Δολοφονία Κουμανταρέα: «Έσπασαν» τα ισόβια για τους δυο κατηγoρούμενους - Τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

Δολοφονία Κουμανταρέα: «Έσπασαν» τα ισόβια για τους δυο κατηγoρούμενους - Τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

Η έδρα αναγνώρισε και στους δυο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύνομου βίου

koumantareas
Αυλαία έπεσε στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση δολοφονίας του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας κήρυξε ενόχους όπως και πρωτόδικα τους δυο κατηγορούμενους της υπόθεσης. Ωστόσο, η έδρα αναγνώρισε και στους δυο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύνομου βίου. Έτσι, μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού «έσπασαν» τα ισόβια που τους είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο σε κάθε έναν απο τους δυο κατηγορούμενους επέβαλλε κάθειρξη 15 έτών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 18 μήνες για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας. Νωρίτερα και οι δυο είχαν κριθεί ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και από κοινού όπως επίσης και της απόπειρας ληστείας από κοινού. Ομόφωνα επίσης το δικαστήριο είχε απορρίψει αιτήματα και ισχυρισμούς των κατηγορουμένων περί μεταβολής της κατηγορίας.

Το έγκλημα

Η στυγερή δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2014 μέσα στο διαμέρισμά του στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη. Σε πρώτο βαθμό οι δυο κατηγορούμενοι ρουμανικής καταγωγής, ηλικίας σήμερα 31 και 33 ετών είχαν κριθεί ένοχοι για τη δολοφονία του λογοτέχνη και τους είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη καθώς και ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον καθένα για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας. Και οι δυο στη δίκη στο Εφετείο δια των δικηγόρων τους αρνήθηκαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Δηλώσεις



Μετά την έκδοση της απόφασης για την υπόθεση της δολοφονίας Κουμανταρέα ο το δικηγορικό γραφείο του Αλλεξη Κούγια ο οποίος εκπροσώπησε τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε, αναφέρει: «Προ ολίγης ώρας το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, μετά από διαδικασία που διήρκησε από τις 23/09/2020 έως τις 18/3/2021, εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση με κατηγορίες την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και την απόπειρα ληστείας, με θύμα τον αείμνηστο κορυφαίο συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα.

Όπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής του γραφείου μας κος Αλέξιος Κούγιας υπερασπίζετο τον βασικό κατηγορούμενο, ρουμανικής καταγωγής, S.M., ο οποίος, ενώ προανακριτικά είχε ομολογήσει τη διάπραξη και των δύο πράξεων ενώπιον του Ανακριτού, τόσο στο πρώτο Δικαστήριο, όσο και ενώπιον του ΜΟΕ Αθηνών ηρνείτο τη διάπραξη των πράξεων και ισχυρίζετο ότι είναι παντελώς αθώος και ότι ο δράστης των πράξεων είναι άλλο άγνωστο άτομο.

Σήμερα, το Δικαστήριο απέρριψε τον βασικό ισχυρισμό ότι είναι αθώος, αλλά παμψηφεί και παρά την αντίθετη πρόταση της κας Εισαγγελέως της έδρας έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του περί αναγνωρίσεως ελαφρυντικών περιστάσεων και τελικώς του επέβαλε αντί της ποινής της ισοβίου καθείρξεως, την ποινή της πρόσκαιρης καθείρξεως 15 ετών.

Το δικηγορικό μας γραφείο είναι απόλυτα ικανοποιημένο, διότι το εκδώσαν την απόφαση δικαστήριο σεβάστηκε απολύτως τη νομολογία του Αρείου Πάγου και μάλιστα με ομόφωνη απόφασή του».



Ακόμη, ανακοίνωση εξέδωσε και το δικηγορικού γραφείου Μπαλακτάρη - Γκίκα το οποίο εκπροσώπησε τον έτερο κατηγορούμενο της υπόθεσης. Στη δήλωση του, το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο επισημαίνει τα εξής: «Μετά από πολύμηνη και ενδελεχή διαδικασία, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, ως υπεράσπιση του εντολέα μας C.G. συμβάλαμε καθοριστικά στην έκδοση μιας εν τέλει δίκαιης απόφασης.

Το Δικαστήριο, το οποίο αποτελείτο από πολύπειρους Τακτικούς και ευσυνείδητους Λαϊκούς Δικαστές – Ενόρκους, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αναγνώρισε στον εντολέα μας το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου, στηριζόμενο στον νόμο και τα πραγματικά περιστατικά.

Η απόφαση αυτή αποτελεί, για την υπεράσπιση, δικαίωση της σκληρής νομικής προετοιμασίας του γραφείου μας.



Κλείσιμο
Η Δικαιοσύνη αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ζώσα και υπαρκτή, και σταθερός πυλώνας της Δημοκρατίας»..







Ειδήσεις σήμερα 

Το ορόσημο της 30ετίας στις αγορές ομολόγων κατέκτησε ξανά η Ελλάδα

Μύκονος: Πρόστιμα ύψους 1.200.000 ευρώ σε 48 ώρες - Δείτε φωτογραφίες

Άστατος καιρός με ήλιο, βροχές και κρύο - «Άνοιξη» το Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης