Χρήστος Παππάς: Πρώτη νύχτα στη φυλακή για τον υπαρχηγό της ΧΑ - Ζήτησε να μείνει με τον Λαγό - Μπήκε σε καραντίνα

Χρήστος Παππάς: Πρώτη νύχτα στη φυλακή για τον υπαρχηγό της ΧΑ - Ζήτησε να μείνει με τον Λαγό - Μπήκε σε καραντίνα

Ο «νούμερο δύο» της εγκληματικής οργάνωσης, έφτασε λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα στις φυλακές Δομοκού και έδωσε την πρώτη συνέντευξη στον διευθυντή των φυλακών - Προς το παρόν μπήκε σε απομόνωση, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό - Ο ειδικός χώρος που θα κρατηθεί προσωρινά βρίσκεται στην πτέρυγα που βρίσκονται και τα άλλα φυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής

pappas-domokos-0
Στις φυλακές Δομοκού μαζί με τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες βρίσκεται ο «νούμερο δύο» της εγκληματικής οργάνωσης, Χρήστος Παππάς. Ο 59χρονος, ο οποίος συνελήφθη χτες από την Αντιτρομοκρατική στου Ζωγράφου και αφού οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, μετήχθη το απόγευμα στις φυλακές Δομοκού όπου παρελήφθη από τους υπαλλήλους.

Ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έδωσε ήδη μια πρώτη συνέντευξη στον διευθυντή των φυλακών και στην συνέχεια οδηγήθηκε σε ειδικό χώρο, όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό, όπου θα παραμείνει απόψε και για μία εβδομάδα ή 14 μέρες, ενώ παράλληλα θα υποβληθεί σε μοριακά τεστ και αναλύσεις για Covid-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παππάς εξέφρασε την επιθυμία να διαμείνει μαζί με τον Γιάννη Λαγό, αλλά αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες, αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες, προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπίες μέσα στη φυλακή.

Πάντως, και ο ειδικός χώρος που θα κρατηθεί προσωρινά ο Χρήστος Παππάς, βρίσκεται επίσης στην πτέρυγα που βρίσκονται και τα άλλα φυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Όπως είναι γνωστό ο Χρήστος Παππάς ζήτησε να μην μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού όπου βρίσκονται και τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών δεν έκανε δεκτό το αίτημά του να εκτίσει την ποινή που του έχει επιβληθεί σε άλλο κατάστημα κράτησης.

Η σύλληψή του

Ο Χρήστος Παππάς συνελήφθη χθες το βράδυ, μετά από οκτώ μήνες που παρέμενε φυγόποινος για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μια γυναίκα 52 ετών έκρυβε τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, από τον περασμένο Οκτώβριο στο σπίτι της στου Ζωγράφου, η οποία μάλιστα είχε ενεργό πολιτική δράση στον συγκεκριμένο χώρο.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς είχε εξαφανιστεί από την 1 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Από τότε καταζητείτο από τις αστυνομικές αρχές και τελικά συνελήφθη απόψε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Ο κουμπάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής η «τεταμένη δεξιά» και οι έπαινοι στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας

Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θεωρείται όχι μόνο ισχυρό στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος αλλά και ο πιο στενός συνεργάτης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, με τον οποίο είναι συνιδρυτές της. Επίσης, οι δύο άνδρες είναι κουμπάροι, καθώς ο Χρήστος Παππάς έχει βαφτίσει την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Απολογούμενος στη δίκη της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2019, ο Χρήστος Παππάς είχε αρνηθεί τον ρόλο του «υπαρχηγού» και του «θεωρητικού» της Χρυσής Αυγής, ισχυριζόμενος πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω». Όσο για την περίφημη φωτογραφία του να χαιρετά ναζιστικά στον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι στην Βόρεια Ιταλία το 2009, είχε πει πως ήταν απλά μία «ταξιδιωτική διέλευση».

Όπως και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, όταν το 2013 συνελήφθησαν με εντάλματα των Αρχών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Χρήστος Παππάς χαιρετούσε «με τεταμένη δεξιά» κατά την προσαγωγή του στην Ασφάλεια.

Μάλιστα και αυτός, λίγους μήνες πριν την δολοφονία του μουσικού, επαινούσε την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας ως την πιο δραστήρια της Χρυσής Αυγής. Ο Χρήστος Παππάς απευθυνόμενος στο -κατά τη δικογραφία- τάγμα εφόδου της Νίκαιας, μέλη του οποίου καταδικάστηκαν για την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έλεγε πως βρίσκεται στην «πρωτοπορία του αγώνα».

Ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε προφυλακιστέος στις 3 Οκτωβρίου 2013 μετά την απολογία του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και κρατήθηκε, προσωρινά, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο επί 18 μήνες. Η κρίση ανακριτών και εισαγγελέα υπέρ της προφυλάκισης του υπαρχηγού του ναζιστικού μορφώματος ισχυροποιήθηκε από τη στάση τού τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος να εμφανιστεί στις Αρχές μία ημέρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

Συνήγορος Παππά: «Ήθελε να παραδοθεί - Ήταν περαστικός από το σπίτι που τον συνέλαβαν»

«Ήθελε να παραδοθεί», ανέφερε σε δήλωσή του για τον φυγόποινο μέχρι χθες το βράδυ εντολέα του ο συνήγορος του Χρήστου Παππά, Περικλής Σταυριανάκης και πρόσθεσε πως όλο αυτό το διάστημα «νομίζω πως βρισκόταν στην Αθήνα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Σταυριανάκης, ο Χρήστος Παππάς «ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός από το συγκεκριμένο σπίτι. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Ήθελε να παραδοθεί, μου είχε στείλει μαθαίνω ένα γράμμα αλλά δεν το έχω πάρει ακόμα, ακόμη δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Νομίζω πως βρισκόταν στην Αθήνα». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο εντολέας του θα μεταχθεί στις φυλακές Δομοκού.

Σημειώνεται, ότι στις συγκεκριμένες φυλακές κρατούνται οι καταδικασθέντες χωρίς αναστολή πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πλην του Αρτέμη Ματαθαιόπουλου, που κρατείται όπως και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Έρευνα για τον εντοπισμό κι άλλων προσώπων που τυχόν εμπλέκονται στην υπόθαλψη

Μετά την καταδίκη της 52χρονης γυναίκας στο σπίτι της οποίας συνελήφθη ο φυγόποινος Χρ. Παππάς, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο και άλλα πρόσωπα να εμπλέκονται στην υπόθαλψη του καταδικασθέντα υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελίας, αποτέλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέσεις μαρτύρων που έχουν δοθεί στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις καταθέσεις αυτές αναφέρονται ονομαστικά συγκεκριμένα πρόσωπα, πέραν της 52χρονης, τα οποία φέρονται να βοηθούσαν τον Χρ. Παππά να διαφύγει τη σύλληψη.

Φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή στην 52χρονη για την υπόθαλψή του

Νωρίτερρα, η 52χρονη από την Ουκρανία δικάστηκε για υπόθαλψη εγκληματία, έπειτα από δίωξη που της άσκησε η εισαγγελία. Η ίδια έκανε λόγο για εθιμοτυπική επίσκεψη του μέχρι πριν από λίγες ώρες φυγόποινου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά στο σπίτι της με προσωρινό χαρακτήρα, έκανε σήμερα λόγο στην απολογία της στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Στο σπίτι της 52χρονης οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Χρήστο Παππά, ο οποίος λίγο πριν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης. Το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε επέβαλε στην κατηγορουμένη ποινή φυλάκισης 30 μηνών, ενώ απέρριψε και αίτημα της για αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου. Επίσης, το δικαστήριο με την απόφασή του έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και έτσι η κατηγορούμενη αφήνεται ελεύθερη.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή της κατηγορούμενης για υπόθαλψη εγκληματία χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών. «Τελέστηκε η υπόθαλψη. Η κατηγορούμενη ήξερε ότι του έχει επιβληθεί ποινή και του άνοιξε την πόρτα. Να κηρυχθεί ένοχη», ανέφερε ο εισαγγελέας στη σχετική τοποθέτησή του στη δίκη και το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρότασή του.

Τώρα, κατά την απολογία της σήμερα στο δικαστήριο, η κατηγορουμένη υποστήριξε πως η επίσκεψη του Χρ. Παππά στο σπίτι της είχε κοινωνικό χαρακτήρα και η παραμονή του σε αυτό ήταν προσωρινή. Όπως ανέφερε η 52χρονη ο Χρ. Παππάς δεν διέμενε μόνιμα στο διαμέρισμά της, ούτε κοιμήθηκε εκεί.

«Γνώριζα ότι αναζητείται, έχω κοινωνική-φιλική σχέση μαζί του, γνωριζόμαστε από το 2017 μέσω του κινήματος. Πήγαινα στις ομιλίες του, ήμουν οπαδός του ως προς τις ομιλίες», είπε χαρακτηριστικά στην απολογία της η κατηγορούμενη και υποστήριξε πως ο Χρ.Παππάς επισκέφθηκε στο σπίτι της πρώτη φορά από τη στιγμή της καταδίκης τους από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

«Ξαφνιάστηκα που τον είδα. Ήθελε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτησα ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις αρχές. Δεν περίμενα την επίσκεψη», είπε χαρακτηριστικά η κατηγορουμένη και προσέθεσε ότι «προφανώς κάποιος τον είδε και ειδοποίησε τις αρχές…».

Πρόεδρος: Αν ειδοποιούσατε τις αρχές, θα κινδυνεύατε;

Κατηγορούμενη: Όχι, δεν το σκέφτηκα. Δεν το έκανα από φόβο αλλά από άγνοια. Ήρθε σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φορούσε μάσκα και καπέλο. Άνοιξα πρώτα και μετά είδα ποιος είναι.

Πρόεδρος: Γιατί δεν ειδοποιήσατε τις αρχές;

Κατηγορούμενη: Το τηλέφωνο ήταν πάνω στο τραπέζι, δεν ήθελα να με δει να καλώ την αστυνομία. Είμαι μοναχοπαίδι έχω μόνο τη μάνα μου, δεν θα μας έβαζα σε περιπέτεια. Ήταν έτοιμος να φάει και να φύγει. Ζήτησε να κάνει κάτι στον υπολογιστή, εγώ μαγείρεψα. Δεν μιλούσαμε στο μεσοδιάστημα.

Στη διάρκεια της δίκης στο ακροατήριο αναγνώστηκαν και καταθέσεις αστυνομικών, στις οποίες αναφέρεται ότι χθες στις 8 χθες το βράδυ έγινε ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία. Το τηλεφώνημα προέρχονταν από άγνωστο άνδρα ο οποίος ενημέρωνε ότι η 52χρονη κρύβει στο σπίτι της τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι στο διαμέρισμα της 52χρονης ανάμεσα σε άλλα ευρήματα εντοπίστηκαν και κάποια σημειώματα, για τα οποία η κατηγορούμενη δήλωσε άγνοια. Σε κάποια από τα σημειώματα αυτά αναφέρονταν οι εξής φράσεις: «ΔΧΠ σ´ αγαπάω», «Σ' αγαπάω», «αδέκαστος», «Σ' αγαπάω, πατήρ», «Δάσκαλος».

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Έλσα απειλεί τα νησιά της Καραϊβικής

Στα 771 τα νέα κρούσματα - 186 οι διασωληνωμένοι, 10 θάνατοι

Βρετανία - Μετάλλαξη Δέλτα: Διαφορετικός βαθμός προστασίας από το εμβόλιο, ανάλογα με την ηλικία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης