Έρχονται 30 σίριαλ με καρτ ποσταλ και... κομάντα

Η ΕΡΤ αλλάζει ρότα  και επιχειρεί να σπάσει το ρεκόρ των ελληνικών σειρών που έχουν προβληθεί τα τελευταία χρόνια - Με μεγάλες παραγωγές και βαριές υπογραφές επιστρέφει το MEGA στην παλιά επιτυχημένη συνταγή της μυθοπλασίας - Τι σχεδιάζουν τα υπόλοιπα κανάλια και ποιοι διστάζουν ακόμη να εγκαταλείψουν τα ριάλιτι

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
serials-0
Μπορεί η κυρίαρχη αίσθηση όσων παρακολουθούν ακόμη τηλεόραση να είναι ότι με κάποιον τρόπο στην τηλεόραση παρακολουθούμε πλέον μια προέκταση ή μάλλον μια παραλλαγή του εγκλεισμού που βιώνουμε λόγω των ριάλιτι, αλλά η αλήθεια είναι μάλλον διαφορετική. Τα ριάλιτι μετριούνται στα δάχτυλα την ώρα που τα σίριαλ, ειδικά όσα προετοιμάζονται να κατακτήσουν τον τηλεοπτικό χωροχρόνο της επόμενης σεζόν, είναι τόσο πολλά που θυμίζουν άλλες τηλεοπτικές δεκαετίες...

Και μπορεί κάποια ιδιωτικά κανάλια να αρνούνται πεισματικά να επενδύσουν στην ελληνική μυθοπλασία, υπάρχουν όμως και αυτά που θεωρούν πως οι γερές βάσεις στην τηλεόραση χτίζονται μόνο όταν αποφασίζεις να επενδύσεις σε σειρές. Αλλωστε αυτό συνιστά βασικό κανόνα επιτυχίας για τις συνδρομητικές πλατφόρμες παγκοσμίως.

Η ΕΡΤ κάνει τη διαφορά
Κάποτε γύριζε την πλάτη επιδεικτικά στις σειρές με φαιδρά επιχειρήματα. Σίγουρα φταίνε κάποιες στενόμυαλες ηγεσίες, κάποιοι ακατάλληλοι μάνατζερ, από αυτούς που δυστυχώς εδώ και χρόνια κατοικοεδρεύουν στην Αγία Παρασκευή. Ευτυχώς η κατάσταση όχι μόνο άλλαξε, αλλά φτάσαμε σε σημείο η ΕΡΤ να θεωρείται μπροστάρης της μυθοπλασίας για τη σεζόν 2021-22. Ετσι, λοιπόν, τα «Καλύτερά μας χρόνια», η «Τούρτα της μαμάς», το «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» και η νεοαφιχθείσα «Ζακέτα να πάρεις» ήδη πήραν το πράσινο φως και συνεχίζουν και την επόμενη σεζόν. Ομως ο πυρήνας μεγαλώνει, ενισχύεται, και το πλέον σημαντικό είναι ότι στο περιβάλλον της δημόσιας τηλεόρασης έρχονται να ενταχθούν πολύ σημαντικά ονόματα.

serials-1
Το «Καρτ ποστάλ» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ, με πρωταγωνιστή -και συνδετικό κρίκο- σε όλες τις ιστορίες τον Ανδρέα Κωνσταντίνου (κάτω «Μικρά Αγγλία»)
serials-2


Το σημαντικότερο εγχείρημα είναι αυτό της Βικτόρια Χίσλοπ. Το «Καρτ ποστάλ» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέα και θα το σκηνοθετήσει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Παπαβασιλείου.

Κλείσιμο
Πρωταγωνιστής -και συνδετικός κρίκος- σε όλες τις ιστορίες της σειράς «Καρτ ποστάλ» είναι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου («Μικρά Αγγλία», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Τελευταίο σημείωμα», «Ευτυχία» κ.ά.), ο οποίος υποδύεται έναν ελληνικής καταγωγής εσωστρεφή Αγγλο αρχαιολόγο, τον Τζόζεφ, που επιστρέφει στα πατρογονικά εδάφη για να αναλάβει θέση συμβούλου σε μια ανασκαφή.

Τα πλάνα δεν σταματούν εδώ. Για την επόμενη σεζόν έχει ήδη δοθεί πράσινο φως για δύο ακόμη σειρές. Το «Μιούζικ Χολ» και την «Αγάπη παράνομη». Το πρώτο είναι μια δραματική σειρά εποχής 60 επεισοδίων, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλα και σεναριογράφο τον Κλεάνθη Δανόπουλο. Πρόκειται για την πρώτη σειρά στην Ελλάδα που θα αξιοποιήσει δραματουργικά τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα ενός κοσμικού κέντρου διασκέδασης του 1928, που μοιάζει να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα του Σικάγο της εποχής. To «Μιούζικ Χολ» έρχεται από τον Μεσοπόλεμο για να μας θυμίσει πως οι παρέες είναι αυτές που φτιάχνουν ιστορία.

Η «Αγάπη παράνομη» ολοκληρώνεται σε έξι επεισόδια, τη σκηνοθεσία της υπογράφει ο Νίκος Κουτελιδάκης και το σενάριο η Ελένη Ζιώγα. Πρόκειται για μια δραματική σειρά η οποία βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη με βασικά συστατικά τον έρωτα και το έγκλημα. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο, το οποίο ήδη έχει ανακοινωθεί, θα είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Νίκος Ψαρράς και αυτό σημαίνει πολλά για το τι πρόκειται να δούμε...

Πολύ σημαντικό είναι το νέο εγχείρημα του Μανούσου Μανουσάκη. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης θα μεταφέρει στην οθόνη τρία σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα με τη μορφή μίνι σειρών. Πρόκειται για το «Βαρδιάνος στα σπόρκα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Κρίσιμες στιγμές» της Γαλάτειας Καζαντζάκη και «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» του Γεωργίου Βιζυηνού. Μέχρι στιγμής στο καστ έχουν ενταχθεί οι Ρένια Λουιζίδου, Σόλων Τσούνης και Τάκης Βαμβακίδης.

Η ΕΡΤ αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται και κάτι ακόμη. Τη νέα σειρά που ετοιμάζει ο Γιώργος Καπουτζίδης, η οποία θα είναι κωμική και θα έχει ως επίκεντρο τη σχέση πατέρα - γιου και θα είναι εν μέρει αυτοβιογραφική. Λογικά ως τα τέλη του Μαΐου θα γνωρίζουμε αν τελικά θα εντάξει στη φαρέτρα της μια τόσο σημαντική επιστροφή.

Το MEGA μπροστάρης ξανά
Υπάρχει και κάτι που θυμίζει τις παλιές ένδοξες εποχές. Αυτές που λέγαμε «ε, είναι στο MEGA, θα είναι πολύ καλό» και εννοούσαμε ένα σίριαλ φυσικά. Κάπως έτσι το κανάλι που πέρασε από σαράντα κύματα φτάνει πλέον σ’ ένα σημείο όπου θα ξαναπούμε την ίδια φράση και θα την εννοούμε φυσικά. Ναι, το MEGA πήρε τη μεγάλη απόφαση να δημιουργήσει ως βασικό πυλώνα στρατηγικής του τη μυθοπλασία και έρχεται τη νέα τηλεοπτική σεζόν με σπουδαία projects ξεχωριστών δημιουργών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην ελληνική τηλεόραση. Οι νέες σειρές οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν κλείσει είναι οι ακόλουθες: «Κομάντα και δράκοι» σε σενάριο και σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Θοδωρή Παπαδουλάκη, του σκηνοθέτη της επιτυχημένης σειράς του MEGA «Το Νησί», που καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό. Πρόκειται για μια περιπέτεια μυστηρίου 13 επεισοδίων, με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται στην Κρήτη. Παπαδουλάκης δίχως σημαντικό καστ δεν υπάρχει, γι’ αυτό και, μεταξύ άλλων, θα δούμε στις οθόνες μας τους Βασίλη Μπισμπίκη, Μαρίνα Καλογήρου, Αναστασία Τσιλιμπίου, Γιάννη Ζουγανέλη, Γιάννη Αναστασάκη κ.ά. Guest star o Στέλιος Μάινας. Η υπόθεση είναι ιδιαίτερη, με ένα χαρισματικό αγόρι να μετακομίζει με τον πατέρα του και τα αδέρφια του σε ένα χωριό της Κρήτης, σε μια προσπάθεια να κάνουν μια νέα αρχή μετά τον θάνατο της μητέρας τους. Ολα αυτά διαδραματίζονται στην εποχή του κορωνοϊού. Από το πρώτο κιόλας βράδυ στο νέο τους σπίτι, τα πιο τρομακτικά όνειρα του αγοριού βγαίνουν αληθινά.

Είναι γνωστό ότι ο Ανδρέας Γεωργίου «μετακόμισε» και πλέον αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια και οι λεπτομέρειες της νέας σειράς του που τιτλοφορείται «Η γη της ελιάς» και τη συνυπογράφει με τους Κούλλη Νικολάου και Βάνα Δημητρίου. Το καστ είναι εντυπωσιακό: Αφροδίτη Λιάντου, Liam Ireland, Νίκος Γαλανός, Αντζελα Γκερέκου, Μάξιμος Μουμούρης, Τάσος Ιορδανίδης, Πασχάλης Τσαρούχας, Λυδία Κονιόρδου, Γιώργος Παρτσαλάκης, Δώρα Χρυσικού, ενώ γκεστ θα κάνει η Μάρω Κοντού. Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στη Μάνη και η υπόθεση αφορά μια νεαρή κοπέλα η οποία φεύγει από το πατρικό της για να συναντήσει τον αγαπημένο της στο ερωτικό τους κρησφύγετο, το οποίο τυλίγεται στις φλόγες και κατόπιν αγνοείται η τύχη τους.

Μεγάλη επιστροφή, ίσως η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας, είναι αυτή του συγγραφικού διδύμου Μιχάλης Ρέππας - Θανάσης Παπαθανασίου. Μετά από πολλά χρόνια, έχοντας αφήσει έντονη σφραγίδα με τις «Τρεις χάριτες» και το «Δις εξαμαρτείν», το οποίο θα δούμε σύντομα για πρώτη φορά σε επανάληψη, έρχονται με μια θεατρική επιτυχία τους να θυμίσουν τι εστί καλή κωμωδία με αξιώσεις. Θα δούμε λοιπόν τους «Συμπέθερους από τα Τίρανα», όπου η ιδέα και το σενάριο βασίζονται στην ομώνυμη κωμωδία που ανέβηκε στο Θέατρο Λαμπέτη. Μεγάλο στοίχημα για τη μυθοπλασία του MEGA είναι και η «Σκοτεινή θάλασσα» του Γρηγόρη Καραντινάκη με πρωταγωνιστή, μεταξύ άλλων, τον Γιώργο Παπαγεωργίου.

Ενώ προχωρημένες είναι οι συζητήσεις του καναλιού με τον Χάρη Ρώμα προκειμένου να φιλοξενηθεί στο MEGA το νέο εγχείρημά του, το οποίο θα είναι κωμωδία.

serials-3
Το πράσινο φως για τουλάχιστον μία ακόμη σεζόν έχει πάρει και η κλασική πλέον σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα»


Τα άλλα κανάλια

Στον ΑΝΤ1 η μυθοπλασία πάντα είχε εξέχουσα θέση και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να έχει. Αλλωστε όταν διαθέτεις ένα υπερόπλο όπως οι «Αγριες μέλισσες», οι οποίες εδώ και δύο χρόνια έχουν αλλάξει το τοπίο και ουσιαστικά έχουν ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των ελληνικών σειρών στο τηλεοπτικό μενού, δεν μπορείς παρά να συνεχίσεις να επενδύεις στο είδος που σε έφερε στην κορυφή της τηλεοπτικής πιάτσας.

Οι «Αγριες μέλισσες», λοιπόν, θα συνεχίσουν την εξαιρετική πορεία τους ανοίγοντας έναν τρίτο διαφορετικό κύκλο, με αλλαγές, αποχωρήσεις και σίγουρα νέες εισόδους. Οσο για το δίδυμο Τσαμπάνη - Καλκόβαλης, δεν σταματά εδώ, δεν περιορίζεται στο Διαφάνι. Ετοιμάζει νέα μίνι σειρά για το κανάλι του Αμαρουσίου, η οποία θα είναι πολύ διαφορετική. Μέχρι στιγμής υπάρχει η πιθανότητα να συνεχιστεί η καθημερινή σειρά «Ηλιος», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει σημαντικά τα νούμερα τηλεθέασης. Το πράσινο φως δεν έχουν πάρει ακόμη οι σειρές «Παρουσιάστε» και «Φαμίλια», οι οποίες όμως λόγω μέτριας τηλεθέασης δεν συγκεντρώνουν και πολλές πιθανότητες να συνεχίσουν δεύτερη σεζόν.

Ο ALPHA έχει ήδη ανακοινώσει μια πολύ μεγάλη παραγωγή, μια δραματική σειρά η οποία θα είναι η ναυαρχίδα της μυθοπλασίας του σταθμού για την επόμενη σεζόν. Η σειρά στηρίζεται σε ένα πολύ γνωστό βιβλίο, το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, «Σασμός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και παρουσιάζει την Κρήτη που ξέρει να συγχωρεί.

Το πράσινο φως έχει πάρει και η κλασική πλέον σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», η οποία παραμένει από τις κορυφαίες της ελληνικής μυθοπλασίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Το κανάλι προγραμματίζει μια ακόμη κωμική σειρά, παραγωγής Tanweer. Με μια σειρά καθημερινή στη ζώνη των 21.00 θα συνεχίσει το κανάλι δίχως να υπάρχει πλάνο για επιπλέον μυθοπλασία. Η εταιρεία παραγωγής είναι η Pedion Productions και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται το casting.

Στο STAR η επιτυχία της σειράς «Ερωτας με διαφορά» έδωσε ήδη το πράσινο φως για τον δεύτερο κύκλο της, ενώ για την επόμενη σεζόν ο σταθμός σκέφτεται σοβαρά να συνεχίσει να επενδύει στη μυθοπλασία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμός σκέφτεται να προβάλλει στις 21.00 μια ελληνική σειρά, προκειμένου να μετατεθεί η ζώνη των ριάλιτι στις 22.00. Κάτι που δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε ως σκέψη στους επικεφαλής του OPEN, οι οποίοι έχουν πολύ διαφορετικό προσανατολισμό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Από τις 7 το πρωί ψώνια και στα εμπορικά κέντρα - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Lockdown: Βήμα- Βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα- Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός: Επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης