωμένους. Αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκά στην Αιδηψό και τη Φθιώτιδα ενώ άλλοι επέλεξαν να παραμείνουν στο επιβατηγό πλοίο που είχε δέσει στην παραλία.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cde92ge8i4m9-se)

ist-1
ist-3
Κλείσιμο


Το Πευκί σώθηκε από τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων οι οποίοι με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, με κουβάδες και κλαδιά, κατάφεραν να σώσουν τα δύο χωριά. Παρόντες στη μάχη ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdeai9dx0du1-se)


Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό όμως υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdea9jqhboix-se)


Συγκλονιστικά είναι και τα πλάνα που καταγράφηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος όταν η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Το Λιμενικό Σώμα που συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις περιπολίες στη Βόρεια Εύβοια έχει διασώσει μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 2.600 ανθρώπους.

Λιμενικό 1

Λιμενικό 2


Μικρές οι ζημιές στο Πευκί - Μεγάλες σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα

Σε αντίθεση με Πευκί οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες στις Γούβες, τη Γερακίου και τη Γαλατσώνα. Εκεί, η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

Ένα μέρος του μετώπου το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

ist-2


Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Χαρδαλιάς: Δύσκολη νύχτα

«Δύσκολο» χαρακτήρισε το βράδυ στην Εύβοια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ενώ προσέθεσε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, τόσο από τη χώρα μας όσο και από άλλες χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
 
Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια ένταση, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεών μας. Το βράδυ που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, απέναντι σε πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες». 

ist-4


Οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Εύβοια επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις από τη χώρα μας, αλλά και αυτές που τους παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112, με 23 οχήματα και αναμένονται σήμερα το βράδυ 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα από τη Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι εθελοντές, αλλά και η Περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Περαιτέρω, όπως επισήμανε οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ βρίσκονταν, και σήμερα, σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να παράσχουν κάθε συνδρομή όπου και όποτε απαιτηθεί.

Ειδήσεις σήμερα:
Ολυμπιακοί Αγώνες: O «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τα μετάλλια - Ποιος προηγείται

Φωτεινή Δάρρα: Η αδερφή μου και ο γαμπρός μου έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή

Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 300 σπίτια με ζημιές - «Χάσαμε τις περιουσίες μας» λένε οι κάτοικοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης