«Διευκολύνσεις» εμβολιασμένων: Όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι - Από Δευτέρα οι ανακοινώσεις

«Διευκολύνσεις» εμβολιασμένων: Όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι - Από Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή των εμβολιασμένων τους επόμενους μήνες, και κυρίως τον χειμώνα - «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας» τονίζει ο υπουργός Υγείας - Σκέρτσος: «Η ζωή των εμβολιασμένων θα ξαναγίνει κανονική»

emvoliasmoi-pronomia-promitheasw
Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις που θα αφορούν σε «διευκολύνσεις» επιστροφής στην κανονικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους, τις οποίες προανήγγειλε εχθές ο πρωθυπουργός, τα σενάρια «φουντώνουν» για τα πεδία εφαρμογής τους.

Εχθές, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την εφαρμογή των εν λόγω διευκολύνσεων, ζητώντας μάλιστα «υπομονή ως την επόμενη εβδομάδα για την ανακοίνωσή τους. Σήμερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε μιλώντας στο MEGA ότι ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους θα γίνουν τη Δευτέρα, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους - ιδιαίτερα το χειμώνα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ccdaydga6snt-st)


«Επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χωρό θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν ο ρυθμός διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι θα παμέ καλά. Αν τα 4.300.000 γίνει 7 εκατομμύρια θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτός ο ρυθμός θα κρατηθεί. Το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης αναφορικά με τους εμβολιασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός συνέδεσε εχθές τις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους» με το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν διάθεσιμα εμβόλια για όποιον επιθυμεί να εμβολιαστεί, επομένως δεν υπάρχουν πολίτες που ενώ θα ήθελαν, δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως συνέβαινε τους πρώτους μήνες του 2021.


Κικίλιας: «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας»

Κλείσιμο
«Οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και τα εμβόλια που έρχονται μπαίνουν κατευθείαν στις εμβολιαστικές γραμμές», τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Βραδυνή» ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι πλέον εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 70%-75%. «Εμβολιάστηκαν στην συντριπτική τους πλειονότητα οι ευπαθείς ομάδες, οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη».

Ο κ. Κικίλιας τονίζει ότι, ακόμη, «ο εμβολιασμός είναι μόνος δρόμος για να βγούμε από την πανδημία, ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Όλη η αυτή προσπάθεια, όλες αυτές οι θυσίες που κάναμε τους τελευταίους 15 μήνες, δεν πρέπει να πάνε στράφι. Τώρα που η πλατφόρμα εμβολιασμών είναι ανοιχτή για όλες τις ηλιακές ομάδες, πρέπει όλοι να κλείσουν άμεσα ραντεβού και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε καταφέρει να χτίσουμε το αναγκαίο τείχος ανοσίας».

Σκέρτσος: Η ζωή των εμβολιασμένων θα ξαναγίνει κανονική

Την επομένη εβδομάδα θα εξειδικευτούν οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκέρτσος το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική. Έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει. Αντίθετα όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό, απάντησε αρνητικά.

Για τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών, εκτίμησε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει εντός του καλοκαιριού αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

Τα μέτρα ενθάρρυνσης που εξετάζει η κυβέρνηση

Ανάμεσα στα όσα αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα είναι και τα λεγόμενα κίνητρα/διευκολύνσεις των εμβολιασμένων και θα αφορούν κατ’ αρχάς την ψυχαγωγία (εστίαση, θεάματα και αθλητισμός). Σύμφωνα με τις πληροφορίες συζητείται έντονα το ενδεχόμενο, το ψηφιακό πιστοποιητικό να μπορεί να επιδεικνύεται σε εστιατόρια, μπαρ, γήπεδα και θέατρα/κινηματογράφους αφού, εάν υπερισχύσει αυτό το σενάριο, οι εν λόγω επιχειρήσεις, εάν επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα μπορούν να λειτουργήσουν υπό το καθεστώς που ήταν πριν την πανδημία.

Την ίδια ώρα, υπό καθεστώς περιορισμών φαίνεται να παραμένουν όσες επιχειρήσεις επιλέξουν το «μεικτό» μοντέλο, υποδεχόμενες δηλαδή όλους τους πελάτες ανεξαρτήτως από το εάν έχουν εμβολιαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, όποιο σενάριο και να επιλέξει, αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα εντός του καλοκαιριού και όχι από το φθινόπωρο όπως είχε αρχικά ειπωθεί μιας και η ινδική μετάλλαξη έχει πυκνώσει τον χρόνο.

Ολυμπιακός: Είσοδος στο γήπεδο μόνο για πλήρως εμβολιασμένους και για όσους έχουν νοσήσει και έχουν αρνητικό τεστ

Οι πρώτες διευκολύνσεις για εμβολιασμένους αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην επίσημη ιστοσελίδα της «αποκαλύπτει» ότι η είσοδος στα γήπεδα θα αφορά μόνο πλήρως εμβολιασμένους, καθώς και όσους έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν πάνε στο γήπεδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ:

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις Αρχές η είσοδος στα γήπεδα θα γίνεται ΜΟΝΟ από φιλάθλους που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

1. Πλήρως εμβολιασμένοι
2. Όσοι έχουν νοσήσει του τελευταίους 6 μήνες και είχαν αρνητικό τεστ τουλάχιστον 14 μέρες πριν την είσοδό τους στο γήπεδο.

Παρατηρήσεις:

-Οι φίλαθλοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν ραντεβού για εμβόλιο μιας δόσης σε ημερομηνία μεταγενέστερη, μπορούν να προμηθευτούν διαρκείας ή εισιτήριο αλλά θα πρέπει για να παραλάβουν το διαρκείας τους και να εισέλθουν στο γήπεδο να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού.

-Οι φίλαθλοι που έχουν νοσήσει πρέπει να φέρουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό και κατά την προμήθεια του διαρκείας τους και κατά την είσοδό τους στο γήπεδο.

Αγαπητοί μας φίλαθλοι,
όλοι στην ομάδα μας, ποδοσφαιριστές, προπονητές, αθλητικό και διοικητικό προσωπικό, ιατρικό τιμ, για να κάνουμε απρόσκοπτα τα ταξίδια και τους αγώνες προετοιμασίας αλλά και τους επίσημους που ακολουθούν, εμβολιαστήκαμε με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Υπάρχουν ραντεβού για όλους, είναι μια διαδικασία λίγων λεπτών και μπορείτε να προστατέψετε την οικογένειά σας και την κοινωνία, να εξασφαλίσετε τον εαυτό σας αλλά και τη θέση σας στο γήπεδο για να είμαστε και πάλι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.


Ειδήσεις σήμερα

To Facebook μπλόκαρε τον προσωπικό λογαριασμό του Παύλου Πολάκη

Ιταλία: Παράταση της απαγόρευσης των απολύσεων μέχρι τον Οκτώβριο ζητούν συνδικάτα λόγω πανδημίας

«Σαρώνει» την Πορτογαλία η μετάλλαξη Δέλτα: Υπεύθυνη για πάνω από το 70% των κρουσμάτων στη Λισαβόνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης