Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν ακόμα δυο χωριά

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν ακόμα δυο χωριά

Μεγάλο μέτωπο και στη Μεσσηνία - Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα - Δήμαρχος Λίμνης: Μιλάμε για Ολοκαύτωμα - Στην Εύβοια έχουν εκκενωθεί συνολικά 10 χωριά και οικισμοί

euvoia-fwtia3
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Μεσσηνία. Λίγο μετά τις 21:00 υπήρξε αναζοπύρωση στο πύρινο μέτωπο στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. 

Στις 12 τα μεσάνυχτα, τις δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή της Εύβοιας αποτελούσαν 95 πυροσβέστες, με 35 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρο, ενώ λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε εντολή να εκκενωθούν ακόμα δυο χωριά, η Κουρκουλοί και η Σκεπαστή με την πυροσβεστική να ζητάει απο τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Κεχριές.

Νωρίτερα λίγο μετά τις 00:30 τα μεσάνυχτα   το Συντονιστικό που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη της Εύβοιας άναψε το «πράσινο φως» για την προληπτική εκκένωση ακόμα δύο χωριών. 

Πρόκειται για τα χωριά Κουρκουλού και Δρυμώνας που είναι ακριβώς σε αντίθετες πλευρές σε σχέση με το κύριο μέτωπο της φωτιάς. Κρίθηκε αναγκαία η προληπτική εκκένωση τους, όπως και στα υπόλοιπα χωριά, καθώς οι φλόγες επεκτείνονται όλο και περισσότερο.

«Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».

Με βάση τις αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου έγινε μία ανακατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των υπολοίπων μέσων που έχουν βρεθεί στην περιοχή, όπως τα χωματουργικά μηχανήματα και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν παρεμβάσεις εκεί όπου είναι δυνατόν να συγκρατηθεί η ορμή της φωτιάς έτσι ώστε με το πρώτο φως της μέρας και με τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

«Είναι ανάγκη με το πρώτο φως της μέρας να διατεθούν εναέρια μέσα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κρίσιμα σημεία της φωτιάς» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος του δήμου Λίμνης κ. Λιάσκος.

Εξάλλου από νωρίς το απόγευμα άρχισε, σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιοχές, η διάνοιξη αντιπυρετικών ζωνών όπως επίσης και δημιουργία προσβάσεων για τα πυροσβεστικά οχήματα.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη νύχτα. Παραμένουμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στην Πυροσβεστική στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Δυστυχώς, έχουν ήδη καταστραφεί περιουσίες και μεγάλη έκταση πευκοδάσους. Όλη τη νύχτα είναι σε εξέλιξη μια πραγματική μάχη» υπογραμμίζει με δήλωση του ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός.
«Μιλάμε για ολοκαύτωμα στην περιοχή. Η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει ασταμάτητα και τα μέτωπα είναι τρία. Το ένα μέτωπο καίει στο μέσα χωριό Χρόνια, το άλλο στο Μουρτιά και το τρίτο μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ.

Δήμαρχος Λίμνης: Μιλάμε για Ολοκαύτωμα - Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα

Για Ολοκαύτωμα έκανε λόγο ο δήμαρχος Λίμνης με αφορμή  τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτηςστην περιοχή της Δάφνης και γρήγορα επεκτάθηκε στα διπλανά χωριά. Μάλιστα εστάλη μήνυμα από το 112 ενώ υπήρξαν εκκενώσεις χωριών και οικισμών. Πιο συγκεκριμένα εκκενώθηκαν ο Ρετσινόλακος και η Μουρτιά. 

Η καταστροφή είναι τεράστια καθώς καίγεται ένα υπέροχο δάσος ενώ κάηκαν επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα. Η καταγραφή όταν γίνει θα είναι τραγική. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη διότι η φωτιά δεν σταματά», είπε ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο evima.gr.

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Ελυμνίων ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς 

Την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων, στην Εύβοια, ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Κλείσιμο
Δεδομένης της κατάστασης, χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πολλαπλά και διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς, ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Στο πύρινο μέτωπο από τη στιγμή που αποχώρησαν τα εναέρια μέσα επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα. 


Σε εξέλιξη η φωτιά και στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας

Στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, το μέτωπο βρίσκεται σε δασική έκταση σε χαράδρα, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Οι δυνάμεις που επιχειρούν εκεί αποτελούνται από 74 πυροσβέστες, 22 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρο. 

Μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Βασιλίτσι, Λειβαδάκια και Αγιο Γεώργιο. Οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς την Κορώνη. «Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Με το τελευταίο φως της ημέρας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν από νωρίς και παραμένουν τα επίγεια μέσα. Πιο συγκεκριμένα στη μάχη της κατάσβεσης βρίσκονται 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cda6g8nvdwbl-se)


Περιορίζεται το μέτωπο στα Καλάβρυτα

Από την άλλη πλευρά περιορίζεται το μέτωπο στα Καλάβρυτα και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι σύντομα θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο. Σύμφωνα με το thebest.gr η πυρκαγιά καίει σε δύσβατη περιοχή, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την «κρατήσουν».

Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής -η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαράδρα- αδυνατούσαν να προσεγγίσουν και να επιχειρήσουν τα πετζετέλ. Στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι που «τροφοδοτούν» τη φωτιά ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος για τα χωριά Αγράμπελα και Πλάκα.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κω

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού της Κω, σε συνεργασία με τον δήμο Κω και εθελοντές, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα και απειλούσε δασικές περιοχές του νησιού.

«Ευτυχώς προλάβαμε την επέκτασή της και η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κω, Σταμάτης Καμπουράκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα. Στην περιοχή πάντως, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και θα μείνουν εκεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις

Για την κατάσβεσή της, έχει μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από τη Ρόδο, που πραγματοποιεί ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή μετέβησαν και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια. Σημειώνεται πως υπήρξαν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στο νησί λόγω βλάβης του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα συγχαρητήρια της Κομανέτσι στον Πετρούνια για το χάλκινο μετάλλιο

Λουκίδης: 11 χρόνια μετά δεν ζήτησαν συγγνώμη όσοι μιλούσαν για παρενέργειες του εμβολίου ενάντια στον Η1Ν1

Σαουδική Αραβία: Το βασίλειο του θανάτου - Μαζικές εκτελέσεις αντιφρονούντων αποκαλύπτει έκθεση-«κόλαφος» για το Ριάντ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης