«Φάκελος» bodyguard στη Μύκονο: Οι νόμιμοι, οι παράνομοι και οι ταρίφες που «παίζουν»

«Φάκελος» bodyguard στη Μύκονο: Οι νόμιμοι, οι παράνομοι και οι ταρίφες που «παίζουν»

Πολύ καλά πληρωμένο, αλλά και πολύ επικίνδυνο επάγγελμα - Στον απόηχο της επίθεσης κατά του σωματοφύλακα στην παραλία Paradise,  ανοίγουμε τον φάκελο της προστασίας στο Νησί των Ανέμων - Πόσα παίρνουν, ποιοι τους προσλαμβάνουν και πόσα ζητούν ως έξτρα για τις βρώμικες δουλειές - Οι νόμιμοι, οι παράνομοι και οι ταρίφες που φτάνουν μέχρι 1.200 ευρώ το 24ωρο ανά άτομο

bodyguard_main
Ενας επαγγελματίας σωματοφύλακας, από τους πλέον γνωστούς στο περιβάλλον της Μυκόνου, πριν από μερικές ημέρες ξυλοκοπήθηκε άγρια, ή μάλλον λιθοβολήθηκε, από μια παρέα νεαρών Γαλλοαλγερινών. Οι εικόνες του τραυματία Νίκου Αραβαντινού από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε μετά το επεισόδιο, με το πρόσωπό του παραμορφωμένο από τα χτυπήματα που δέχτηκε, μαρτυρούν ότι ο Ελληνας bodyguard θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πέσει νεκρός στο σημείο της συμπλοκής.

Οι δράστες συνελήφθησαν, αλλά το περιστατικό έγινε αφορμή να έρθει στο προσκήνιο ο μικρόκοσμος των σωματοφυλάκων. Ενα κύκλωμα στο οποίο υπάρχουν οι συνειδητοποιημένοι επαγγελματίες αλλά και οι ευκαιριακοί «αλεξιπτωτιστές», όσοι παρέχουν νόμιμα τις υπηρεσίες τους και όσοι ψάχνουν την αρπαχτή και τις αδήλωτες αμοιβές, όσοι εντέλει είναι στ’ αλήθεια χρήσιμοι και όσοι χρησιμοποιούνται μόνο για εφέ, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για κάθε υπηρεσία που παρέχεται στον τομέα της προσωπικής φρούρησης υπάρχει και η αντίστοιχη τιμή.

Το «ΘΕΜΑ» πραγματοποίησε «έρευνα αγοράς» σε αυτή την ιδιότυπη συντεχνία και είναι σε θέση να παρουσιάσει τον τιμοκατάλογο των πιο συνηθισμένων υπηρεσιών που προσφέρουν οι προς ενοικίαση σωματοφύλακες.

f1-mukonos4
O Νίκος Αραβαντινός, θύμα της επίθεσης στη Μύκονο από 15 Γαλλοαλγερινούς, συνοδεύει το διάσημο μοντέλο
της Victoria's Secret Αντριάνα Λίμα


Untitled-3_2
Κλείσιμο
«Είμαι τυχερός που ζω», λέει από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο τραυματισμένος bodyguard


Προφανώς η Μύκονος είναι ο κατεξοχήν χώρος ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων φύλαξης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όταν οι VIP συρρέουν στο νησί και η ζήτηση για bodyguard είναι αυξημένη. Τότε αναδύεται και πιο σκοτεινή πτυχή του επαγγέλματος, καθώς μια μερίδα όσων εργάζονται ως σωματοφύλακες, ενίοτε αναλαμβάνουν βρώμικες, εντελώς παράνομες και ποινικά κολάσιμες αποστολές. Αντί της αντίστοιχης αμοιβής δεν διστάζουν, π.χ., να απειλήσουν ή να επιτεθούν σε κάποιον εκτελώντας την παραγγελία του πελάτη τους. Εξυπακούεται ότι όσο πιο κοντά στον μπράβο παρά στον εκπαιδευμένο φρουρό είναι κάποιος, όσο περισσότερη εξοικείωση έχει με τον κόσμο της νύχτας τόσο πιο εύκολα ένας bodyguard είναι διατεθειμένος να παραβεί τον θεμελιώδη -αν και άγραφο- κανόνα του επαγγέλματος, ο οποίος ορίζει ότι ο ρόλος του σωματοφύλακα είναι πρωτίστως να προστατεύει εκείνον που τον προσέλαβε και όχι να ασκεί βία σε τρίτους, ακόμη και για ασήμαντες αφορμές.

Θεωρητικά, η αποστολή ενός προσωπικού φρουρού είναι να λειτουργεί σαν έμψυχη ασπίδα για τον εκάστοτε πελάτη, κυρίως αποτρέποντας και προλαβαίνοντας τυχόν κακόβουλες ενέργειες εις βάρος του. Αν προκύψει ανάγκη να παρέμβει, δηλαδή αν το φυλασσόμενο πρόσωπο ή κάποιο μέλος της συντροφιάς του εμπλακεί σε φιλονικία, τότε αρχίζουν τα δύσκολα για τον σωματοφύλακα. Διότι πλέον βαδίζει σε μια αχαρτογράφητη περιοχή, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Οσο καλά και αν είναι εκπαιδευμένος, όσο οξυμένη και αν είναι η παρατηρητικότητά του, ώστε να διαβάζει έγκαιρα τα σημάδια μιας επερχόμενης απειλής, όσο γρήγορα και αν είναι τα αντανακλαστικά του, ο bodyguard έχει περισσότερες πιθανότητες να χάσει το παιχνίδι παρά να το κερδίσει. Και, βέβαια, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει προς μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη κατεύθυνση μόλις ξεπροβάλει οποιουδήποτε είδους όπλο: από σπασμένο μπουκάλι, αναδιπλούμενο μαχαίρι έως πυροβόλο. Από τη δική τους πλευρά, δεν είναι όλοι οι σωματοφύλακες που οπλοφορούν, ασχέτως αν έχουν ζωσμένο πάνω τους και με εμφανή τρόπο το χαρακτηριστικό τσαντάκι μέσης για το «σίδερο».
f2

Η σούπερ σέξι Ολλανδή ΤV persona
στη Γερμανία Σίλβι Μάις, συνοδευόμενη από τον φύλακα άγγελό της στα Ματογιάννια




Θανάσιμος κίνδυνος

Ομως, ακόμη και όσοι οπλοφορούν νομίμως, γνωρίζουν καλά ότι θα καταφύγουν στο πιστόλι ή το περίστροφο μόνο όταν τα πράγματα εξωθηθούν στο απροχώρητο και υπάρχει άμεσος, θανάσιμος κίνδυνος. Και τότε, όμως, δεν θα πυροβολήσουν, παρά μόνο για εκφοβισμό και για να σπάσουν τον ενδεχόμενο κλοιό γύρω τους προκειμένου να διαφύγει ο πελάτης και οι ίδιοι οι σωματοφύλακες. Γι’ αυτό το κυρίως ζητούμενο για τον bodyguard είναι να λειτουργεί σαν φυσικό φόβητρο παρά να «καθαρίζει» όταν το επεισόδιο αρχίσει να εξελίσσεται. Αυτό είναι επίσης το ζητούμενο και για τον πελάτη, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων: νοικιάζει έναν ή περισσότερους σωματοφύλακες, κατά προτίμηση όσο πιο επιβλητικούς και τρομακτικούς στην όψη γίνεται, προκειμένου να τονίσει την παρουσία του και να δημιουργήσει εντυπώσεις - όχι επεισόδια.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, στις οποίες διατίθενται το τρέχον διάστημα οι υπηρεσίες σωματοφυλακής, το «ΘΕΜΑ» συγκέντρωσε στοιχεία από εν ενεργεία φρουρούς, οι οποίοι απασχολούνται στη Μύκονο ανελλιπώς την τελευταία δεκαετία. Προκειμένου να δοθεί η κατά το δυνατόν πλήρης εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς υπηρεσιών, έχει μεγάλη σημασία το να υπογραμμιστεί ότι στη Μύκονο λειτουργούν 5 μεγάλες εταιρείες σεκιούριτι, οι οποίες διαθέτουν προσωπικό για υπηρεσίες προσωπικής φρούρησης.

Καθώς η καλοκαιρινή σεζόν πλησιάζει προς την κορύφωση της τουριστικής κίνησης στο νησί, οι εν λόγω εταιρείες συχνά αναγκάζονται να καλέσουν ενισχύσεις από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας, εφόσον οι συνεργάτες τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση εκ μέρους της πελατείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στη Μύκονο κάθε καλοκαίρι γίνεται κανονική απόβαση ενός μικρού στρατού από σωματοφύλακες, οι οποίοι κατατάσσονται σε όλα τα επίπεδα ικανοτήτων, εμπειρίας και προετοιμασίας. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι στο νησί υπάρχει και ένας πυροσβέστης, καθ’ όλα μάχιμος, ο οποίος διαχειρίζεται την εταιρεία του αδελφού του και παρέχει εκτός από υπηρεσίες σωματοφυλακής, ταξιδιωτικές υπηρεσίες και ενοικιάσεις κατοικιών. Μάλιστα τον επιλέγουν κατά προτεραιότητα τα μεσιτικά γραφεία διότι τους κοστίζει λιγότερο απ’ όσα θα πλήρωναν αν απευθύνονταν σε κάποια από τις προαναφερθείσες εταιρείες.

9402_KENDALL_JENNER_BELLA_HADID_972017


Ο τιμοκατάλογος των bodyguards

Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τη λεγόμενη «στατική φύλαξη», δηλαδή την περιφρούρηση σε κατοικίες και καταστήματα (κοσμηματοπωλεία, εστιατόρια, κλαμπ διασκέδασης, beach bar κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, η φύλαξη των επιχειρήσεων κοστίζει από 9 έως 12 ευρώ την ώρα ανά μέλος της φρουράς. Αντίστοιχα, η φρούρηση μιας βίλας κοστίζει από 13 έως 15 ευρώ την ώρα (δηλαδή 120 ευρώ το οκτάωρο) ανά εργαζόμενο. Από αυτά τα 120 ευρώ, ο φρουρός παίρνει τα 70, ενώ τα υπόλοιπα παρακρατούνται από τους μεσίτες, που κλείνουν τις βίλες για τους εύπορους πελάτες και κατ’ αυτόν τον τρόπο κερδίζουν ακόμη και από τη μεσολάβηση για την προστασία τους.

Οι μεσίτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο χρεώνουν στον πελάτη τους 20 ευρώ την ώρα για τις υπηρεσίες φύλαξης. Αν, μάλιστα, κάποιος πελάτης έχει υψηλή οικονομική επιφάνεια, τότε η χρέωση μπορεί να ανέλθει έως και στα 30 ευρώ/ώρα, ήτοι 240 ευρώ το οκτάωρο ανά άτομο που ασκεί καθήκοντα σεκιούριτι.
Οι έκτακτες συνθήκες λόγω πανδημίας δημιουργούν και έκτακτες ανάγκες φύλαξης - αλλά και νέες ευκαιρίες προσφοράς υπηρεσιών για τους bodyguards. Για τα διαβόητα κορωνοπάρτυ, τα οποία που προκαλούν αναστάτωση στη Μύκονο και πονοκέφαλο στις αστυνομικές αρχές, ισχύει διαφορετική χρέωση.

Το κόστος φρούρησης, όπως είναι φυσικό, ανεβαίνει. Για όποιον θέλει να κάνει θεαματική είσοδο σε ένα τέτοιο πάρτυ ή έχει πραγματικούς λόγους να ανησυχεί για τη σωματική ακεραιότητα, τη δική του αλλά και όσων συνοδεύει, ο σωματοφύλακας μπορεί να αναλάβει να γίνει η σκιά του εκάστοτε πελάτη. Για κάτι τέτοιο ο φρουρός μπορεί να ζητήσει από 150 έως 200 ευρώ την ώρα, εφόσον η απαλλαγή από το αίσθημα της ανασφάλειας είναι μια σύνθετη και αντιστοίχως πανάκριβη υπηρεσία.

Για 8ωρη συνοδεία στη Μύκονο έχει πλέον καθιερωθεί ενιαία τιμή (250 ευρώ την ώρα) για κάθε σωματοφύλακα. Αν ο πελάτης ζητήσει από τον φρουρό να τον ακολουθήσει και πέραν της λήξης του 8ώρου, αν δηλαδή υπάρξει ανάγκη υπερωρίας, η επιπλέον χρέωση θα κυμανθεί από 20 έως 50 ευρώ την ώρα. Εναλλακτικά, στη διάθεση του πελάτη προσφέρεται η επιλογή της επίσης ενιαίας χρέωσης για 12ωρη βάρδια, ήτοι 350 ευρώ.

2566_DAN_BILZERIAN_2672020


Oι μεσίτες

Η 24ωρη συνοδεία χρεώνεται από 450 έως 600 ευρώ ανά άτομο - αν και εδώ μπορούν να παρεισφρήσουν και πάλι τα μεσιτικά γραφεία, τα οποία θα εκτινάξουν το κόστος της ίδιας υπηρεσίας στη στρατόσφαιρα, φτάνοντας έως και τα 1.200 ευρώ. Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι μεσίτες της Μυκόνου προτιμούν κατά κανόνα να συνεργάζονται με μεμονωμένους φύλακες και όχι με εταιρείες σεκιούριτι. Κι αυτό ισχύει διότι αφενός μπορούν να συναλλάσσονται με μαύρο χρήμα, αφετέρου με τους ανεξάρτητους bodyguards υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και περιθώριο διαπραγμάτευσης για πιο χαμηλές χρεώσεις.

Με τέτοιου είδους διευθετήσεις που γίνονται προφορικά και χωρίς ούτε καν υπόνοια νόμιμου παραστατικού, όλοι είναι ευχαριστημένοι. Εως τη στιγμή, βέβαια, που κάτι δεν θα πάει καλά και οι υποτιθέμενοι σωματοφύλακες θα χρειαστεί να αποδείξουν την επάρκειά τους με άμεση και αποτελεσματική επέμβαση για την ασφάλεια του εκάστοτε πελάτη.

Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι οι bodyguards που βρίσκονται στον χώρο μόνο για να αποσπάσουν εύκολο, γρήγορο και, κυρίως, αφορολόγητο χρήμα, δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, ούτε έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να αντεπεξέλθουν σε καταστάσεις συναγερμού και άμεσου κινδύνου. Κατά τα άλλα, όπως είναι ευνόητο, ένας σωματοφύλακας που κινείται με επαγγελματισμό στον χώρο σέβεται τις υπηρεσίες που προσφέρει, την πελατεία και τον εαυτό του, σύντομα θα γίνει περιζήτητος στη Μύκονο.

Το καλό όνομα στην πιάτσα, η άμεμπτη υπόληψη και η φήμη που τον συνοδεύουν αποτελούν τα καλύτερα επαγγελματικά διαπιστευτήρια για έναν bodyguard. Και χάρη σε αυτά ο ίδιος, προσελκύοντας την αφρόκρεμα της πελατείας που τον γνωρίζει από στόμα σε στόμα, θα αποσπάσει θεαματικά υψηλές αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρει, αντίστοιχες των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται διαρκώς. Ετσι, λοιπόν, ένας από τους σωστούς και περιζήτητους σωματοφύλακες στη Μύκονο μπορεί να κερδίσει, το λιγότερο, 20.000-30.000 ευρώ μέσα σε τρεις μήνες.

Η ελίτ των bodyguards αμείβεται με όλα τα νομότυπα παραστατικά, αν και η πιο κοινή πρακτική -ακριβώς επειδή η πελατεία την προτιμά- είναι ότι η πλειονότητα των σωματοφυλάκων λαμβάνει μετρητά τα οποία ταξιδεύουν στη Μύκονο μέσω ιδιωτικών πτήσεων, κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Εξυπακούεται, δε, ότι την εποπτεία των αποσκευών με το ζεστό χρήμα την έχει πάντα ο έμπιστος bodyguard, στον οποίο, αν ο πελάτης μείνει ικανοποιημένος, θα δείξει την ευγνωμοσύνη και τη γενναιοδωρία του αφήνοντάς του φιλοδώρημα πέραν της προσυμφωνημένης αμοιβής. Ποσά από 300 έως και 5.000 ευρώ παραχωρούνται στους άξιους προσωπικούς φρουρούς, εις ανάμνησιν των καλών υπηρεσιών τις οποίες προσέφεραν.

Ειδήσεις σήμερα

Θετικότητα στον κορωνοϊό: Οι πέντε περιοχές που κάνουν... πρωταθλητισμό

Δημοσκόπηση Pulse: Σταθερά στις 14 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Στον πυρετό του ημιτελικού οι Άγγλοι: Χιλιάδες οπαδοί έξω από το Γουέμπλεϊ - Γεμάτες οι παμπ από νωρίς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης