Lockdown - Οδηγός: Τι ανοίγει και πότε - Πώς θα πάμε από το Πάσχα στο καλοκαίρι

Lockdown - Οδηγός: Τι ανοίγει και πότε - Πώς θα πάμε από το Πάσχα στο καλοκαίρι

Στην πόλη και με μέτρα μέχρι και το πασχαλινό τραπέζι - Στις 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση, στις 10 Γυμνάσια και Δημοτικά, στις 15 τουρισμός και μετακινήσεις από νομό σε νομό - Στις 10 το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα, στις 9 ανήμερα του Πάσχα, στις 11 από τη Δευτέρα

estiasi35
Με το βλέμμα στραμμένο στο «ελεύθερο καλοκαίρι», το «ασφαλές Πάσχα» δεν θα περιλαμβάνει υπερτοπικές μετακινήσεις, όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του νωρίτερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημαντικός παράγοντας για την αναμενόμενη διατήρηση της απαγόρευσης είναι ο φόβος διασποράς του ιού από κατοίκους μεγάλων πόλεων, στις οποίες το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει έντονο.

Ωστόσο, με την πανδημία να σταθεροποιείται σε υψηλά έστω επίπεδα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να ανταποκρίνεται στην κατάσταση συναγερμού, τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε επιταχυνόμενο ρυθμό και κατόπιν των θετικών εισηγήσεων από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, αναπροσαρμόζονται τα μέτρα προστασίας για τις ημέρες του Πάσχα, ενώ δρομολογείται το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων για τον Μάιο.

Τι θα ισχύσει Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα για εκκλησίες και μετακινήσεις

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, στους ιερούς ναούς:

- επιτρέπεται ένα πιστός ανά 25 τ.μ. στους εσωτερικούς χώρους και με απόσταση 10 μ. προς κάθε κατεύθυνση για τους προαύλιους χώρους, με χρήση διπλής μάσκας και στις δύο περιπτώσεις και τήρηση των υπόλοιπων υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων (επαρκής αερισμός των χώρων, κανόνες υγιεινής, αντισηψία χεριών)

- είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος κορωνοϊού (testing) σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκονται εντός του ναού

- η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή συστήνεται να πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθήσει πομπή πιστών, όπως σύσταση για χρήση του προαύλιου χώρου γίνεται και για το προσκύνημα του Επιταφίου, πάντα με την υποχρεωτική τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας (αποστάσεις, χρήση μάσκας, επιτήρηση για αποφυγή συγχρωτισμού).

Αναφορικά με τα ωράρια μετακινήσεων, η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

- μετατίθεται στις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα

- επανέρχεται στις 21:00 για την Κυριακή του Πάσχα

- μετατίθεται στις 23:00 από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.

Τέλος, για την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται συγκέντρωση:

- δύο οικογενειών με ανώτατο τα 9 άτομα και

- δύο ευρύτερων οικογενειών με ανώτατο όριο τα 12 άτομα, εφόσον η συνάθροιση πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο.

Και για τις δύο περιπτώσεις, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Πότε ανοίγουν σχολεία, εστίαση και υπερτοπικές μετακινήσεις

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων:

- από τις 3 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό, με συνεχή ωστόσο παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων

- από τις 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τα μέτρα που ισχύουν ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ)

- από τις 15 Μαΐου απελευθερώνονται οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.

Ειδήσεις σήμερα

Τη Μ.Τρίτη ανοίγουν οι εμβολιασμοί των 30-39 με AstraZeneca - Έως Μ.Παρασκευή οι 40-49 με όλα τα εμβόλια

Πασχαλινό τραπέζι με έως 12 άτομα - Στις 10 απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μ.Εβδομάδα, στις 9 το Πάσχα

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Η ιστορία του μαφιόζικου πλοίου - καταθέσεις και έγγραφα της εποχής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης