Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα: Nυχθημερόν μάχη με τις φλόγες - Σκηνές αποκάλυψης σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα: Nυχθημερόν μάχη με τις φλόγες - Σκηνές αποκάλυψης σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία

Η Ελλάδα σε κλοιό πυρκαγιών - Θρίλερ με τα δεκάδες  μέτωπα - Νεκρός 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία - Στην Αττική, η φωτιά πέρασε την εθνική οδό στο ύψος της Μαλακάσας - Εκκενώθηκαν Μπάφι, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαυροσουβάλα, Μήλεσι και Λεβίθι - Χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές στη  Βόρεια Εύβοια - Εμπρησμούς καταγγέλλουν στην Πελοπόννησο

fwties_update_art
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές σε όλη τη χώρα, καθώς οι καιρικές συνθήκες όχι μόνο συντηρούν σχεδόν αλώβητα τα υπάρχοντα πύρινα μέτωπα, αλλά κυρίως ευνοούν την εκδήλωση και νέων εστιών, δοκιμάζοντας για τέταρτη, συνεχή ημέρα τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού. Μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν 98 νέες ενάρξεις πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ενώ οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ενεργούσαν συνολικά σε 154 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων σε 64 μέτωπα ταυτόχρονα. Ανάμεσα σε αυτά, ως κύρια μέτωπα αναδείχθηκαν η Αττική, η Εύβοια, η Μεσσηνία και η Ηλεία, τη στιγμή που ανθεκτικές στα μέσα πυρόσβεσης αποδείχθηκαν και οι πυρκαγιές σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Φθιώτιδα, Κρήτη και Γρεβενά.

Μητέρα των μαχών η Αττική

Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφονται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε πολλά και διαφορετικά σημεία της Βορειοανατολικής Αττικής, η οποία βίωσε άλλη μια νύχτα θρίλερ, με τις φλόγες να περνούν τελικά αργά χθες το βράδυ την εθνική οδό στο ύψος της Μαλακάσας, κατευθυνόμενες προς τον Ωρωπό. Υπό αυτές τις συνθήκες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης από την Περιφέρεια Αττικής για τους οικισμούς Μπάφι, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαυροσουβάλα, Μήλεσι και Λεβίθι, ενώ εκκενώθηκε και η δομή φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

5354440


Μια ανάσα βρέθηκε η φωτιά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από τη Ροδόπολη, το Πευκόφυτο, τη Σταμάτα και στον Άγιο Στέφανο προς τη λίμνη Μαραθώνα, ενώ με την ίδια σφοδρότητα μαινόταν οι εστίες σε Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, καίγοντας εκτάσεις και σπίτια. Στον τραγικό απολογισμό της χθεσινής ημέρας, ο θάνατος 38χρονου εθελοντή πυροσβέστη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, αλλά και ο αιφνίδιος χαμός του Προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου από ανακοπή καρδιάς, στο εργοστάσιό του στο Κρυονέρι, το οποίο οι φλόγες «έγλειφαν» επί πολλές ώρες χθες.

5355078
5355079
Κλείσιμο


Στο ίδιο, εφιαλτικό σκηνικό στη Βόρεια Αττική, εντολή εκκένωσης δόθηκε χθες αργά το απόγευμα και για τη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες, με τους κατοίκους των οικισμών στις παρυφές της Πάρνηθας να βιώνουν την πύρινη απειλή για τρίτη κατά σειρά νύχτα.

«Τα θερμικά φορτία είναι υψηλότατα και επικίνδυνα. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς με σημαντικότερες στην Βαρυμπόμπη και στους Θρακομακεδόνες, όπου ζητήθηκε από τους κατοίκους να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση» εξήγησε χθες ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή, μέσω του 112 αποστείλαμε 16 μηνύματα για εκκένωση οικισμών». Ο ίδιος προειδοποίησε πως «έχουμε μπροστά μας μία ακόμη, πιο δύσκολη νύχτα», σημειώνοντας ακόμη πως «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Στην πύρινη «πολιορκία» της Αττικής, εκτός από τα μέτωπα στα βόρεια του λεκανοπεδίου, πυρκαγιές ξέσπασαν χθες το απόγευμα στα Λεγραινά, στην περιοχή του Σουνίου, αλλά και στα Άνω Λιόσια, με πορεία προς το Ποικίλο όρος δηλαδή ανάμεσα στο όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα, φέρνοντας τις φλόγες λίγα μέτρα από τον αστικό ιστό της Αθήνας. Ο αποκλεισμός της περιμέτρου της Αθήνας από τις εστίες των πυρκαγιών είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος χθες σε όλα τα βόρεια προάστια, ενώ το ενδεχόμενο μπλακ- άουτ απομακρύνθηκε προς το παρόν.

Γολγοθάς στην Εύβοια

Χωρίς ρεύμα, ωστόσο και -σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς νερό- βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες και η Βόρεια Εύβοια, η κατάσταση της οποίας θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης, καθώς η φορά και η ένταση του ανέμου (φτάνοντας κατά τόπους και τα 5 μποφόρ) αναζωπύρωσε χθες το κύριο μέτωπο στη Λίμνη Ευβοίας και την ευρύτερη περιοχή, ώστε να κινδυνεύσουν σπίτια και περιουσίες στους οικισμούς Ροβιές, Κεχριές, Δάφνη και Μουρτιάς.

5354951_2
5354956
5355012


Νωρίς χθες το μεσημέρι με μήνυμα στο 112 εκκενώθηκαν οι οικισμοί: Μαντούδι, Στροφυλία, Φαράκλα, Σπαθάρι, Μετόχι, Δαφνουσία, Τρούπη, Πύλη και Προκόπι, ενώ όταν οι φλόγες έφτασαν νωρίς χθες το απόγευμα στους λόφους γύρω από τη Λίμνη, με γραπτό μήνυμα εκκένωσης στο 112, συνολικά 1.130 κάτοικοι και επισκέπτες απεγκλωβίστηκαν από το χωριό δια θαλάσσης, επιβαίνοντας σε δύο φερι μποτ. Καίγοντας κατοικίες και βλάστηση στο πέρασμά της, η φωτιά στη Λίμνη έσβησε τελικά μέσα στη θάλασσα, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι φλόγες έφτασαν μέσα στον οικισμό Φαράκλα και στις Ροβιές, δοκιμάζοντας για ακόμη ένα εικοσιτετράωρο τις αντοχές των κατοίκων, αλλά και των πυροσβεστικών δυνάμεων.

5355212


«Κοκκίνισε» η Πελοπόννησος

Ένας πύρινος μανδύας τύλιξε χθες και το Γύθειο, καθώς λίγο έλειψε οι φλόγες να εισβάλλουν στην πόλη, την οποία μεγάλο μέρος των κατοίκων της εγκατέλειψε προληπτικά χθες νωρίς το απόγευμα, όταν η πυρκαγιά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις στους οικισμούς Βαθύ και Μαυροβούνι, ενώ εκκενώθηκαν συνολικά 15 οικισμοί. Φλόγες τύλιξαν και το Λιμένι στην Ανατολική Μάνη, ενώ είχε προηγηθεί πυρκαγιά στα Καστάνια.

Σε επίπεδο συναγερμού παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, καθώς η διάσωση του αρχαιολογικού χώρου στην αρχαία Ολυμπία συνιστά την μόνη νότα αισιοδοξίας στον κλοιό, στον οποίο βρίσκεται η περιοχή. Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι με γραπτό μήνυμα από το 112, την περιοχή τους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν άμεσα οι κάτοικοι των οικισμών Βίλλια, Νεμούτα και Λάμφι, αλλά και το δυναμικό της Μονής της Κρεμαστής, αφού μια εστία στην περιοχή Νεμούντα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πέρασε στην περιοχή Λιβαδάκι της Αρκαδίας, προσθέτοντας έναν ακόμη φλεγόμενο νομό στο χάρτη. Καλύτερη εικόνα εμφάνισε τις τελευταίες βραδινές ώρες χθες το πύρινο μέτωπο στη Βαρβάσαινα Πύργου, χωρίς όμως να σβήσει ολοσχερώς.

5353488
5353490
5353495
5353499


Κατοικίες και καλλιέργειες κατέκαψε το πύρινο «ποτάμι» και στον νομό Φθιώτιδας, στην Στερεά Ελλάδα, με το δήμαρχο Θεολόγου, Θανάση Ζεκεντέ να καταγγέλλει πως «η σημερινή φωτιά είναι εμπρησμός» τονίζοντας ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει άλλες τέσσερις απόπειρες. «Θα κρατήσει μέρες γιατί πρόκειται για ένα σημείο με πυκνό πευκοδάσος και δυστυχώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν επαρκούν αφού είναι διασπαρμένες σε πολλές περιοχές. Προτεραιότητα μας είναι πλέον οι ανθρώπινες ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Πυκνές φλόγες κάλυψαν και την περιοχή Γούρνες στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ εστία πυρκαγιάς εκδηλώθηκε και στο δήμο Μαλεβιζίου, προσθέτοντας και το νησί στο «χορό» με τις φλόγες.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι καταγγελίες δημάρχων και στελεχών τα Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με το ενδεχόμενο εμπρησμού, με τα αρμόδια τμήματα της Πυροσβεστικής να έχουν προχωρήσει σε 3 συλλήψεις στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα, ανάμεσα στις οποίες και μια νεαρή γυναίκα που φέρεται να έχει βάλει φωτιά χθες στο Πεδίο του Άρεως, στο κέντρο της Αθήνας. Εμφανώς προβληματισμένος για τις εξελίξεις, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο MEGA ,ανέφερε πως «οι φωτιές έχουν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που άναψαν. Ειδικότερα στο Σούνιο και την Πετρούπολη. Υπήρξαν και καταγγελίες για διάφορες άλλες φωτιές και γκαζάκια σε διάφορα σημεία». «Όλα θα ελεγχθούν με σοβαρότητα όταν έρθει η ώρα. Η Αττική φλέγεται και αυτό προέκυψε αυτόματα», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Ώρα μάχης

Το πύρινο τοπίο των τελευταίων εικοσιτετραώρων στην Ελλάδα πυροδότησε και εστίες πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς μετωπικά βέλη κατά του Μεγάρου Μαξίμου εκτόξευσαν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από πλευράς του, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής ετοιμότητας, περιγράφοντας πως «η πολιτική προστασία αποτέλεσε εξαρχής βασική πολιτική και χρηματοδοτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται στις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν σε προσωπικό, δομές και εξοπλισμό έως σήμερα». Ο κ. Σκέρτσος γνωστοποίησε ακόμη ότι οι δαπάνες για την πολιτική προστασία ανήλθαν στα 616 εκατομμύρια ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 56% σε σχέση με το 2018, ενώ τα πτητικά μέσα αυξήθηκαν κατά 45%.

Στον αντίποδα, έχοντας επισκεφθεί χθες το πρωί το Κρυονέρι Αττικής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν είναι τώρα η ώρα απόδοσης ευθυνών», αλλά πως προέχει «να ενώσουμε δυνάμεις». «Σας καλώ όλες και όλους, τούτη την κρίσιμη ώρα, να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή τη μάχη. Και δεσμεύομαι: όταν με το καλό νικήσουμε τις φλόγες, και βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανάγκη να επουλώσουμε τις πληγές, θα είμαστε εδώ. Τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Για «ώρα μάχης» έκανε λόγο από πλευράς της και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, πραγματοποιώντας νωρίτερα χθες το πρωί επίσκεψη στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων ΟΛΥΜΠΟΣ, στη Βαρυμπόμπη. «Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά ας σταματήσει τις δικαιολογίες. Γνώριζαν ότι έρχονται οι δυσκολίες και δεν είχαν ούτε μέτρα πρόληψης, ούτε σχέδιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπισή τους» ανέφερε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. «Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας απέτυχε παταγωδώς» τόνισε η κ. Γεννηματά, ενώ «σήμερα στην Ελλάδα σου κόβεται η ανάσα. Όχι μόνο από τον καπνό, αλλά από την απογοήτευση», παρατήρησε.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα: Nυχθημερόν μάχη με τις φλόγες - Σκηνές αποκάλυψης σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία

Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ: Πάνω από τους μισούς διασωληνωμένους είναι από 18 έως 64 ετών

Φωτιά στο Τατόι: Οι πρώτες δηλώσεις της τέως βασιλικής οικογένειας για τις καταστροφές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης