Λήμνος: Φόβοι για ρύπανση στις παράκτιες περιοχές από τη βλέννα - Σπεύδει κλιμάκιο επιθεωρητών

Λήμνος: Φόβοι για ρύπανση στις παράκτιες περιοχές από τη βλέννα - Σπεύδει κλιμάκιο επιθεωρητών

Αναμένεται να  προχωρήσουν αύριο σε δειγματοληψία, η οποία θα αποσταλεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» - Το φαινόμενο παρατηρείται ανά τρια με πέντε χρόνια  λένε οι ειδικοί - Από από αστικά λύματα και υπολείμματα λιπασμάτων δημιουργείται ο «ευτροφισμός» - Οι φόβοι για την αλιεία και τις επιπτώσεις στον τουρισμό 

limnos2
Μετά τις συνεχείς συσκέψεις για το θέμα της θαλάσσιας βλέννας στη Λήμνο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αποφάσισε να μεταβεί άμεσα κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος στη Λήμνο, όπου παρατηρείται το φαινόμενο του ευτροφισμού στη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές της Λήμνου, υπάρχουν διάσπαρτες κηλίδες στο θαλάσσιο χώρο βόρεια, ανατολικά και δυτικά καθώς και σε ακτές του νησιού.

Αύριο αναμένονται οι επιθεωρητές στο νησί όπου και θα διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει ρύπανση στις παράκτιες περιοχές του νησιού και θα προχωρήσουν σε δειγματοληψία, η οποία θα αποσταλεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για να διενεργηθούν οι απαιτούμενες αναλύσεις. Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήριο στην Αθήνα για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των υδάτων κολύμβησης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, μεταβαίνουν το Σάββατο στη Λήμνο για να κάνουν αυτοψία στις παραλίες του νησιού και να επιβλέψουν τις δειγματοληψίες που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, τις οποίες θα κάνουν δύτες του Ινστιτούτου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνεται από τους Δρα. Σωτήρη Ορφανίδη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Γιώργο Τσιρτσή και Θαλάσσιας Τηλεπισκόπισης, Κώστα Τοπουζέλη για την εικόνα που παρουσιάζει το Βόρειο Αιγαίο, όπως καταγράφεται επίγεια και δορυφορικά. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο το ελεγχόμενο φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με το ζήτημα πλαγκτονικής βλέννας που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο καθηγητής Τοπουζέλης συλλέγει και αναλύει τις εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-2, μια αποστολή παρατήρησης της Γης από το Πρόγραμμα Copernicus που αποκτά συστηματικά οπτικές εικόνες σε υψηλή χωρική ανάλυση σε χερσαία και παράκτια νερά. Με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της έκτασης του φαινομένου, κ. Τοπουζέλης μεταβαίνει άμεσα στο νησί της Λήμνου ώστε να συλλέξει επιπλέον υλικό με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones).

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλάσσιων Υδάτων, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από το Εργαστήριο Βενθικής Οικολογίας & Τεχνολογίας του ΙΝ.ΑΛ.Ε. (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), δείγματα θαλασσινού νερού από το Β. Αιγαίο είχαν ληφθεί ήδη από τις αρχές Απριλίου και το φαινόμενο που περιγράφεται ως «συγκέντρωση άμορφης βλέννας φυτοπλαγκτού» βρίσκεται υπό παρακολούθηση για την εξέλιξή του.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που είναι αρμόδιο για θέματα που αφορούν στη θαλάσσια ρύπανση καθώς και με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), το λιμεναρχείο Λήμνου και τους τοπικούς φορείς ώστε να υπάρξουν άμεσες δράσεις επίλυσης του ζητήματος, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις δραστηριότητες των αλιέων αλλά και στην τουριστική κίνηση του νησιού.

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Τσιρτσής μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας οφείλεται σε μικροοργανισμούς. «Αυτό το φαινόμενο λέγεται ευτροφισμός στη θάλασσα, όπου αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, αναπτύσσονται σε μεγάλους πληθυσμούς και χρωματίζεται το νερό της θάλασσας πράσινο ή καφέκόκκινο, ανάλογα με τους οργανισμούς. Κάτι τέτοιο έγινε και στον Μαρμαρά, όπου το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό».

Όπως επισήμανε στο protothema.gr ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το φαινόμενο παρατηρείται και στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά και σε παράκτιες περιοχές. «Στην ανοιχτή θάλασσα συμβαίνει σε πολύ μικρότερες εντάσεις. Τα ακραία φαινόμενα εμφανίζονται συνήθως στις παράκτιες περιοχές και έχουν να κάνουν με θρεπτικά στοιχεία κυρίως άζωτο και φώσφορο τα οποία προέρχονται από τη στεριά. Δηλαδή, από αστικά λύματα, από τα υπολείμματα λιπασμάτων που μπαίνουν σε γεωργικές εκτάσεις και πηγαίνουν στη θάλασσα, αλλά και από βιομηχανικά απόβλητα. Συνήθως αυτά είναι τα αίτια για τα έντονα φαινόμενα».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρτσή, στη Λήμνο το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας είναι πιο ήπιο σε σχέση με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να εξαφανιστεί: «Σε ακραίες περιπτώσεις αυτή η βλέννα συλλέγεται, αλλά στη Λήμνο προς το παρόν δεν έχει νόημα για να συλλεχθεί. Θα περιμένουμε λίγες ημέρες είτε να αποσυντεθεί είτε να σκορπίσει με τον άνεμο ή να βγει στη στεριά και να ξεραθεί. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό να έρθει και άλλο υλικό από τον Μαρμαρά. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει δείγματα από Λήμνο για να δούμε το δείγμα από επιστημονικής άποψης, γιατί μας ενδιαφέρει αν το είδος του μικροοργανισμού είναι ένα συνηθισμένο είδος ή ένα όχι τόσο συνηθισμένο που συνδέεται με τη θέρμανση της θάλασσας».

Από την πλευρά του, ο κ. Σωτήρης Ορφανίδης, βιολόγος-υδροβιολόγος στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr, η θαλάσσια βλέννα είχε παρατηρηθεί και πριν από μερικούς μήνες στη χώρα μας, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό: «Το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας είναι ένα έκτακτο φαινόμενο και όπως φαίνεται είναι μεταφερόμενο από τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε την εξέλιξη του φαινομένου το οποίο κανονικά θα πρέπει να εκλείψει το επόμενο διάστημα και να απορροφηθεί από τη θάλασσα. Βέβαια αυτό εξαρτάται από το μέγεθος. Η ερευνητική μας ομάδα θα ταξιδέψει το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Λήμνο για να συλλέψει δείγματα και να εκτιμήσουμε τις συνέπειες. Θαλάσσια βλέννα είχαμε και από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ανά τρια με πέντε χρόνια ίσως και λίγο περισσότερο τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον: «Αυτό το φαινόμενο δημιουργείται σε όλες τις θάλασσες και το βλέπουμε ανα τρία με πέντε -ίσως και δέκα χρόνια. Φέτος είναι διαφορετικά. Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην αλιεία αλλά και στον τουρισμό της περιοχής όπου θα εμφανιστεί εάν είναι σε μεγάλο βαθμό όπως βλέπουμε τώρα».

Πηγή: Φωτογραφίας:  limnosfm100.gr

Ειδήσεις σήμερα 

Μητσοτάκης: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς - Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε 

Αγρίνιο: Στον Εισαγγελέα ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης 

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Αντιδράσεις για την ανάρτηση της Χρυσηίδας Δημουλίδου υπέρ του δολοφόνου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης