Σκουτέλης: Κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Σκουτέλης: Κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

«Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων», είπε

astrazeneca_emvolio2
Για τα ζητήματα που έχουν προκύψει στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και οδήγησαν 15 χώρες στην αναστολή χορήγησής του, μίλησε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Τρίτης, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά . «Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάσει τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβόλιου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει» .

«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων. Παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί» συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις χώρες που ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο απάντησε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών». Έκανε λόγο μάλιστα ότι ο ΕΜΑ αποφάνθηκε πριν μια εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιστατικών.

«H θρομβοεμβολική νόσος είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό. Η νόσος σε αυτόν που έκανε το εμβόλιο είναι το ίδιο συχνή, ίσως και λιγότερο» εξήγησε, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Δείτε το βίντεο:



Ειδήσεις σήμερα: 

Στο τραπέζι η χαλάρωση των μέτρων ακόμα και από τις 22 Μαρτίου

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας»

Με τηλεκπαίδευση από σήμερα τα μαθήματα στα σχολεία όλης της χώρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης