Φωτιά στον Σχίνο - Λέκκας: Τρεις οικισμοί κινδυνεύουν τώρα να πλημμυρίσουν

Φωτιά στον Σχίνο - Λέκκας: Τρεις οικισμοί κινδυνεύουν τώρα να πλημμυρίσουν

Τους κινδύνους που προκύπτουν από την καταστροφή του βόρειου τμήματος των Γερανείων - το 2018 είχε καεί το νότιο κομμάτι τους - κατέγραψε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ

fire-24
«Έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή ευαίσθητη, όπου οι παρεμβάσεις που θα πρέπει γίνουν ξεφεύγουν από τις δασικές διαδικασίες παρεμβάσεων, οι οποίες είναι παρωχημένες και δεν ωφελούν στην ανάκαμψη της φύσης», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας στην ΕΡΤ προειδοποιώντας τους κατοίκους της περιοχής για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα το επόμενο διάστημα.

Καμπανάκι Λέκκα για την πυρκαγιά

Λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας που κατάκαψε περισσότερα χιλιάδες στρέμματα και κατέστρεψε δεκάδες σπίτια, η συζήτηση πέρασε στην επόμενη ημέρα, στη διαχείριση των δασών και στα αντιπλημμυρικά μέτρα»

Μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή «Από τις έξι» ο Ευθύμιος Λέκκας, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση. «Να έχουμε το νου μας ότι τουλάχιστον τρεις οικισμοί, αν έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, θα έχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Προστασίας – ΟΑΣΠ. Και όπως είπε, χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις με έργα που θα υποβοηθήσουν τη φύση.

«Εδώ έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με αφανισμό του δάσους στην Κινέτα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο Αλεποχώρι, το βόρειο τμήμα των Γερανίων. Τα Γεράνια το 2018 ουσιαστικά κάηκαν στο νότιο τμήμα και τώρα κάηκαν στο βόρειο τμήμα. Έχουμε να κάνουμε με μια σταδιακή αποψίλωση και καταστροφή των δασών σε ένα ιδιαίτερο περιβαλλοντικό σύστημα που είναι η Αττική στα όρια της. Δεν έχει άλλη δυνατότητα να χάσει πνεύμονες οξυγόνου», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Συνύπαρξη γεωδυναμικών και υδρομετεωρολογικών φαινομένων

«Από εδώ και πέρα θα έχουμε πολλαπλές επιπτώσεις σε ένα σύστημα που είναι ο ανατολικός Κορινθιακός Κόλπος. Για τρίτη φορά φέτος επιβεβαιώνουμε την κλιματική κρίση. Μια κρίση που επιβεβαιώνεται από τη συνύπαρξη γεωδυναμικών φαινομένων με υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές και να κάνουν ένα εκρηκτικό σύνολο», επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Νόρα Κατσέλη: Βγαίνει από το νοσοκομείο - Το ιατρικό ανακοινωθέν

Συνέλαβαν τον αδελφό του Τούρκου «μαφιόζου» που εκθέτει την κυβέρνηση Ερντογάν

Μπλόκο σε Ι.Χ. που μετέφερε ένα κιλό κάνναβης στο Αγρίνιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης