Κύπρος: Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου

Κύπρος: Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου

Κοντά στους 625.000 οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι - Υπό ποιες προϋποθέσεις  η προσέλευση στις κάλπες

katexomena_ekloges
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στην Κύπρο την Κυριακή 30 Μαΐου 2021.

Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε πολίτης της Δημοκρατίας που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του μέχρι και την ημέρα των εκλογών και με δεδομένο ότι έχει τα προσόντα διαμονής στην Κύπρο. Κάθε πρόσωπο, που έχει τα εκλογικά προσόντα, υποχρεούται να υποβάλει αίτηση για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που αποκτά τα εκλογικά προσόντα, για έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου και οπωσδήποτε το αργότερο μέχρι την τελευταία ημέρα κατάρτισης του συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που έχουν δικαίωμα ψήφου στις φετινές βουλευτικές εκλογές, ανέρχονται στους 557.589. Δικαίωμα έχουν και Τουρκοκύπριοι που κατέχουν δελτίο ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας κι έχουν διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές. Οι νέοι ψηφοφόροι ανέρχονται στους 68.209.

Σχετική ενημέρωση του ΥΠΕΣ αναφέρει ότι οι πολίτες της Δημοκρατίας, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις υπό των τουρκικών δυνάμεων εισβολής κατεχόμενες περιοχές της Καρπασίας και Κερύνειας μπορούν να ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές, προσκομίζοντας πολιτική ταυτότητα ή το διαβατήριο αν έχουν ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους.

Οι πολίτες πρόκειται να ψηφίσουν προκειμένου να εκλέξουν 56 νέους βουλευτές, οι οποίοι με βάση τη νομοθεσία κατανέμονται ως εξής: Λευκωσία 20 βουλευτές, Λεμεσός 12, Αμμόχωστος 11, Λάρνακα 6, Πάφος 4 και Κερύνεια 3.

Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης, αυτοί δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους κάτωθι: Λευκωσία μέχρι 5 σταυρούς, Λεμεσός και Αμμόχωστος μέχρι 3, Λάρνακα μέχρι 2, Πάφος και Κερύνεια 1 σταυρός.

Κλείσιμο
Με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα στις βουλευτικές εκλογές οι εκλογείς δεν έχουν δικαίωμα επιλογής υποψηφίων από διαφορετικούς συνδυασμούς. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν είτε ένα κόμμα, έστω και αν το κόμμα της εκλογής τους έχει στο συνδυασμό του λιγότερους υποψήφιους βουλευτές από τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που αναλογούν στην εκλογική περιφέρειά τους, ή ένα μόνο ανεξάρτητο μεμονωμένο υποψήφιο.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα προβλέπει τη διάθεση των βουλευτικών εδρών στην Α' κατανομή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στις δύο φάσεις της Β' κατανομής εφαρμόζεται ενισχυμένη αναλογική με ποσοστά 3,6% και 7,2% αντίστοιχα.

Οι εκλογές πρόκειται να πραγματοποιηθούν κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας, ενώ θα επιστρατευτούν και κινητές κάλπες για τα κρούσματα κορωνοϊού, που δεν θα μπορούν να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα 

Σήμερα οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και λιανεμπόριο

Πυρετός προετοιμασιών για το άνοιγμα του τουρισμού - Πώς θα έρχονται στην Ελλάδα οι ξένοι επισκέπτες

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Τι αναφέρει η έκθεση των πραγματογνωμόνων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης