Φωτιά στον Σχίνο: Ολονύχτια επιφυλακή για αναζωπυρώσεις -Κάηκαν 55.000 στρέμματα δάσους και πολλά σπίτια

Φωτιά στον Σχίνο: Ολονύχτια επιφυλακή για αναζωπυρώσεις -Κάηκαν 55.000 στρέμματα δάσους και πολλά σπίτια

Νωρίτερα δόθηκε εντολή για εκκένωση των περιοχών Καλκάκι και Παπαγιαννεϊκα - Παραμένουν και επιχειρούν στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις - Η καταστροφή αποτυπωμένη από δορυφόρο - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

fire2-0
Δύσκολη προμηνύεται και η αποψινή νύχτα καθώς το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και έφτασε μέχρι και τα Μέγαρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παρά την ύφεση που είχε διαπιστωθεί νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής. Πλέον οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με το χρόνο έτσι ώστε να περιορίσουν τη φωτιά μέχρι αργά το βράδυ.

Σημειώνεται πως η ανησυχία που εκφράζεται τις τελευταίες ώρες από την Πυροσβεστική αφορά τις περιοχές Καλκάκι και Παπαγιαννεϊκα. Μάλιστα για τη δεύτερη περιοχή δόθηκε εντολή εκκένωσης από τις αρχές. Την ίδια ώρα η πύρινη λαίλαπα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της και άφησε πίσω της πάνω από 55.000 κατεστραμμένα στρέμματα γης και δεκάδες σπίτια που καταστράφηκαν είτε μερικώς είτε ολοσχερώς. 

Αλεποχώρι ρίψεις 21/5

sxinos_5
sxinos_6
sxoinos_1
sxinos_7
sxinos_8
Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Συνεχώς βελτιώνεται η φωτιά αλλά περιμένουμε αναζωπυρώσεις

«Συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς. Αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή»
Κρίσι, αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Οσον αφορά στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν το μεσημέρι για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο κ.Βαθρακογιάννης επισημαίνει: «Στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχθηκε άμεσα η φωτιά και δεν υπάρχει πρόβλημα». Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Φωτιά Αλεποχώρι 21/5
Κλείσιμο


Αυτή την ώρα επιχειρούν στην
 ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Ορη, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Μόλις νυχτώσει τα ενάερια μέσα θα αποσυρθούν και θα απογειωθούν πάλι με το πρώτο φως του Σαββάτου. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Προσπάθειες κατάσβεσης από καναντέρ Ζάχολη 21/05/2021


Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία


Αναφορικά με τις διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτές έχουν ως εξής: Στην διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο, στο ύψος του 21ου χλμ. της επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι, στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι, στην οδού Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου, στην περιοχή Πευκευνέας, στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιερόθεου στο ρεύμα προς Χάνι, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.
sxinos_2
sxinos_3
sxinos_4
Υπενυθμίζεται ότι αυτοψία στην περιοχή πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που σημείωσε ότι οι αρχές έχουν υψηλό επίπεδο επιτήρησης, λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής.

«Η φωτιά είναι σε ύφεση αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν δύο μέτωπα στο Καλκάνι και στα Παπαγιαννέικα που μας απασχολούν, λόγω του ανάγλυφου, καθώς υπάρχουν ρεματιές, από τις οποίες φοβόμαστε ότι η φωτιά μπορεί να φύγει», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Μας βοηθάει λίγο και το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει. Έχουμε να διαχειριστούμε μια τεράστια φωτιά, εξαιρετικά δύσκολη κι είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε την απώλεια οποιασδήποτε ζωής. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε. Οι καιρικές συνθήκες νομίζω δείχνουν ότι θα έχουμε πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δήλωση Χαρδαλιά από Αλεποχώρι


Η καταστροφή αποτυπωμένη από δορυφόρο

Το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά που  κατακαίει δάσος και καλλιέργειες στα Γεράνεια και την περιοχή των Μεγάρων αποτύπωσε ευρωπαϊκός δορυφόρος. Την εικόνα έδωσε στη δημοσιότητα το meteo.gr του Αστεροσκοπείου της Αθήνας

Tο πρωί της Πέμπτης 20/05 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης 19/05.
schinos_sentinel2b_0
Στο μεταξύ η επιχειρησιακή μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επιχειρεί να προσφέρει μία πρώτη ματιά στις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η ξηρασία στην περιοχή καθώς εδώ και 26 μέρες υπήρξε μηδενική βροχόπτωση. Παράλληλα από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαΐου έβρεξε έξι μέρες. Το μέγιστο αθροιστικό ύψος της βροχής σε Ισθμό και Λουτράκι ήταν μικρότερο των 30 χιλιοστών. 

Φωτιά Ζάχουλη Μέγαρα


Παράλληλα οι άνεμοι ήταν ενισχυμένοι με ριπές που στον μετεωρολογικό σταθμό του Ισθμού από τις 19/5/2021 και ώρα 20:30 έως τις 20/5/2021 και ώρα 04:50, όπως επίσης από τις 20/5/2021 και ώρα 11:00 έως και τις 21/5/2021 και ώρα 10:10 κυμαίνονταν κατά διαστήματα μεταξύ των 50 χλμ/ώρα και των 66 χλμ/ώρα.

Χθες Πέμπτη η φωτιά απέκτησε χαρακτηριστικά ακραίου φαινομένου και εξαπλώθηκε ραγδαία αναπτύσσοντας δική της τοπική κυκλοφορία όπως αναφέρει το meteo. Όσον αφορά την ακραία, όπως χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της φωτιάς το meteo πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την καύσιμη ύλη, ο βαθμός ξηρότητας της οποίας ήταν ψηλός, ως συνέπεια της απουσίας βροχοπτώσεων στην περιοχή. 
Slide11

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;
  1. Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο. 
  2. Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.  
  3. Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019. 

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Στα 2.020 τα νέα κρούσματα - 617 οι διασωληνωμένοι, 56 θάνατοι 

Κορωνοϊός - ΕΜΑ: «Όχι» στη δεύτερη δόση του AstraZeneca αν εμφανιστούν θρομβώσεις 

Lady Gaga: Αποκαλύπτει την τραυματική εμπειρία στα 19 της - «Με βίασε και με παράτησε έγκυο σε μια γωνιά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης