ΕΚΠΑ: Το δεκαετές στρατηγικό σχέδιο στοχεύει στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια

ΕΚΠΑ: Το δεκαετές στρατηγικό σχέδιο στοχεύει στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια

Πάνω από 7.600 αλλοδαποί φοιτητές στο ΕΚΠΑ το ακαδημαϊκό έτος 2019- 2020 – Αναγκαίο βήμα η δημιουργία αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ιατρική

ekpa
Διεθνοποίηση και εξωστρέφεια είναι οι στόχοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως περιγράφεται στο δεκαετές στρατηγικό σχέδιο του πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης, το ΕΚΠΑ επιδιώκει την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στο Ίδρυμα, την ανάπτυξη της διεθνούς κινητικότητας σε επίπεδο υπαρχόντων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με ΑΕΙ του εξωτερικού για κοινές δράσεις εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και την ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων φοιτητών.

ekpa_proteraiotites


Κλείσιμο
«Βασικός στόχος του Ιδρύματος είναι η κατάκτηση σημαντικής θέσης σε διεθνές επίπεδο, επικεντρώνοντας σταθερά στην ευρύτερη ενσωμάτωση των εκπαιδευτικών, τεχνολογικών, οικονομικών και πολιτιστικών αλλαγών που επιτελούνται διεθνώς» αναφέρεται στην παρουσίαση του πανεπιστημίου.

Οι κατευθυντήριες προτεραιότητες περιλαμβάνουν την διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου, ώστε να είναι κατάλληλη για τον 21ο αιώνα, την προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων στελεχών. Επίσης, επιδιώκονται καινοτόμες προσεγγίσεις σε διδασκαλία, μάθηση και έρευνα, όπως και τη δημιουργία συνθηκών διάκρισης.

Ήδη, υπάρχουν 888 διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας με 466 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε 62 χώρες για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21


ekpa_proteraiotites1


Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 ήταν εγγεγραμμένοι στο Ε.Κ.Π.Α. περισσότεροι από 7.600 αλλοδαποί φοιτητές για σπουδές σε προπτυχιακά προγράμματα, μεταπτυχιακά αλλά και ως υποψήφιοι διδάκτορες

Στην Ιατρική Σχολή, το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 οι εγγεγραμμένοι αλλοδαποί φοιτητές ανήλθαν σε 284 προπτυχιακούς φοιτητές, 91 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 24 εγγεγραμμένους αλλοδαπούς υποψήφιους διδάκτορες.

Εισερχόμενοι την τελευταία τριετία στην Ιατρική: 62 φοιτητές από 13 χώρες για σπουδές και πρακτική άσκηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων κινητικότητας Erasmus+.

ΕΚΠΑ και ξενόγλωσσα προγράμματα

Στο ΕΚΠΑ δημιουργήθηκε το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο με τίτλο «BΑ Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece», από τη Φιλοσοφική Σχολή και του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες με την πανδημία, το πρόγραμμα από την πρώτη χρονιά το επέλεξαν 28 άτομα από 10 χώρες (USA, Canada, China, Egypt, Kenya, United Arab Emirates, Εl Salvador, Morocco, Palestine, Albania)

Η δημιουργία του αγγλόφωνου ΠΠΣ στην Ιατρική θεωρήθηκε ως το αναγκαίο και αμέσως επόμενο βήμα μετά την επιτυχημένη εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία μελών της Σχολής με επιφανείς Καθηγητές σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τη σύναψη διμερών συνεργασιών συνεργασίας με Ιδρύματα της αλλοδαπής.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ιατρική «Medical Degree», εναρμονίζεται πλήρως με το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Ιδρύματος για δεκαετία 2019-2028, αλλά και την πολιτική εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των σπουδών της Σχολής.

Η στρατηγική της Ιατρικής Σχολής, κινείται στο πλαίσιο της «καταπολέμησης» της εσωστρέφειας.


ekpa_proteraiotites2


Ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα πιθανά προβλήματα

Η διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. έχει συντάξει και προωθήσει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπόμνημα, καθώς και σχετική ενημέρωση στο Υπουργείο Εξωτερικών, για προτεινόμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν. Ενδεικτικά αναφέρονται:

i) οι έλεγχοι ισοτιμιών απολυτηρίων των υποψηφίων και ο υπολογισμός της ισοτιμία τους με τα ελληνικά,

ii) σύναψη συμβολαίου ενοικίασης κατοικίας σε αλλοδαπούς φοιτητές που δεν έχουν ΑΦΜ και έχουν γίνει δεκτοί για προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας του εξαμήνου,

iii) προβλήματα με απαίτηση στη ΔOY ενός «εγγυητή» Έλληνα ή αλλοδαπού με άδεια παραμονής,

iv) έκδοση τραπεζικών λογαριασμών των αλλοδαπών φοιτητών,

v) πρόβλεψη ανάκτησης της visa αλλοδαπών φοιτητών σε περίπτωση απώλειας (σε Κινέζους φοιτητές η επανέκδοσή ήταν εφικτή μόνο κατόπιν επιστροφής στη χώρα προέλευσης).


Στο Ε.Κ.Π.Α. λειτουργούν 26 ξενόγλωσσα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.


Διαβάστε ΕΔΩ την παρουσίαση του ΕΚΠΑ



Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Πάνω από 22.000 άτομα θέλουν να γίνουν αστροναύτες

Εμβόλια AstraZeneca - Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις Δέλτα και Κάππα

Ιατροδικαστής: Αυτοκτονία ο θάνατος Δογιάκη - Βρέθηκε δεύτερο σημείωμα στο αυτοκίνητο  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης