Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Προσοχή μετά την διαρροή δεδομένων από το Facebook

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Προσοχή μετά την διαρροή δεδομένων από το Facebook

Διέρρευσαν 533 εκ. αρχεία ατόμων εκ των οποίων πάνω από 600.000 είναι από την Ελλάδα

facebook34
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μετά την διαρροή αρχείων 533 εκατ. ατόμων από το Facebook, που πάνω από 600.000 είναι από την Ελλάδα, συνιστά, σε όσους διατηρούν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να περιορίζουν τις πληροφορίες που διαμοιράζονται δημοσίως σε αυτά.

Η Αρχή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ένα σύνολο δεδομένων (dataset), τα οποία φαίνεται ότι προέρχονται από το Facebook, εμφανίστηκε σε ιστοσελίδα hacking το Σ/Κ και περιέχει αρχεία 533 εκ. ατόμων και ένας σημαντικός αριθμός αυτών, είναι χρήστες από την ΕΕ ενώ πάνω από 600.000 από την Ελλάδα (βλ.https://www.hackread.com/facebook-data-users-106-countries-leaked-online/)».

Ακόμη, η Αρχή στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Με βάση αρχική διερεύνηση τα στοιχεία φαίνεται ότι έχουν εξορυχθεί αρκετό καιρό πριν, από δημόσια προφίλ στο Facebook.

Προγενέστερα σύνολα δεδομένων δημοσιοποιήθηκαν το 2018 και το 2019 και αφορούσαν μεγάλης κλίμακας εξόρυξη δεδομένων από την ιστοσελίδα του Facebook, η οποία, κατά τους ισχυρισμούς του Facebook, συνέβη μεταξύ Ιουνίου 2017 και Απριλίου 2018 όταν το Facebook διόρθωσε ευπάθεια στη λειτουργικότητα αναζήτησης τηλεφώνου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, η εξόρυξη πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) στις 25/5/2018, και για τον λόγο αυτό το Facebook δεν γνωστοποίησε το περιστατικό ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων βάσει του άρθρου 33 ΓΚΠΔ.

Το νέο σύνολο δεδομένων φαίνεται να περιλαμβάνει το αρχικό σύνολο δεδομένων για το 2018 (προ ΓΚΠΔ) σε συνδυασμό με πρόσθετα αρχεία, τα οποία μπορεί να προέρχονται από μεταγενέστερη περίοδο.

Σημειώνεται ότι η εποπτική αρχή της Ιρλανδίας, που αποτελεί την επικεφαλής εποπτική αρχή, έχει εκκινήσει διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού ενώ έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες συνεργασίας των αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση όταν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή συνιστά, σε όσους διατηρούν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να περιορίζουν τις πληροφορίες που διαμοιράζονται δημοσίως σε αυτά».

Ειδήσεις σήμερα: 

Αποφασισμένη να πάει «μέχρι τέλους» την υπόθεση Φουρθιώτη η κυβέρνηση - Η ώρα της δικαιοσύνης

Ιορδανία: Ο βασιλιάς «έσπασε» τη σιωπή του με διάγγελμα στη δημόσια τηλεόραση

Μητσοτάκης: Πώς και γιατί έκλεισε ερμητικά το παράθυρο των πρόωρων εκλογών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης