Κορωνοϊός

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου σε Χρυσοχοΐδη: Έτσι θα καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα - Να επισπευσθούν οι υποθέσεις

xrisoxoidis_2

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απάντησε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τους φακέλους με το οργανωμένο έγκλημα και τα κυκλώματα της νύχτας

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, απέστειλε έγγραφη απάντηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το περιεχόμενο των δύο φακέλων που του είχε παραδώσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο δικαστικό μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας (19.5.2021).

Οι φάκελοι αυτοί περιείχαν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος και των ανθρώπων της νύχτας, όπως και για τα συμβόλαια θανάτου, της διακίνησης ναρκωτικών, κ.λπ., όπως επίσης είχε παραδώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης και κατάλογο με 500 ονόματα ατόμων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, της εκβίασης, των πληρωμένων συμβολαίων θανάτου, κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας διαβίβασε το περιεχόμενο της απάντησής του προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, σε όλους τους συναδέλφους του, οι οποίοι διευθύνουν ανά την επικράτεια τις Εισαγγελίες Εφετών, με την εντολή οι τελευταίοι να ενημερώσουν τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας.

Στην απάντησή του, ο κ. Πλιώτας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα επίσπευσης των υποθέσεων που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει ότι θα συμβάλει θετικά η καλύτερη αξιοποίηση, από την πλευρά των αστυνομικών αρχών, των εισαγγελικών εκείνων λειτουργών (δηλαδή, των «Εισαγγελέων Ειδικών Καθηκόντων»), που είναι τοποθετημένοι -σύμφωνα με τη νομοθεσία- σε κομβικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατ' αρχάς, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει την αναγκαιότητα «εγρήγορσης των προανακριτικών, ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών για σε βάθος, ταχύτερη και πληρέστερη έρευνα στις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, με τήρηση βεβαίως των νομίμων δικονομικών διαδικασιών».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ο κ. Πλιώτας την αναγκαιότητα αξιοποίησης από την πλευρά των αστυνομικών αρχών των «Εισαγγελέων Ειδικών Καθηκόντων», όπως είναι του:

1) Εισαγγελέα Εφετών, που έχει οριστεί να εποπτεύει και να καθοδηγεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής το έργο των αρχών ασφαλείας στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος.

2) Επιστημονικού Συμβουλίου Ανάλυσης, Έρευνας και Προγραμματισμού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του οποίου προεδρεύει Εισαγγελέας Εφετών.

Η αποστολή του τελευταίου αυτού συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και μπορεί να συνεργάζεται με όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα, ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες από τις δημόσιες αρχές.

Διευκρινίζει, ακόμη, ο κ. Πλιώτας ότι για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο πεδίο διακίνησης ναρκωτικών, η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση τελεί σε καθεστώς ειδικής νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 44 ν. 4139/2013), υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του κατά νόμο αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών.

Σχετικά με τις υποβαλλόμενες συναφείς δικογραφίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, σημειώνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «γίνεται ιδιαίτερη μέριμνα και ζητείται η υποβολή από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας, που υποβάλλουν αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, να κοινοποιούν αντίγραφο της υποβλητικής αναφοράς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να αξιολογείται κάθε φορά από εισαγγελικό λειτουργό της υπηρεσίας μας και να διατάσσεται, εξαιρετικώς, υπό τους όρους του άρθρου 32 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο και να εξετάζεται, ακόμη, η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου σε Συμβούλιο για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή, όπως εσχάτως πολλές φορές έχει επισυμβεί».

Δεν παραλείπει ο κ. Πλιώτας να επισημάνει ότι «οι αστυνομικοί, μόνον ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπόκεινται στην Εισαγγελική αρχή, κατ’ εξοχήν εποπτική του ανακριτικού έργου τους, ενώ ως έμμεσα διοικητικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη, ευταξία και απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών δραστηριοποιούνται υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας (εκτελεστικής εξουσίας)».

Κλείνοντας, ο κ. Πλιώτας, αναφέρει ότι «οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας (του άρθρου 26 του Συντάγματος), ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης».

Ειδήσεις σήμερα: 

Τέλος τα self test στα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου - Τι λένε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Νέες αντικειμενικές: Τιμές «ασανσέρ» σε όλη την Ελλάδα - Εφαρμογή θα βγάζει την αξία και τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου

Μαγνησία: Νεκρός 68χρονος – Ανησύχησε ο ντελιβεράς γιατί σταμάτησε να παραγγέλνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης