«Πονηρή η σύγκριση των αιτημάτων Gucci και Dior» - Τι λέει ο επί 23 χρόνια επικεφαλής φωτογράφος της Ακρόπολης

«Πονηρή η σύγκριση των αιτημάτων Gucci και Dior» - Τι λέει ο επί 23 χρόνια επικεφαλής φωτογράφος της Ακρόπολης

Η ανάρτηση του Σωκράτη Μαυρομμάτη – Η Gucci είχε ζητήσει να κάνει κατασκευές στον Ιερό Βράχο - «Η παραπληροφόρηση έγινε "πανεπιστημιακό" μάθημα», λέει

dior_gucci_aitimata_art
Για την κριτική που ασκείται στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να δώσει το πράσινο φως στον οίκο Dior προκειμένου να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις -και- στην Ακρόπολη αφιερωμένες στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση, τοποθετήθηκε ο επί 23 χρόνια υπεύθυνος φωτογράφος της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, Σωκράτης Μαυρομμάτης.

Ο κ. Μαυρομμάτης με ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook κάνει μία αντιπαραβολή με το απορριφθέν αίτημα της Gucci για επίδειξη μόδας στον Παρθενώνα το 2017 χαρακτηρίζοντας «πονηρή» την σύγκριση των δύο περιπτώσεων

Όπως λέει, στον φάκελο που είχε καταθέσει η Gucci γινόταν σαφές πως ο οίκος μόδας ήθελε να κατασκευάσει πασαρέλα ανάμεσα στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο και να δώσουν το «παρών» 300 καθήμενοι. Η Gucci ήθελε παράλληλα να προχωρήσει σε κινηματογράφηση της εκδήλωσης «με ειδικά φωτιστικά εφέ, οθόνες και μουσική με ηχητικά μηχανήματα σε πυργίσκους, που φυσικά απαιτούσαν τεράστιες κατασκευές στον χώρο».

Από την άλλη όπως λέει ο κ. Μαυρομμάτης ο οίκος Dior ζήτησε μόνο φωτογράφιση χωρίς καμία κατασκευή και επαφή των ανθρώπων με τα μνημεία. Καταλήγει δε λέγοντας πως «η παραπληροφόρηση έγινε "πανεπιστημιακό" μάθημα».

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

Αρκετοί προσπαθούν να εξομοιώσουν (πονηρά) την άρνηση του ΚΑΣ στον Gucci, με την έγκριση στον Dior. O Gucci ζητούσε το 2017 επίδειξη μόδας με κατασκευή πασαρέλας ανάμεσα στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, με παρουσία 300 καθήμενων θεατών. Kινηματογράφηση με ειδικά φωτιστικά εφέ, οθόνες και μουσική με ηχητικά μηχανήματα σε πυργίσκους, που φυσικά απαιτούσαν τεράστιες κατασκευές στον χώρο.

O Dior ζητάει μόνο φωτογράφιση, χωρίς πασαρέλες, χωρίς καμία κατασκευή και χωρίς καμία επαφή των ανθρώπων με τα μνημεία. Η παραπληροφόρηση έγινε "πανεπιστημιακό" μάθημα.

Αρκετοί προσπαθούν να εξομοιώσουν (πονηρά) την άρνηση του ΚΑΣ στον Gucci, με την έγκριση στον Dior. O Gucci ζητούσε το...

Posted by Socratis Mavrommatis on Monday, May 31, 2021

Το αίτημα του Οίκου Dior

Ο γενικός τίτλος του φακέλου που υποβλήθηκε από τον οίκο Dior είναι «Dior celebrates Greece». Η πρόταση του διεθνούς Οίκου προβλέπει την παρουσίαση της ειδικής συλλογής «Resort 2022» η οποία θα είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με δημιουργίες που θα ετοιμαστούν στην Ελλάδα με ελληνικά υφάσματα και πρώτες ύλες, από Ελληνίδες και Έλληνες τεχνίτες και δημιουργούς, με στόχο την προβολή της ελληνικής παράδοσης και παράλληλα του ταλέντου και της τεχνογνωσίας των Ελλήνων στο χώρο αυτό.

Σύμφωνα με το φάκελο που κατατέθηκε, η κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση της ειδικής συλλογής προτείνεται να πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στις 17 Ιουνίου, με ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση διεθνώς. 

Με επίκεντρο την κεντρική εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ο Οίκος αιτήθηκε να δοθεί άδεια και για κάποιες φωτογραφίες με τις δημιουργίες που έχουν ως θέμα την ελληνική κληρονομιά και τον ελληνικό πολιτισμό σε εμβληματικά σημεία , μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη, το Ηρώδειο, η Αρχαία Αγορά, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο ναός του Διός στη Νεμέα, πάντα με σεβασμό στην ιστορικότητα των μνημείων.

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε επίσης στο υπουργείο Πολιτισμού και εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 3028/2002 «Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ειδήσεις σήμερα:

Κέλι Κλάρκσον: Η νέα «Ντε Τζενέρις» και οι... ελληνικές καμπύλες της

Καιρός: Τοπικές βροχές στα βορειοανατολικά

Τι θα ανακοινώσει από την Αστυπάλαια σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης