Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Ολυμπιακή ασφάλεια ,υποκλοπές και Siemens
ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ έρευνες πραγματοποιούν σε μια σειρά από χώρες οι εισαγγελικές αρχές για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία του σκανδάλου της SIEMENS με τις πολυδαίδαλες διαδρομές ποσών σε υπεράκτιες εταιρείες, τις καταθέσεις σε σκοτεινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και το μαύρο χρήμα των δωροδοκιών στο κυνήγι των συμβάσεων και του ανταγωνισμού.
Στην Ελλάδα μόνο η κορυφή του παγόβουνου έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα στο σκάνδαλο με τις μίζες και η Siemens δικαιολογημένα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της
ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ έρευνες πραγματοποιούν σε μια σειρά από χώρες οι εισαγγελικές αρχές για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία του σκανδάλου της SIEMENS με τις πολυδαίδαλες διαδρομές ποσών σε υπεράκτιες εταιρείες, τις καταθέσεις σε σκοτεινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και το μαύρο χρήμα των δωροδοκιών στο κυνήγι των συμβάσεων και του ανταγωνισμού.
Στην Ελλάδα μόνο η κορυφή του παγόβουνου έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα στο σκάνδαλο με τις μίζες και η Siemens δικαιολογημένα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της εισαγγελικής αρχής και των ΜΜΕ.
Οι καθημερινές αποκαλύψεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας με απρόβλεπτες συνέχειες και με καταστροφικές συνέπειες για το πολιτικό σύστημα.
Το πιθανότερο είναι ότι όλα θα οδηγηθούν στη συγκάλυψη και στη λήθη όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν και υπάρχουν πολλοί που είναι πρόθυμοι να στοιχηματίσουν γι αυτό.
Μεγαλύτερη απόδειξη για τη συγκάλυψη αποτελούν τα σκάνδαλα με μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα εδώ και δεκαετίες, με πολιτικούς που πλούτισαν και έμειναν ατιμώρητοι.
Έχει αναφερθεί ότι η Siemens διέθετε το 2% των ετήσιων εσόδων της για μίζες προκειμένου να κερδίζει συμβάσεις.
Η Ελλάδα ήταν μια από τις «αγαπημένες» χώρες για τη γερμανική εταιρεία αλλά το ίδιο ίσχυε και με εταιρείες άλλων χωρών τα ονόματα των οποίων είναι περίπου άγνωστα στους μη γνωρίζοντες.
Μια απ’ αυτές είναι η γαλλική Thales της οποίας τα συμφέροντα πολλές φορές συγκρούονται με τα συμφέροντα της Siemens, όπως συνέβη στην περίπτωση του αμαρτωλού συστήματος C4I για την ολυμπιακή ασφάλεια αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.
Ανάμεσα σε Siemens και Thales υπάρχουν αξοσημείωτες συμπτώσεις και ομοιότητες, όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις των Γερμανών και από τις καταγγελίες των Γάλλων.
Για τη λεγόμενη «ολυμπιακή ασφάλεια» που στην πραγματικότητα ήταν μια τεράστια μπίζνα, στήθηκαν στην Ελλάδα πολλά δίκτυα συμφερόντων που αργότερα γέννησαν και τις τηλεφωνικές υποκλοπές (τραγικό πρόσωπο ήταν ο υπάλληλος της Vodafone που «αυτοκτόνησε», ο Κώστας Τσαλικίδης).
Με πρόσχημα την «ασφάλεια» έγιναν μοιρασιές και μαύρες καταθέσεις και κάποιοι κέρδισαν πολλά χρήματα απ’ αυτά που πλήρωσε και θα πληρώνει για χρόνια ο ελληνικός λαός και συνάμα λειτουργούσαν οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων.
Οι πολιτικοί κουκούλωσαν την υπόθεση των υποκλοπών αφού πρώτα δημιούργησαν μια εισαγγελική «διερεύνηση» που δεν εντόπισε απολύτως τίποτε επί 11 μήνες και μετά έκλεισαν την υπόθεση οριστικά με διαδικασία που έφεραν στο Κοινοβούλιο.
Το «ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ» της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που «ερεύνησε» το σκάνδαλο κατασκοπίας με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις κατέληξε χαρακτηριστικά:
«…Από τις ακροάσεις προσώπων και από τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στην Επιτροπή μας, δεν προέκυψαν «συνομιλίες», δηλαδή το περιεχόμενο των υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Συνεπώς, και όπως είναι ευνόητο, δεν υπάρχει δυνατότητα συναγωγής συμπερασμάτων, αφού τέτοιες συνομιλίες δεν προέκυψαν…
…Γι’αυτό αντικειμενικά δεν υφίστανται περιθώρια περαιτέρω διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, χωρίς τον κίνδυνο επικαλύψεων ή επαναλήψεως ήδη γνωστών μας στοιχείων…
…Η εμπλοκή ενδεχομένως και άλλων τρίτων προσώπων, είτε από τη χώρα μας, είτε και άλλων χωρών, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί, πέραν εκείνων των περιπτώσεων νόμιμης συνακρόασης που έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια της τέλεσής τους.» (Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2006, τα μέλη της Επιτροπής: Αν. Καραμάριος, Β. Μαγγίνας, Α. Σταύρου).
Στην υπόθεση SIEMENS οι αποκαλύψεις για τα μαύρα ταμεία ήρθαν στο φως μετά από μακρόχρονες έρευνες των Ελβετών, αρχικά, και των Γερμανών εισαγγελέων στη συνέχεια.
Αν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά το σκάνδαλο στην Ελλάδα θα διαπιστώσει και πόσο στενά συνδέεται με τα γεγονότα που προηγήθηκαν, δηλαδή με την στημένη «ολυμπιακή ασφάλεια» και τις υποκλοπές (ανάμεσα σε άλλα η Sueddeutsche Zeitung έγραψε ότι από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS μεταφέρθηκαν 432.000 ευρώ σε λογαριασμό της Γενεύης που ανήκε στον τότε επικεφαλής της VODAFONE Ελλάδας).
Η κυβέρνηση Καραμανλή κατασκοπεύτηκε και παρακολουθήθηκε από software σύστημα υποκλοπής που τοποθετήθηκε στο δίκτυο της Vodafone πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Το τι συνέβη με την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγραφεί, όπως άλλωστε είναι σχεδόν αδύνατον να εκτιμηθεί το πραγματικό της κόστος.
Στρατιές πρακτόρων και κατασκόπων από κάθε γωνιά της γης ανανέωσαν τις…μεταξύ τους σχέσεις ενώ κάθε έννοια κράτους είχε απλά καταργηθεί.
Εμπορικό πανηγύρι των μυστικών υπηρεσιών και πασαρέλα των πρεσβευτών που πίεζαν για τα συμφέροντα των εταιρειών της κάθε χώρας εντός και εκτός σχημάτων.
Σημαντικό τμήμα της λεγόμενης «ολυμπιακής ασφάλειας» ήταν το περιβόητο C4I που περιείχε και το TETRA.
Δύο ήταν οι κοινοπραξίες που σφάχτηκαν για το C4I με κορυφαίες εταιρείες σε κάθε μια τη SAIC και τη Raytheon.
Με τη SAIC συμπαρατάχτηκε, εκτός των άλλων, η SIEMENS η οποία για το TETRA πλασάρισε αρχικά τις Marconi και Rohde Schwarz, στη συνέχεια τη Νokia και τελικά τη Motorola!
Με τη Raytheon «αγωνίστηκε» η Γαλλική εταιρεία Thales και άλλα ευαγή ιδρύματα.
Η Motorola και η Αμερικανική Science Applications International Corporation (SAIC) ήταν οι εταιρείες που ανέλαβαν να εγκαταστήσουν το σύστημα ΤΕΤRA στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.
Δύο από τους διευθυντές της SAIC είναι πρώην υφυπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και ένα στέλεχος της είναι πρώην διευθυντής έρευνας του Αμερικανικού Πενταγώνου.
Μετά από απίστευτα γεγονότα, με επιτροπές άσχετων και πανάσχετων, προσφορές που άλλαζαν κάθε στιγμή, παρεμβάσεις, κυπριακές υπεράκτιες, σκοτεινά παιχνίδια και άλλα ωραία κόλπα, η κοινοπραξία TRS (Raytheon) κέρδισε στην αξιολόγηση και προς στιγμή και στην προσφορά, αλλά το ΚΥΣΕΑ έδωσε τη σύμβαση στην κοινοπραξία της SAIC που στο φίνις «οργανώθηκε» καλύτερα!
Αργότερα, ο Γάλλος Michel Josserand, πρώην στέλεχος της Thales και της EADS δήλωσε ότι για το C4I έγιναν στην Αθήνα σημεία και τέρατα και κατηγόρησε για χρησιμοποίηση «ανορθόδοξων μέσων» και τις δύο κοινοπραξίες που διεκδίκησαν τη σύμβαση.
Σε συνέντευξη στη Le Monde (Σεπτέμβριος 2005) ο Josserand αποκάλυψε ότι η Thales είχε εγκαταστήσει από την περίοδο 2000-2001 έναν «ηθικό κώδικα» σχεδιασμένο για να τακτοποιεί τις πληρωμές για προμήθειες αποφεύγοντας τον έλεγχο της Δικαιοσύνης.
Οι μίζες ήταν το 1% έως 2% του ετήσιου τζίρου και πήγαιναν σε σε αγορές της Γαλλίας και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον Josserand τα στελέχη της Thales προτιμούσαν να πληρώνουν μίζες στο εξωτερικό όπου η γαλλική Δικαιοσύνη θα δυσκολευόταν να ερευνήσει.
Ο ίδιος, ανέφερε την ύπαρξη ενός «μυστηριώδους ενδιάμεσου που κανόνιζε τους τρόπους για να κερδίζονται οι συμβάσεις».
Η αξιοπιστία του Γάλλου σχετικά με τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα την περίοδο διεκδίκησης της σύμβασης για το C4I είναι υπό εξέταση, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ερευνηθούν τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται και φυσικά να συνεκτιμηθούν και όσα αποκαλύπτονται σήμερα.
Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Άμυνας και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παράνομες επιδοτήσεις μέσω εξοπλιστικού προγράμματος.
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ περίπου είχε ανατεθεί στην Thales Naval Netherlands, αλλά παράλληλα διαπιστώθηκε ότι μίζες εκατομμυρίων κινήθηκαν σε υπεράκτιες εταιρείες της Κύπρου και της Καραϊβικής.
Ας θυμηθούμε, όμως, ξανά τι ακριβώς δήλωνε τότε ειδικά για τις μίζες του C4I ο Michel Josserand όπως δημοσιεύονταν στα διεθνή ΜΜΕ:
«... The French newspaper Liberation has reported that Josserand testified in May in 2002-2003 that Thales had set aside a commission fee for the then Greek defence minister during negotiations for a multimillion-euro security contract related to the Athens 2004 Olympics.
\I went to Greece on several occasions in 2002 and 2003, and held meetings with Thales Greece chairman Mr R,\ Josserand told investigating judges in Nice, according to court documents seen by Liberation.
\He told me that we had to plan for a 7-10% commission fee for the Greek defence minister,\ he added.
Papantoniou dismissed the allegation as \despicable slander by a former employee held on corruption charges\.
In the reported testimony, Josserand also implicated former Prime Minister Costas Simitis and former public order minister Michalis Chrysohoides in the security contract deal, which Thales, acting as part of a multinational consortium, lost to a rival group headed by United States contractors SAIC.
\I was told that we lost this contract because we aimed too low,\ Josserand said, according to Liberation.
\The Americans aimed for the public order minister and the prime minister,\ he said.
On September 30, former minister Chrysohoides said that he had never been involved in the security contract deal.
\Either this man is addled in the brain, or he is carrying out orders with sinister purposes,\ he said in a statement.
Former PM Simitis has made no response to the allegations...».
Αυτά αναφέρθηκαν σε σχέση με τη μπίζνα που βαφτίστηκε «ολυμπιακή ασφάλεια», τις υποκλοπές που ακολούθησαν και το σκάνδαλο Siemens που κυριαρχεί σήμερα και ανατινάζει το πολιτικό σύστημα.
Η κυβέρνηση γνώριζε καλά από το 2006 τουλάχιστον αυτά που αποκαλύπτονται σήμερα, καθώς και άλλα που θα αποκαλυφθούν στη συνέχεια.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Β. Πολύδωρα ως υπουργού Δημ. Τάξης σε συνέντευξη που έδωσε στις 11/12/2006:
«...αυτά είναι τα νεότερα τα οποία εγώ χειρίζομαι γιατί η SAIC θέλει να φύγει απ’ τη μέση και βάζει τη Siemens…βεβαίως πληροφορούμαι και ενημερώνομαι, θα τους το θέσω και γραπτώς, ότι: κοιτάξτε, κύριοι αντισυμβαλλόμενοι της SAIC και εν δυνάμει της Siemens, δεν θέλουμε να μπλέξουμε εμείς ως Ελληνικό Δημόσιο ή ως Υπουργείο με την εικόνα των δεδομένων που έρχονται από την Γερμανία και των κονδυλίων του παράνομου χρήματος…»
Τα εξοπλιστικά ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη και συγκαλύφθηκαν από τη Βουλή.
Οι υποκλοπές ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη και συγκαλύφθηκαν από τη Βουλή.
Η υπόθεση Siemens ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και μετά θα οδηγηθεί στη Βουλή δια τα περαιτέρω.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση συνεχίζει ατάραχη το πρόγραμμα των «μεταρρυθμίσεων» και η αντιπολίτευση την ελέγχει «δημοκρατικά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr