Εμβόλια AstraZeneca - Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις Δέλτα και Κάππα

Εμβόλια AstraZeneca - Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις Δέλτα και Κάππα

Μειώνουν τις πιθανότητες νοσηλείας από τα παραλλαγμένα στελέχη σε ποσοστό 90% - Ενδέχεται να αποτελέσουν «πρότυπα» για τα εμβόλια επόμενης γενιάς

Εμβόλια AstraZeneca - Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις Δέλτα και Κάππα
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech παραμένουν ευρέως αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Κάππα του νέου κορωνοϊού, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στην Ινδία, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η οποία στηρίζει την συνεχιζόμενη ώθηση που δίδεται στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών.

Η έρευνα αυτή από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, εξετάζει την ικανότητα των αντισωμάτων στο αίμα ανθρώπων, που είχαν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα αυτά δύο δόσεων, να εξουδετερώσουν τα πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη Δέλτα και Κάππα, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για εκτεταμένη διαφυγή, κάτι το οποίο υπονοεί ότι η τρέχουσα γενιά εμβολίων θα παρέχει προστασία κατά του B.1.617», σημειώνει η επιθεώρηση, αναφερόμενη στις παραλλαγές Δέλτα και Κάππα με κωδικό που χρησιμοποιείται από κοινού.

Ωστόσο η συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα μειώθηκε κάπως, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σημαντικές λοιμώξεις, προειδοποίησαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ανάλυση της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (PHE) έδειξε ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία σε ποσοστό άνω του 90% από τις νοσηλείες από την παραλλαγή Δέλτα.

«Μας ενθαρρύνει που βλέπουμε ότι τα μη κλινικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από την Οξφόρδη και αυτά τα στοιχεία, μαζί με την πρόσφατη πρώιμη ανάλυση σε πραγματικές συνθήκες της Public Health England, μας παρέχουν μια θετική ένδειξη ότι το εμβόλιό μας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση κατά της παραλλαγής Δέλτα», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ξεχωριστά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca Μενέλαος Πάγκαλος.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού γίνεται η παγκοσμίως κυρίαρχη εκδοχή του νέου κορωνοϊού, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ερευνητές της Οξφόρδης ανέλυσαν επίσης μοτίβα επαναμόλυνσης σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως COVID-19. Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα φαινόταν ιδιαίτερα υψηλός σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως προσβληθεί από το Βήτα και το Γάμμα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.

Αντιθέτως η προηγούμενη μόλυνση με το Άλφα, ή B117, το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, παρείχε «εύλογη» προστασία από όλες τις παραλλαγές ανησυχίας, γεγονός το οποίο το καθιστά πρότυπο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν τα εμβόλια επόμενης γενιάς.

«Το B117 μπορεί να είναι υποψήφιο για εμβόλια για νέες παραλλαγές, τα οποία θα παρέχουν την ευρύτερη προστασία», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Σταύρος Δογιάκης: Αυτοκτονία με δύο σφαίρες - Μια στην καρδιά και μια στο κεφάλι

Γλυκά Νερά: Στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος μαζί με Φουρθιώτη και Μαζιώτη

Μετρό - Γραμμή 4: Πιάνει δουλειά ο μετροπόντικας - Πότε ξεκινούν τα έργα - Οι 15 σταθμοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network