Τηλεόραση: Επτά σίριαλ... ανακαλύπτουν την Ελλάδα

Τηλεόραση: Επτά σίριαλ... ανακαλύπτουν την Ελλάδα

Τέσσερις παραγωγές του MEGA και από μία της ΕΡΤ, του ALPHA και του ΑΝΤ1 βγαίνουν ξανά από το πλατό και ταξιδεύουν από την Κρήτη και τη Μάνη έως τους Παξούς, την Κέρκυρα και την Καβάλα - Ποιες είναι οι σειρές που γυρίζονται ήδη μεσούντος του θέρους για να αναμετρηθούν τον χειμώνα στην αρένα της τηλεθέασης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
media_serial_art
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ο προϋπολογισμός των καλών σίριαλ επέτρεπε σε συντελεστές και ενδιαφερόμενους να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα και βαπόρια, να στήνουν τεράστια σκηνικά, να ανασταίνουν έρημους τόπους -χαρακτηριστική η περίπτωση της Σπιναλόγκας στην Κρήτη με το «Νησί»-, να καταγράφουν ομορφιές και να αναδεικνύουν ήθη και έθιμα.

Κι όμως, τελικά, όσο και αν πιστέψαμε ότι κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα ξανασυμβεί, το φθινόπωρο του 2021 θα ανθήσουν οι ντοπιολαλιές, θα αναγεννηθούν χωριά, βουνά κι ακτές, θα φωτιστεί η παραμελημένη από την τηλεόραση ελληνική περιφέρεια. Φώτα, κάμερες, ηθοποιοί, συνεργεία, σκηνικά ήδη ταξιδεύουν, αγγίζουν χώματα της επαρχίας, ανοίγουν σπίτια και τρυπώνουν, γεμίζουν καφενεία και ταβέρνες.

Η ελληνική μυθοπλασία εκστρατεύει και εκδράμει παράλληλα δημιουργώντας μαγικά σκηνικά για να εκτυλιχθεί η δράση των ιστοριών που θα μας αφηγηθούν δημιουργοί και υποκριτές μέσα από το γυαλί. Αν μη τι άλλο, ευχάριστο. Ειδικά σε περιόδους όπου η μετακίνηση θυμίζει πολύτιμο αγαθό και το ταξίδι βραχυπρόθεσμη απόλαυση.
Επτά σειρές ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα πραγματοποιώντας είτε εξ ολοκλήρου, είτε σε μεγάλο ποσοστό τον όγκο των γυρισμάτων τους εκτός των πλατό της αττικής γης. Ολες δραματικές και κάποιες βασισμένες σε λογοτεχνικά κείμενα.

media_serial_art
«Κομάντα και Δράκοι» στο Ακρωτήρι Χανίων

Κλείσιμο
Περιγράφεται ως νεανική, με πρωτότυπη γραφή και ιδιαίτερη σκηνοθετική σύλληψη που συνδυάζει ατμόσφαιρα γουέστερν και κωμικά στοιχεία, η οποία έρχεται το φθινόπωρο στο νέο πρόγραμμα του MEGA.

Με φόντο το επιβλητικό τοπίο του Ακρωτηρίου Χανίων, η νέα σειρά σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη, ξετυλίγει ιστορίες της κρητικής παράδοσης μέσα από ένα μεταφυσικό ταξίδι που μας γυρίζει στα παιδικά μας χρόνια. Ο Παπαδουλάκης γνωρίζει καλά πώς να στήνει μεγάλες σειρές και γνωρίζει καλά και την Κρήτη. Μαέστρος των εξωτερικών γυρισμάτων, δίνει ρόλο και στο τοπίο, δεν το θερίζει απλώς σπέρνοντας ρόλους σε αυτό.

Αλλωστε στη συγκεκριμένη σειρά το μεταφυσικό στοιχείο του σεναρίου θα βοηθήσει στο να δοθεί μια άλλη διάσταση στην Κρήτη. Ο 10χρονος Γιώργος, ένα χαρισματικό παιδί με βαθιές ευαισθησίες, μετακομίζει με τον πατέρα του και τα αδέλφια του σε ένα χωριό στην Κρήτη. Εκεί η οικογένεια αναζητά μια νέα αρχή μετά τον θάνατο της μητέρας. Από το πρώτο κιόλας βράδυ στο νέο τους σπίτι τα πιο τρομακτικά όνειρα του Γιώργου βγαίνουν αληθινά. Ο ίδιος μεταφέρεται σε διαφορετικές διαστάσεις μέσω αστρικών προβολών και γίνεται μάρτυρας γεγονότων που συμβαίνουν σε άλλους ανθρώπους. Ολα αυτά τα μοιράζεται με τα «Κομάντα», μια παρέα ντόπιων παιδιών της οποίας γίνεται μέλος. Η αποστολή τους είναι να απελευθερώσουν ένα εξίσου «ιδιαίτερο» αγόρι, τον Ντόντο, από τα δεσμά της περιβόητης συμμορίας των «Δράκων». Την ίδια στιγμή, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με στόχο να σταματήσουν τη σκοτεινή δύναμη που σπέρνει τη διχόνοια στο χωριό κάθε εκατό χρόνια.

Ο «Δάσκαλος» από τους Παξούς στην Κέρκυρα

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης επιστρέφει, κι αυτό είναι είδηση. Ετοιμάζει μια φιλόδοξη σειρά και επειδή καλλιτεχνικά δεν είναι ποτέ ήσυχος, είπε να μην περιοριστεί στην Αθήνα αλλά να μεταφέρει το πλατό του στους Παξούς και την Κέρκυρα. Εκεί θα εξελιχθεί η ιστορία του «Δασκάλου» με ένα καστ που ήδη εξιτάρει: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Χάρις Αλεξίου, Μαρία Καβογιάννη, Φάνης Μουρατίδης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αντίνοος Αλμπάνης, Γιάννης Τσορτέκης, Κλέλια Ανδριολάτου.

Το ίδιο και η υπόθεση, όπου θέλει έναν δάσκαλο μουσικής να ταξιδεύει σε ένα μικρό νησί την εποχή της πανδημίας προκειμένου να στήσει από την αρχή ένα φεστιβάλ μουσικής. Αντιμέτωπος με τη μικρή κοινωνία του νησιού και όλες τις παθογένειές της, θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια ακραία ερωτική ιστορία που θα αποτελέσει κίνητρο για να εκδηλωθούν όλα τα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων. Είναι όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και μ’ έναν τρόπο συνένοχοι σε αυτό που θα ακολουθήσει...

Η γη της Μάνης, «Η γη της ελιάς»

Η τριάδα των τηλεοπτικών επιτυχιών, Ανδρέας Γεωργίου - Βάνα Δημητρίου - Κούλλης Νικολάου, ταξίδεψε στη Μάνη και το Σούνιο, για να γυρίσει τη νέα καθημερινή σειρά του MEGA «Η γη της ελιάς». Εχει όλα τα απαραίτητα συστατικά μιας καθημερινής σειράς με κεντρικό πρωταγωνιστή έναν σκοτεινό ήρωα και φυσικά εξαφανίσεις, φόνους, αθώους, ένοχους, αρκετούς έρωτες και πάθη πολλά. Διαθέτει κι ένα ενδιαφέρον καστ με Αφροδίτη Λιάντου, Λίαμ Αϊρλαντ, Νίκο Γαλανό, Πασχάλη Τσαρούχα, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Τάσο Ιορδανίδη, Δώρα Χρυσικού.

Η Μάνη, ούτως ή άλλως, είναι τόπος μαγικός. Ο Γεωργίου πάντα στις σειρές του αναδεικνύει το εξωτερικό γύρισμα και αυτή τη φορά όσοι έχουν ήδη δει τα πρώτα δείγματα μιλούν για κάτι πολύ ιδιαίτερο. Τα μαρτυρούν, άλλωστε, και οι φωτογραφίες από τα πρώτα γυρίσματα.

Η «Σκοτεινή θάλασσα» στο Μεσολόγγι

Εχει κάτι μυστηριακό το Μεσολόγγι. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με σειρά αστυνομική, η Περιφέρεια δίνει μια άλλη διάσταση καθώς είναι διαφορετικά η κοινωνική δομή και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα πρόσωπα, ειδικά όσα κουβαλούν ενοχές. Η νέα αστυνομική σειρά του MEGA που φέρει τη σφραγίδα του σπουδαίου σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη βρίσκεται ήδη σε γυρίσματα και ένα καστ επιτυχημένων ηθοποιών άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας.

Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα και ουσιαστικά το Μεσολόγγι είναι τόπος σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν. Και όλα αυτά με συνδετικό κρίκο ένα έγκλημα που προκαλεί την επιστροφή του φερόμενου ως θύτη.

Ενας χημικός με διεθνή καριέρα που ζει στο εξωτερικό πληροφορείται για τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του. Τώρα πρέπει να επιστρέψει σε μια πόλη που τον εγκατέλειψε και την εγκατέλειψε κι αυτός δύο χρόνια πριν, το Μεσολόγγι. Θα παλέψει με τα φαντάσματα του παρελθόντος κι ένα μυστήριο που δεν λύθηκε ποτέ: την εξαφάνιση της κοπέλας του.

Δύο χρόνια πριν βρέθηκε να κατηγορείται με όλα τα στοιχεία εναντίον του. Ετσι, αναγκάστηκε να φύγει από το Μεσολόγγι και να κάνει μια νέα αρχή στο Παρίσι. Αλλος ένοχος δεν βρέθηκε. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Παπαγεωργίου, Θέμις Μπαζάκα, Ταμίλα Κουλίεβα, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Γιάννης Τσορτέκης.
cart_postal
«Καρτ ποστάλ», Κρήτη και ξερό ψωμί

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της χρονιάς, της μυθοπλασίας, της ΕΡΤ. Η Βικτόρια Χίσλοπ στάθηκε η αφορμή να γνωρίσει το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό μια αξέχαστη ιστορική σειρά βασισμένη σε δικό της έργο, το «Νησί». Η Χίσλοπ, πολιτογραφημένη Ελληνίδα πλέον, επιστρέφει στον τόπο της μυθοπλασίας και φυσικά στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, όπου εδώ και μερικούς μήνες γίνονται γυρίσματα με την αφρόκρεμα της ελληνικής υποκριτικής κοινότητας.

Η σειρά που αποτελείται από 12 αυτοτελείς ιστορίες μάς ταξιδεύει στη βρετανική πρωτεύουσα, σε κεντρικές τοποθεσίες του Λονδίνου, όπως Albert Bridge, Battersea Park, Chelsea και Picadilly Circus, αλλά και στην Κρήτη, και κυρίως στον μαγευτικό Αγιο Νικόλαο, όπου γίνεται το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων, με εξαιρετικούς και διαφορετικούς σε κάθε επεισόδιο ηθοποιούς.

Ο Aνδρέας Κωνσταντίνου, πρωταγωνιστής -και συνδετικός κρίκος- στις 12 αυτοτελείς ιστορίες της σειράς είναι ένας ελληνικής καταγωγής εσωστρεφής Αγγλος αρχαιολόγος ο οποίος επιστρέφει στα πατρογονικά εδάφη για να αναλάβει θέση συμβούλου σε μια ανασκαφή. Θα περιπλανηθεί στην Κρήτη σ’ ένα συναρπαστικό και δυναμικό ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο της ψυχής του, μέσα από το οποίο θα συμφιλιωθεί με τον έρωτα που λάθεψε, τις πληγές που κακοφόρμισαν, τον θάνατο που τον σημάδεψε όταν ήταν παιδί. Ο Τζόζεφ σιγά-σιγά θα γίνει και πάλι ο Σήφης των ανέμελων παιδικών του χρόνων...

sasmos
«Σασμός», στην Κρήτη θα γίνει πανικός

Αν κάτι επέλεξε να υποστηρίξει με πάθος ο ALPHA για την ερχόμενη σεζόν, είναι μια δραματική σειρά η οποία συνιστά τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Σπύρου Πετρουλάκη «Σασμός», σε σενάριο Βασίλη Χ. Σπηλιόπουλου και σκηνοθεσία Κώστα Κωστόπουλου.

Και εδώ το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο, η παραγωγή ξεπερνά τα μέτρα και τα σταθμά των προδιαγραφών μιας απλά μεγάλης σειράς και το μαγικό στοιχείο είναι ότι η σειρά δεν γυρίζεται απλά στην Κρήτη ή αξιοποιεί το γεγονός ότι στον τόπο αυτό διαδραματίζεται η γοητευτική ιστορία.

Ο «Σασμός» είναι η Κρήτη. «Σασμός» είναι η συμφιλίωση. Το «φίλιωμα». To «φτιάξιμο». Το «σιάξιμο». Το άτυπο εθιμοτυπικό τελετουργικό για να μη συνεχιστεί η αιματηρή αναμέτρηση, για το τέλος μιας βεντέτας, ευδοκιμεί στην Κρήτη, εκεί όπου οι βεντέτες αρχίζουν και τελειώνουν. Στο επίκεντρο του «Σασμού» βρίσκονται δύο οικογένειες σε σύγκρουση. Σταματάκηδες και Βρουλάκηδες σε χρόνο σημερινό και τόπο την Κρήτη.

Το άγριο αυθεντικό τοπίο της Κρήτης, η μουσική της, οι άνθρωποι, οι παραδόσεις της είναι μια σύγχρονη ζωντανή κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα ένας κόσμος αυστηρός με κώδικες τιμής και ηθικής, όπου μετράει ακόμα ο λόγος, η μπέσα. Η ιστορία αρχίζει περίπου από εκεί που σταμάτησε, σχεδόν 20 χρόνια πριν, μετά την τελευταία βεντέτα μεταξύ των δύο οικογενειών, των Βρουλάκηδων και των Σταματάκηδων. Η επιστροφή της Αργυρώς, της μικρής κόρης του Μάρκου Βρουλάκη που δέχτηκε τη σφαίρα από τον Βασίλη Σταματάκη, και ο έρωτάς της με τον γιο του φονιά, τον Αστέρη Σταματάκη, θα ξυπνήσει τους εφιάλτες του παρελθόντος και τα πάθη, θα αναστατώσει το χωριό και ολόκληρο το Ρέθυμνο και θα ξαναγράψει την ιστορία.

Ανατέλλει «Ηλιος» στην Καβάλα

Είναι η γνωστή και από την περασμένη σεζόν καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 με τα γυρίσματα να έχουν γίνει στην Καβάλα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει αυτά και της επόμενης σεζόν. Είναι σημαντικό, ειδικά για τις καθημερινές σειρές οι οποίες συνιστούν συνήθεια, να γίνεται μέρος τους εκτός Αθηνών και να μπορεί η συνήθεια να μεταφέρεται σε πόλεις διαφορετικές. Είναι άνοιγμα στο κοινό, είναι άνοιγμα και στο σενάριο, το οποίο συνήθως εγκλωβίζεται σε γυψοσανίδες και σε νοικιασμένες βίλες των βορείων και νοτίων προαστίων. Το σενάριο υπογράφει η Μαρία Γεωργιάδου, τη σκηνοθεσία η Βίκυ Μανώλη και ο Λίνος Χριστοδούλου και πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Καραμίχος, Ευγενία Δημητροπούλου, Ντόρα Μακρυγιάννη, Πέτρος Λαγούτης.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και καύσωνα για τις επόμενες ημέρες - Τι πρέπει να προσέξετε

Κορωνοϊός: Ο 15Αύγουστος θα αλλάξει τον χάρτη των κρουσμάτων – Το καλό και το κακό σενάριο

Ιταλία: Ζητεί για ακόμη μια φορά ανακατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης