Lockdown: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα - Οι σκέψεις για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα - Οι σκέψεις για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Την Παρασκευή η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις - Κομμωτήρια από τις 22 και μαγαζιά από τις 29 - Τον Απρίλιο σχολεία και εστίαση σε ανοιχτούς χώρους - Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες - Ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69

lockdown-athens-0
Τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown από την ερχόμενη -κιόλας- Δευτέρα φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία αναμένει το «πράσινο φως» και την εξειδίκευση των εισηγήσεων από την Επιτροπή των ειδικών. Η επιτροπή των επιστημόνων αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή, προκειμένου να καθορίσει τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας, πάντα σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά στοιχεία και την πρόοδο των εμβολιασμών. Ακολούθως την ίδια ημέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι όποιες αλλαγές. Οι αλλαγές που θα αφορούν τα Σαββατοκύριακα, θα ισχύσουν από την επομένη, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαρτίου.

Την Παρασκευή επίσης, ανοίγει η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία των ευπαθών ομάδων και από τις 26 Μαρτίου ανοίγουν οι αιτήσεις για την ηλικιακή ομάδα 70-74, ενώ τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν και οι ηλικίες 65-69.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού βρίσκονται τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο. Από την ερχόμενη Δευτέρα, είναι πιθανόν να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, τα οποία θα δέχονται πελάτες μόνο με ραντεβού. Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η απαγόρευση ξεκινά στις 19:00. Οι σκέψεις είναι να ξεκινά από τις 21:00, καθώς η μέρα έχει μεγαλώσει. Ένα ακόμη μέτρο που εντάσσεται στη «σφαίρα» των αλλαγών που εξετάζονται, είναι να επιτραπεί η μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο, σε άλλες περιοχές, με τη χρήση του κωδικού 6, στο 13033. Μετά την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων, η άσκηση ή η βόλτα του κατοικιδίου, γινόταν μόνο με ποδήλατο ή πεζή.

Στις 22 Μαρτίου υπάρχει η σκέψη να ανοίξει και ένα μέρος των δικαστηρίων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα υπάρξει επέκταση μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 του ίδιου μήνα.

Στις 29 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει το λιανεμπόριο. Όπως έχουν αναφέρει και μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είχε επιφέρει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς εφαρμόζονταν οι κανόνες, με την τήρηση των μέτρων. Στην παρούσα φάση δεν έχουν αποφασιστεί οι κανόνες που θα ισχύσουν, καθώς υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι.

Πιο συγκεκριμένα:

-Έχει ακουστεί η ενεργοποίηση ενός νέου πενταψήφιου, του 13032, με χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές, αλλά χωρίς περιορισμό απόστασης.

-Μία άλλη πρόταση είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τη «δοκιμασμένη» μέθοδο του click away και click in shop.

-Από τα σενάρια δεν λείπουν και οι πιο... ριζοσπαστικές προτάσεις, με το άνοιγμα των καταστημάτων κανονικά, δηλαδή τους πελάτες να μπαίνουν δίχως ραντεβού, αλλά με μάσκες και αποστάσεις, όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Αρχές Απριλίου τα σχολεία, μετά τις 15 η εστίαση

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα λειτουργήσει των «ατμομηχανή» για τους υπόλοιπους τομείς και ιδιαίτερα για τα σχολεία και την εστίαση.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Το πότε ακριβώς θα ανοίξουν δεν έχει προσδιοριστεί, όπως και το αν θα ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες ή τμηματικά. Είναι ένα ακόμη θέμα που άπτεται στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα στοιχεία με βάση την κατάσταση που θα επικρατεί την περίοδο εκείνη.

Το άνοιγμα της εστίασης φέρεται να εξετάζεται ως σενάριο για μετά τις 15 Απριλίου και σε πρώτη φάση, μόνο σε ανοικτούς χώρους, με αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας. Το πιθανό άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει σενάρια για «πράσινο φως» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο, καθώς θεωρείται πολύ πρόωρο.

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων

Μετά το κριτήριο της ηλικίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων «λίαν αυξημένου κινδύνου», όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  Μαρία Θεοδωρίδου.



Τα νοσήματα που περιλαμβάνονται είναι τα εξής:
  • Τα άτομα με μεταμόσχευση
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Ανοσοκαταστολή
  • Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down κ.ά.)

Αναναλυτικά τα νοσήματα, όπως παρουσιάζονται στο emvolio.gov.gr
Pinakes-Parousiasis-1
Pinakes-Parousiasis-2
Pinakes-Parousiasis-3

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
  • Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες (περίπου 250.000 άτομα). Οι πρώτοι θα ειδοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από τη Δευτέρα. Από την Παρασκευή θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και μέσω του emvolio.gov.gr
  • Θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70-74 ετών
  • Αρχές Απριλίου θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

«Σταθερά και με εμπιστοσύνη» ο εμβολιασμός με το AstraZeneca

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι σε μεγάλους αριθμούς εμβολιασμών μπορεί να εμφανιστούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες γι' αυτό και παρακολουθούνται.

Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ που έχουν όλα τα δεδομένα έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική σύνδεση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Παρόλα αυτά η Επιτροπή διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις.

Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων που έχουν παρουσιάσει θρομβώσεις δεν διαφέρει από εκείνον στο γενικό πληθυσμό και η εμφάνιση μπορεί να είναι χρονική σύμπτωση.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αφού υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, τόνισε ότι κατόπιν όλων αυτών ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι από αναφορές γιατρών προκύπτει ότι ορισμένα άτομα από φόβο παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό. Αυτό, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου είναι λάθος και προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ραντεβού χωρίς καμία πρόληψη.

Ειδήσεις σήμερα

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τροχαίο στη Βουλή: Το οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες της περιοχής στο «μικροσκόπιο» των Αρχών

Ενοίκια: Έως το τέλος της εβδομάδας οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου 
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης