Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στις Ροβιές - Κάηκαν σπίτια - Απομάκρυναν κόσμο με πλοία

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στις Ροβιές - Κάηκαν σπίτια - Απομάκρυναν κόσμο με πλοία

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Το πυρινο μέτωπο έφτασε στις πόρτες του μοναστηριού του Όσιου Δαυΐδ - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα - «Απελπιστική» η κατάσταση σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Λίμνης - Χωρίς ρεύμα εννέα οικισμοί

rovies-main
Πολύ δύσκολες ώρες ζουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι στις Ροβιές, καθώς οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία. Το χωριό εκκενώθηκε ενώ ο κόσμος απομακρύνθηκε με ferry boat.

Πιο συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν 85 άτομα από πέντε σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη. Ακολούθως επιβιβάστηκαν στο οχηματογωγό «Πάραλος», με τελικό προορισμό το λιμάνι Αιδηψού. 

«Βρισκόμαστε στο δικό μας το σκάφος και αυτή η κατάσταση επικρατεί τώρα η θολούρα που βλέπετε πίσω είναι οι Ροβιές που τυλίγονται στις φλόγες και το μόνο που κινείται είναι ένα μόνο ελικόπτερο», τονίζει σε βίντεο που ανάρτησε στα social media κάτοικος της περιοχής.

,




Ροβιές



Κλείσιμο
Παραλία Ροβιές


Οι φλόγες έφτασαν στις πόρτες του μοναστηριού του Όσιου Δαυΐδ

Όσο και αν το μένος της πύρινης καταστροφής έκαψε τα πάντα στον Δρυμώνα της Βόρειας Εύβοιας, το μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ έμεινε ανέπαφο, με τις φλόγες να μην βρίσκουν τελικά έδαφος για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Γέροντας Γαβριήλ Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ οι φλόγες έφτασαν στην κυριολεξία έξω από τις πόρτες του μοναστηριού. «Η φωτιά τα έχει κάψει όλα γύρω από το μοναστήρι και αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω τι κατεύθυνση έχει. Οι Άγιοι μας, φύλαξαν το μοναστήρι από την καταστροφή και όπως έμαθα δεν έχει πάθει καμία ζημιά. Με την Χάρη του Θεού σώθηκε το μοναστήρι γιατί ανθρωπίνως λυπάμαι που το λέω δεν είχαμε καμία βοήθεια», ανέφερε αρχικά.

«Ένα ελικόπτερο πέρασε κάποια στιγμή που έκανε δυο ρίψεις. Δεν ξέρω τι έγινε. Δεν υπήρχε συντονισμός, δεν υπήρχε επάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων. Ήθελαν κάποιοι να καεί το μοναστήρι, δεν ξέρω τι να πω. Έφυγα από το μοναστήρι την τελευταία στιγμή. Πίσω κάθισαν δυο πατέρες με δυο πυροσβέστες, αλλά κι εκείνοι έφυγαν γιατί η κατάσταση γινόταν ολοένα και πιο επικίνδυνη. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα, προχωρούσε χωρίς να την εμποδίσει κανείς. Μιλάμε για συμπαγές δάσος που κάηκε. Ατελείωτα τηλέφωνα πήραμε και δεν
έγινε τίποτα», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως σ
τη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 128 πυροσβέστες με 38 οχήματα, τέσσερες ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα

Την ίδια ώρα ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία.

Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. 

Κάηκαν σπίτια

«Δυστυχώς καιγόμαστε, η φωτιά έχει περάσει στο χωριό και καίγονται τα πρώτα σπίτια, γίνονται προσπάθειες απλά να μην επεκταθεί και τα κάψει όλα. Δυστυχώς η φωτιά  έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Χθες δεν εμφανίστηκε ούτε για μια στιγμή εναέριο μέσο και να το αποτέλεσμα. Έχει καεί όλος ο πνεύμονας πρασίνου της βόρειας Εύβοιας», τόνισε μιλώντας στο protothema.gr o κοινοτάρχης Ροβιών Θοδωρής Κερής.

«Η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει αν δεν βρει θάλασσα. Ο κόσμος έχει φύγει και τώρα πια έχουν εκκενωθεί εκτός από τις Ροβιές, ο Ρετσινόλακκος, το Παλαιοχώρι, το Καλαμούδι, το Μαρούλι, ο Κούλουρος, Δαμιά και πάει λέγοντας. Ο κόσμος έφυγε από θάλασσα και όσοι πρόλαβαν πήγαν προς Αιδηψό. Όσο και να τρέξουμε εμείς, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές προκοπή δεν θα δούμε χωρίς εναέρια μέσα», επεσήμανε ακόμη.

Ρίψεις νερού ροβιες


Μέσα στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες

Οι πυροσβέστες κυνηγούν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στις Ροβιές περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει. Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας για τα σπίτια οργανώνοντας με αυτό τον τρόπο την άμυνα των πυροσβεστών απέναντι στις φλόγες.



Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή. Ένα άλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ.

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει δε δραματικούς τόνους ο κοινοτάρχης Λίμνης χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Ροβιές


Η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα

Κάτοικοι και παραθεριστές στις Ροβιές καθώς, πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν την γραμμή άμυνας την οποία δημιουργούσαν οι πυροσβέστες για να μπορέσουν να αποτρέψουν την καταστροφή στα σπίτια τους, είδαν τις φλόγες να ξεπερνούν το δρόμο, να μπαίνουν μέσα στον οικισμό και να «τρέχουν» με τέτοια ταχύτητα σπέρνοντας πανικό μέχρι να φτάσουν και να σταματήσουν στη θάλασσα. Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για δεκάδες καμένα σπίτια και φλόγες να βγαίνουν από παντού και τους πυροσβέστες να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες να σώσουν κυρίως τους ανθρώπους.

Eviathema.gr - Φωτιά στην Βόρεια Εύβοια

Εντοπίστηκε ο αγνοούμενος στη Βόρεια Εύβοια

Την ώρα που η εκκένωση του χωριού Ροβιές βρίσκεται σε εξέλιξη, ferry boat έχει ξεκινήσει από τον Άγιο Κωνσταντίνο, προκειμένου να παραλάβει κατοίκους της περιοχής με προορισμό την Αιδηψό ή τη Λίμνη. Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Γιάννης Τριανταφύλλου, πρόεδρος της κοινότητας Λίμνης, σε ενημέρωση που είχε πριν από λίγη ώρα από τον δήμαρχο Μαντουδίου Γιώργο Τσαπουρνιώτη, η διαδικασία παραλαβής κόσμου έχει ξεκινήσει, καθώς η φωτιά έχει περάσει πλέον τον κεντρικό δρόμο με αποτέλεσμα η διαδικασία εκκένωσης να είναι μονόδρομος.
IMG_4894
IMG_4893


«Πύρινη κόλαση αυτό που ζούμε. Υπάρχει πανικός και προσπαθούμε να συντονίσουμε τον κόσμο. Έχουν εκκενωθεί πάρα πολλά χωριά, οι Ροβιές, η Δαμνιά, το Περαμούδι, ο Δρυμώνας. Έχουμε καμένα σπίτια πάρα πολλά. Από χθες παρακαλάγαμε να έρθουν οι εναέριες δυνάμεις γιατί δεν φυσούσε και θα μπορούσε εύκολα η φωτιά να περιοριστεί, αλλά δυστυχώς δεν μας άκουσαν. Δυστυχώς εδώ δεν είχαμε ρίψεις. Είμαστε στο έλεος του Θεού, πως αλλιώς να το πω. Θα καταστραφούν τα πάντα, έχει ξεκινήσει η φωτιά από τον βόρειο Ευβοϊκό και θα καταλήξει στο Αιγαίο. Θα καταστραφεί όλη η βόρεια Εύβοια, έτσι όπως πάει η κατάσταση. Όπως έμαθα από τον Δήμαρχό μας, το ferry boat θα πάει στις Ροβιές να παραλάβει κόσμο και θα τους μεταφέρουν, είτε εδώ στη Λίμνη είτε στην Αιδηψό. Είχαμε έναν αγνοούμενο, αλλά μετά από προσπάθεια ευτυχώς βρέθηκε χωρίς εγκαύματα χωρίς τίποτα, είναι καλά στην υγεία του. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε εναέρια μέσα από χθες που ξεκίνησε φωτιά».
image2
image1
image0


Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων και τουριστών

Την ίδια ώρα σε εξελιξη βρίσκεται  βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών από τις Ροβιές Εύβοιας με σκάφη του Λιμενικού. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Κοκκάλας τόνισε πως «έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των πολιτών αφού κύριος γνώμονας είναι η ασφάλειά τους».

Συγκεκριμένα η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ροβιές όπου αρκετοί πολίτες για να αποφύγουν τις φλόγες κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής. Επειδή όμως η πύρινη λαίλαπα πλησιάζει με γρήγορη ταχύτητα αποφασίστηκε η απομάκρυνση τους.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πέντε σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη και η «παντόφλα» Πάραλος, που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλοι οι πολίτες που επιβιβάζονται αυτή την ώρα στο «Πάραλος» είναι καλά στην υγεία τους.
rovies
Φωτιά στις Ροβιές
Φωτιά στις Ροβιές

Φωτιά στις Ροβιές
Φωτιά στις Ροβιές



Καίγονται τώρα οι Ροβιές στην Εύβοια

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdapirxpkenl-se)

Εκτός από τις Ροβιές, η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ, το οποίο εκκενώθηκε, αν και τρεις μοναχοί αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν. Άλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαβίδ.
david_evia



«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει σε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» και «εκτός ορίων» την κατάσταση.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdapl68lbb7l-se)

Χωρίς ρεύμα εννέα οικισμοί

Παράλληλα χωρίς  ρεύμα αυτή τη στιγμή εννέα οικισμοί. Οι τέσσερις προληπτικά και οι υπόλοιποι λόγω ζημιών. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το Παλαιοχώρι, τα Δάμια, τη Σκεπαστή, τα Κουρκούλα, το Μαρούλι, τους Κουλούρους, τις Ροβιές, τον Δρυμώνα και τον Όσιο Δαυιδ.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.
5353394
5353339
5353378
5353377
Στο μεταξύ σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού στην Εύβοια μαζί με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ενισχύθηκε με ένα επιπλέον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και επιπλέον φορητές φιάλες οξυγόνου που μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, -που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ήδη έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές δυνάμεις στην περιοχή, υπάρχει συνεχής παρουσία ασθενοφόρων και τα πληρώματά τους, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».

Έκκληση να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ζήτησε να κηρυχτεί ο δήμος Ελυμνίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάστασης που έλαβε η πυρκαγιά.

Η καταστροφή που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά είναι τεράστια, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 150 καμένες κατοικίες. «Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.


Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο πίνακας των μεταλλίων

Μάχη με το χρόνο των συνεργείων για την ηλεκτροδότηση σε Βαρυμπόμπη - Εύβοια

Φωτιά στην Εύβοια: Εφιαλτικές ώρες για τις Ροβιές - Καλούν κατοίκους και τουρίστες να πάνε στην παραλία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης