Εστίαση: Γεμάτα τα τραπέζια στις καφετέριες και σήμερα - Απολαμβάνουν τον ήλιο, πίνοντας καφέ οι Αθηναίοι

Εστίαση: Γεμάτα τα τραπέζια στις καφετέριες και σήμερα - Απολαμβάνουν τον ήλιο, πίνοντας καφέ οι Αθηναίοι

«Sold out» και σήμερα οι καφετέριες - Κοσμοσυρροή και χθες σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και μπαρ - Πάνω από 40.000 επιχειρήσεις δικαιώθηκαν που προετοιμάστηκαν και λειτούργησαν την πρώτη μέρα

estiasi343
Δεύτερη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης και είναι και σήμερα γεμάτες οι καφετέριες στην Αθήνα. Ο καλός καιρός παραμένει σύμμαχος των πολιτών, οι οποίοι βγαίνουν για να απολαύσουν τον ήλιο και να πιουν τον καφέ τους στα ηλιόλουστα αθηναϊκά καφέ. 

Οι επαγγελματίες από χθες δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την κίνηση των πελατών και ευελπιστούν ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα όταν ανοίξει ο τουρισμός και όταν αρχίσει να βελτιώνεται κι άλλο η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. 

Δείτε φωτογραφίες από σήμερα: 
IMG_5151
IMG_5156
IMG_5190
IMG_5197


Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί έλεγχοι από χθες το βράδυ ήταν αρκετά αυστηροί, καθώς πολλοί δεν αποχώρησαν από τα καταστήματα στις 11 το βράδυ, όταν ξεκίνησε η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Σε πολλά σημεία, μάλιστα, οι πελάτες αποχώρησαν μετά τις παρεμβάσεις των αστυνομικών.

Άνοιξαν πάνω από 40.000 μαγαζιά

Υπολογίζεται ότι χθες άνοιξαν πάνω από το 50% των περίπου 80.000 καταστημάτων της εστίασης. Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά υψηλό με δεδομένο ότι το 20% επί του συνόλου των καταστημάτων του κλάδου δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους και ως εκ τούτου δεν μπορούσε με βάση τη νομοθετική ρύθμιση να λειτουργήσει. Επομένως 3 στα 10 καταστήματα περίπου επέλεξαν να μην ανοίξουν είτε λόγω αδυναμίας, οργανωτικής ή οικονομικής, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν πρώτα να «ζυγίσουν» την τάση στην αγορά.

Κλείσιμο
Οι θαραλλέοι πάντως δικαιώθηκαν αφού η κοσμοσυρροή χθες σε πιάτσες της πρωτεύουσας αλλά και αλλού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Στην πλατεία στο Μοναστηράκι, στα μαγαζια στο Σύνταγμα, στο Κολωνάκι, στο Παγκράτι και την πλατεία Βαρναβα, τα καφέ και οι ταβερνες ήταν γεμάτες από κόσμο. Το ίδιο και στα καταστήματα των περισσότερων δήμων της Αττικής.Την τιμητική τους είχαν χθες εστιατόρια και ταβέρνες στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής καθώς πολλοί συνδύασαν μία βόλτα στη θάλασσα με τον καφέ ή το φαγητό τους. Στο Σούνιο, το Πόρτο Γερμενό, την Ψάθα και τον Ωρωπό η κίνηση ήταν μεγάλη.
plaka1
plaka

Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα καταστήματα του κέντρου, της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης και στα Λαδάδικα γέμισαν από κόσμο. Παρομοίως και οι κοντινοί παραθαλάσιοι προορισμοί του νομού, όπως η Ασπροβάλτα, ο Σταυρός και η Μηχανιώνα. Μοναδική εξαίρεση ίσως αποτέλεσαν τα περισσότερα εστιατόρια της Χαλκιδικής που περιμένουν να ανοίξουν μετά τις 15 του μήνα όταν και προγραμματίζεται να επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση κατεγράφη σημαντική κίνηση στα καταστήματα εστίασης σε όλη την Επικράτεια, απ’ την Αλεξανδρούπολη ως τα Χανιά και απ’την Κέρκυρα ως τη Ρόδο.

Ακόμα και στα χωριά η επαναφορά των καφενείων ζωντάνεψε και πάλι τις πλατείες!

Σύμφωνα με τους θεσμικούς φορείς της εστίασης ως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πλέον θα έχουν ανοίξει σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων που δικαιούται να επανεκκινήσει μιας και ήδη έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες επιχειρήσεις που είχαν επιλέξει να απέχουν τις πρώτες ημέρες.

Τα self tests

Εξομάλυνση αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες μέρες και στο μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε αναφορικά με την δωρεάν διάθεση των self tests στους εργαζόμενους της εστίασης. Καθώς οι περισσότεροι υπάλληλοι ενημερώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι θα εργαστούν άμεσα είτε δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα self tests είτε επιβαρύνθηκαν με το αντίστοιχο αντίτιμο.

Οι ημερομηνίες «σταθμοί» για το τέλος του lockdown

Μετά τα ρολά που ανέβασαν καφέ, εστιατόρια και μπαρ έρχεται η σειρά και άλλων δραστηριοτήτων να επαναλειτουργήσουν.

Το επόμενο βήμα θα γίνει με τα σχολεία, καθώς από την επόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Βασικό εργαλείο θα είναι τα self test καθώς τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να διενεργούν τεστ αυτοδιάγνωσης.

Το Σάββατο 15 Μαΐου θα γίνει η πρεμιέρα του τουρισμού που θα λειτουργήσει με αυστηρές προδιαγραφές τόσο για τους εμβολιασμένους επισκέπτες όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με διαγνωστικά τεστ.

Την ίδια μέρα, στις 15 του μήνα, αναμένεται να απελευθερωθούν επίσης οι υπερτοπικές μετακινήσεις ώστε οι πολίτες να μπορούν ελεύθερα να κινούνται από νομό σε νομό. Σύμφωνα με τον υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη εκείνη την περίοδο αναμένεται επίσης να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το ωράριο των καταστημάτων εστίασης, υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. 

Στις 15 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες.

Την ίδια ημέρα, ενδέχεται να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής ειδικού SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ο Σάββας Πούμπουρας είναι η... χαρά του εργοδότη - Λέει να δουλεύουμε αμισθί για την εμπειρία και το Twitter «γλεντάει»

Η ζωή του Αντίμτσι Ονιεναδούμ είναι... βγαλμένη από ταινία - Από τον πόλεμο και την αιχμαλωσία, στην Πάτρα και την Ογκολογία

Ρόδος: 48χρονος μαχαίρωσε αστυνομικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης