Χαρδαλιάς: Οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες - Επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία 

Χαρδαλιάς: Οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες - Επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία 

Μαίνονται οι φωτιές σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία  - Σε 118 πυρκαγιές επιχείρησε η πυροσβεστική σήμερα -  Έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγουν κινήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά

xardalias_main22
Σε 118 πυρκαγιές επιχείρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε νέα έκτακτη ενημέρωση. 

Στη Βαρυμπόμπη, όπου η φωτιά ξέσπασε χθες, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν για τον φόβο αναζωπυρώσεων. Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Εύβοια. Στην περιοχή επιχείρησαν 165 πυροσβέστες με πεζοπόρα και 58 οχήματα και δυνάμεις από αέρος, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων. Στις 4 το μεσημέρι, το λιμενικό επιχείρησε επιχείρηση απεγκλωβισμού στις Ροδιές με 5 πλωτά μέσα. Συνολικά, εστάλησαν πέντε μηνύματα μέσω του 112. Σήμερα το πρωί μετά από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμνιά. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο μεγάλο μέτωπο στην Ηλεία, καθώς όπως είπε, τις μεσημεριανές ώρες σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, ομάδα drone του Πυροσβεστικού, το Beriev 200, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Εστάλησαν σειρά μηνυμάτων για εκκένωση οικισμών. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο. Στο σημείο βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Χαλκιδική και Μεσσηνία. Ειδικότερα, στη Μεσσηνία, η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Βλαχόπουλο και αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα Περαιτέρω, ανέφερε πως στις 2:45 εκδηλώθηκε νέα δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, η οποία έχει ήδη περιοριστεί.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι στις 16:40 εκδηλώθηκε νέα αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μέλπια και Βράχος, πλησίον των οικισμών.

'Εκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών από τον Νίκο Χαρδαλιά
Κλείσιμο


Η Ελλάδα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και τη Σουηδία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

«Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμμαχός μας το 112. Ένας μεγάλος ακόμη σύμμαχος απεδείχθη το πρόγραμμα Δρυάδες, υπό την Πολιτική Προστασία και διευκόλυναν τη διέλευση των πεζοπόρων κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην Αρχαία Ολυμπία, έγινε εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου, γεγονός που διευκολύνει τη δράση των πυροσβεστικά», ανέφερε. 

Πάντως, και αύριο η μέρα αναμένεται δύσκολη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. «οι  επόμενες ημέρες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», τόνισε, καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγεται κάθε κίνηση μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. 

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε νωρίτερα ότι η χθεσινή ήταν πολύ δύσκολη νύχτα «όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και στην Ανατολική Μάνη», καθώς από το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Προς το παρόν πιο κρίσιμες κρίνονται οι φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Αρχαία Ολυμπία και στην Εύβοια. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν γίνει εκκενώσεις οικισμών ενώ οι φλόγες έχουν ήδη κάψει κατοικίες.


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Πληροφορίες για εγκλωβισμένους - Μήνυμα εκκένωσης από το 112

Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στις Ροβιές - Κάηκαν σπίτια - Απομάκρυναν κόσμο με πλοία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης