Πανεπιστημιακή αστυνομία - Προσλήψεις: Δημοσιεύεται η προκήρυξη για τις θέσεις εργασίας

Πανεπιστημιακή αστυνομία - Προσλήψεις: Δημοσιεύεται η προκήρυξη για τις θέσεις εργασίας

Επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός οτι δημοσιεύεται η προκήρυξη, μέσω ΑΣΕΠ, με τις 1000 θέσεις στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία - Πώς θα λειτουργεί

panepistimiakiastinomia
Στην προκήρυξη των θέσεων για την πανεπιστημιακή αστυνομία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ότι η δημοσίευση της προκήρυξης αναμένεται σε πολύ λίγο επισήμανε ότι «όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει».

«Σε λίγο δημοσιεύεται η προκήρυξη για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Και η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πώς θα λειτουργεί

Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας.

Θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών. Οι ομάδες θα τοποθετούνται για τέσσερα χρόνια και θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές, όπως έχει υπογραμμιστεί από το υπουργείο Παιδείας.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή.

Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας. Θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών. Οι ομάδες θα τοποθετούνται για τέσσερα χρόνια και θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές, όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται και έχει εκπονήσει σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την προστασία των Πανεπιστημίων και της θωράκισή τους από «εισβολείς» αλλά και έκτακτες ανάγκες, όπως σεισμοί και πυρκαγιές. Όλα τα Ιδρύματα θα εκπονούν ειδικά σχεδιαγράμματα και σχέδια τα οποία θα περιλαμβάνουν την αποτύπωση όλων των κτιρίων, των αιθουσών και των προαύλειων χώρων με τις συγκεκριμένες πύλες φύλαξης και τις εξόδους διαφυγής. Στόχος των επιχειρησιακών σχεδίων στην ουσία είναι τη ασφάλεια των Πανεπιστημίων που θα κληθούν τους επόμενους μήνες να κάνουν αναλυτική περιγραφή η οποία θα περιλαμβάνει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σημεία συγκέντρωσης για φυσικές καταστροφές και γενικότερα συνολική μελέτη καταγραφή γραφείων αιθουσών διδασκαλίας ακόμα και σκάλες που οδηγούν σε εξόδους και εισόδους τμημάτων και εξωτερικών χώρων.



Ειδήσεις σήμερα:

«Γενναία» ρύθμιση χρεών από 1η Ιουνίου: 420 δόσεις για χρέη προς τράπεζες, 240 για Εφορία και Ταμεία

Βίντεο: Η εξέλιξη του καιρού - Σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια ηπειρωτικά την Τρίτη

Αγρότες: Ενίσχυση 260 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ - Ποιους αφορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης