ΕΟΠΥΥ: Πάνω από €5 εκατ. ζημιά και 54 γιατροί στο κύκλωμα με τις ψεύτικες συνταγογραφήσεις - Πώς δρούσε η πολυμελής οργάνωση

ΕΟΠΥΥ: Πάνω από €5 εκατ. ζημιά και 54 γιατροί στο κύκλωμα με τις ψεύτικες συνταγογραφήσεις - Πώς δρούσε η πολυμελής οργάνωση

Στη σύλληψη 13 ατόμων έχει προχωρήσει η αστυνομία -  Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων - Ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει την αποκατάσταση της ζημιάς  στο ακέραιο, σύμφωνα με τη διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη

eopyy
Μια οικογενειακή επιχείρηση εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ, με τζίρους εκατομμυρίων, εικονικά τιμολόγια, συμμετοχή 54 γιατρών, εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία. Μέχρι στιγμής, διαπιστώθηκε ζημία άνω των 5.000.000 ευρώ, ενώ οι αρχηγοί της οργάνωσης, δυο αδέρφια και η σύζυγος του ενός, ζούσαν μια χλιδάτη ζωή με σπορ supercars όπως Porsche, βίλες ενώ είχαν ιδιαίτερη αγάπη στον τζόγο με χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενός εκ των τριών αρχηγών που σε ένα χρόνο έπαιξε στο στοίχημα περισσότερα απο 250.000 ευρώ!

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 13 άτομα, ανάμεσα τους οι τρεις αρχηγοί, η λογίστρια και δυο γιατροί. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Λουκόπουλος «μετά από μεθοδικές έρευνες και συνδυαστική μελέτη πληροφοριών και δεδομένων καταφέραμε να εξαρθρώσουμε μια πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που πραγματοποιούσε απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και προέβαινε στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού. Συνολικά, συλλάβαμε 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, τη λογίστρια και δυο ιατρούς, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ.

Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, ενώ κατά τις έρευνες που πραγματοποιήσαμε μεταξύ άλλων κατασχέσαμε 246.980 ευρώ, όπλα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση. Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από το 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), και στη συνέχεια εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις. Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι ασφαλιζόμενοι, είτε συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Από την έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων, που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης μέσω των οποίων εξυπηρετούσαν την εγκληματική τους δραστηριότητα, ενώ παράλληλα εντοπίσαμε άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έτσι απέφευγαν την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ. Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών και αναμιγνύονταν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω σύστασης νέων υποκαταστημάτων, μίσθωσης χώρων κ.α., είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες».

Απο την πλευρά της η Διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κυρία Θεανώ Καρποδίνη επεσήμανε πως «Είναι μια υπόθεση που έχει ζημιώσει τουλάχιστον κατά 5.000.000 ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες ασφαλισμένους. Υπήρξε στενή συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Επειδή η υπόθεση πέρασε στο στάδιο της Κύριας Ανάκρισης δεν κρίνω σκόπιμο να επεκταθούμε. Εννοείται, αυτονόητα ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει την αποκατάσταση στο ακέραιο της ζημιάς που υπέστη από τους υπαιτίους» τόνισε η κυρία Καρποδίνη, ενω ευχαρίστησε τους εμπειρους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας και τα στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που συμμετείχαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το σχεδιάγραμμα της εγκληματικής οργάνωσης 

organosi_sxedio


Ειδήσεις σήμερα: 

Συγκλονιστικό βίντεο λίγα λεπτά πριν την κατάρρευση του κτηρίου στο Μαϊάμι - Στην πισίνα η «ρίζα» της πολύνεκρης τραγωδίας;

Εξιτήριο από τη ΜΕΘ για την 34χρονη από τη Ζαχάρω - Είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό

Σοκαριστικό τροχαίο με εγκατάλειψη στο Νέο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης