Γεράνεια Όρη: Το μεγάλο στοίχημα που κέρδισαν τη νύχτα στην μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες

Γεράνεια Όρη: Το μεγάλο στοίχημα που κέρδισαν τη νύχτα στην μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες

Τα Γεράνεια Όρη έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων βιοτόπων Natura 2000 - Στον βιότοπο ενδημούν πάνω από 950 είδη φυτών, ενώ αποτελεί και το «σπίτι» για δεκάδες απειλούμενα είδη ζώων

fwtia_geraneia
Στον τραγικό απολογισμό της φωτιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης και εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή της δυτικής Αττικής, από τον Σχίνο μέχρι το Αλεποχώρι αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μεγάλο στοίχημα που κέρδισαν οι πυροσβέστες που έδωσαν μάχη για να παραμείνει μακριά από τις φλόγες το καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Σε πιο σημείο στα Γεράνεια Όρη βρίσκεται το καταφύγιο και γιατί ήταν τόσο σημαντική η προστασία του από την πύρινη λαίλαπα;

Από το 2000 τα Γεράνεια Όρη έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευμένων βιοτόπων Natura 2000, με την περιοχή Πλάτανος – Παρθί – Μύλοι να έχει οριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Το έδαφος της περιοχής είναι ασβεστολιθικό και ηφαιστειακό, λόγω του ηφαιστείου Σουσάκι που βρίσκεται στο σημείο, το οποίο δεν έχει κρατήρα, αλλά πολυάριθμα στόμια στο έδαφος που εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα και θείο, γεγονός πολύ βοηθητικό για τα αμπέλια της περιοχής από τα παλιότερα χρόνια.

Στον προστατευμένο βιότοπο ενδημούν πάνω από 950 είδη φυτών, ενώ αποτελεί και το «σπίτι» για δεκάδες απειλούμενα είδη ζώων. Γεωλογικά, η σύσταση του βουνού αποδεικνύει την αρχαιότητά του, μιας και αποτελείται από ασβεστολιθικά και ηφαιστειακά πετρώματα, ενώ η ηλικία τους υπολογίζεται πριν περίπου 230-285 εκατομμύρια χρόνια.

Ο μύθος κατά την αρχαιότητα ήθελε, μετά τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, τον γιο του Δία Μέγαρο να κολυμπά προς τις κορυφές των Γερανείων (η κορυφή τους βρίσκεται στη θέση Μακρυπλάγι στα 1.369 μέτρα) οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών (μεγάλων πουλιών με μακρύ λαιμό) που πετούσαν από πάνω του.

Ειδήσεις σήμερα:

Νισιόκα-Τσιτσιπάς 0-2: Στους «4» στο Lyon Open ο Στέφανος

ΕΜΑ: «Όχι» στη δεύτερη δόση του AstraZeneca αν εμφανιστούν θρομβώσεις

Πέτρος Φιλιππίδης: Τι κατέθεσε η σύζυγός του Ελπίδα για τις καταγγελίες εις βάρος του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης