Κορωνοϊός

Εμβόλια: Πάνω από 6 εκατ. εμβολιασμοί έως το τέλος της εβδομάδας - Η «γραμμή» του ECDC για τους εφήβους

vaccination-teens-0

Με περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα «τρέχει» το πρόγραμμα «Ελευθερία» - Σχεδόν 3 εκατ. δόσεις αναμένονται στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Η Έκθεση του ECDC θέτει ως προτεραιότητα των εμβολιασμό παιδιών που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα - Στο ίδιο μύκος κύματος και οι σκέψεις της ελληνικής Επιτροπής

Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από την πανδημία. Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πλέον επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δόσεις που της αντιστοιχούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει ότι στον συντομότερο δυνατό χρόνο, ο πληθυσμός της χώρας θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, ανακτώντας πολλά από εκείνα που θεωρούσαμε όλοι μας δεδομένα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής λαίλαπας στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, με τον ρυθμό που «τρέχουν» έως τώρα οι εμβολιασμοί, το αργότερο έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, θα έχουμε ξεπεράσει τους 6 εκατ. εμβολιασμούς.

Μέχρι και την 31η Μαΐου, είχαν γίνει 5.597.624 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 3,648.009 πολίτες έχουν κάνει έστω και μία δόση, ενώ 2.058.287 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στη χώρα μας διεξάγονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση και εφόσον δεν ανακοπεί ο ρυθμός το αμέσως επόμενο διάστημα, θα μιλάμε για ένα ικανοποιητικό ποσοστό «θωρακισμένων» από την πανδημία πολιτών, έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την παραλαβή σχεδόν άλλων 3 εκατ. δόσεων μέσα στον Ιούνιο, ενισχύοντας τις υπάρχουσες προμήθειες εμβολίων, οι οποίες διατίθενται καθημερινά μέσω των ραντεβού που κλείνουν κατά χιλιάδες οι πολίτες.

Η «γραμμή» του ECDC για τον εμβολιασμό των εφήβων

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των εφήβων 12-15, για τους οποίους έγινε λόγος και στην Ελλάδα μετά την έγκριση του Αμερικανικού CDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ενέκρινε την Τρίτη τεχνική έκθεση σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων κατά της νόσου Covid-19. Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά βασικών στοιχείων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εφήβων κατά του κορωνοϊού.

Η έκθεση παρέχει συμβουλές δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη, τα οποία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των εφήβων. Υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού κατά της Covid -19 για το σύνολο του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο εμβολιασμός των εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο Covid -19, θα πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως συμβαίνει και με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Την ίδια γραμμή εξέφρασε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει με παιδιά για εμβόλια mRNA, λέγοντας πως αποδίδουν, παρέχουν προστασία και πως δεν είναι επικίνδυνα. Επεσήμανε, ωστόσο δύο πολύ σοβαρές παραμέτρους:

1)Ότι στις μελέτες που έγιναν ο αριθμός των παιδιών ήταν περιορισμένος και ως εκ τούτου, ήταν απίθανο να φανούν τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες.

2)Ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, θα απαιτείται η συναίνεση των γονέων και -το σημαντικότερο- ότι μία σκέψη είναι η σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και κινδυνεύει η ζωή τους αν νοσήσουν από την Covid-19.

Η τελευταία επισήμανση, σε συνδυασμό με την έκθεση του ECDC, ενδεχομένως να δίνουν ένα αρχικό στίγμα για τις σκέψεις των ειδικών, με δεδομένο ότι προέχει ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, με τα εμβόλια να είναι ήδη περιορισμένα.

Η έκθεση έρχεται μετά τη θετική γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σχετικά με τη χρήση των εμβολίων BioNTech/Pfizer σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών, καθώς και μετά την έγκριση από την Επιτροπή μιας τροποποιημένης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, η οποία αντικατοπτρίζει τη θετική γνώμη του ΕΜΑ. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών, αν λάβουν όντως μια τέτοια απόφαση.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «μετά τη θετική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το ECDC ακολουθεί με τεκμηριωμένες πρακτικές συμβουλές για να στηρίξει τα κράτη μέλη που εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού και στους εφήβους. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, πρόκειται τελικά για απόφαση που θα ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους και σε συνεννόηση με αυτά».

Μειώνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι

Η έκθεση του ΕΟΔΥ την Τρίτη ανέδειξε δύο σημαντικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν τη βασική παράμετρο της επιδημιολογικής κατάστασης. Την αποσυμπίεση στο σύστημα Υγείας. Οι εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, ενώ κάτω από τους 500 έμεινε ο αριθμός των διασωληνωμένων. 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα  κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.886, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 404.163 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 29 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.880 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.122 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

xartis601


ηλικια601Η γεωγραφική κατανομή των 1.886 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

100 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

99 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

47 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

152 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

294 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

88 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

173 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

169 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

22 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

3 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

52 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

21 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα Π.Ε. Φωκίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

29 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

104 κρούσματα υπό διερεύνηση


Ειδήσεις σήμερα:

Λευκορωσία: Ακτιβιστής πήγε να κόψει τον λαιμό του στη διάρκεια δίκης

Κρήτη: Είπαν το τελευταίο «αντίο» στην 44χρονη που «έφυγε» μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Πάτρα: Στο νοσοκομείο εκτάκτως, για άλλη μια φορά, ο Νίκος Παλαιοκώστας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης