Κορωνοϊός: Αγωνία για τη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης και την έκρηξη των διασωληνώσεων

Κορωνοϊός: Αγωνία για τη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης και την έκρηξη των διασωληνώσεων

Μέσα στις πρώτες 11 ημέρες του Μαρτίου έγιναν 4.585 εισαγωγές ασθενών και οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 29%

entatikes3
Η ανησυχία κορυφώνεται μετά την δυσάρεστη μεν, αναμενόμενη δε εξέλιξη στους «σκληρούς» δείκτες της επιδημίας κορωνοϊού: οι διασωληνωμένοι χθες ανήλθαν στους 506, οι νέοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία έφτασαν τους 490 και τα θύματα αυξήθηκαν σημαντικά, από 43 σε 51 σε ένα 24ωρο.

Το άμεσο στοίχημα είναι να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συρροές την Καθαρά Δευτέρα, που θα πυροδοτήσουν νέο κύκλο κρουσμάτων και νοσηλειών. Με το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του συστήματος υγείας η κυβέρνηση προσπαθεί με λεπτούς χειρισμούς και στρατηγικές κινήσεις να διαχειριστεί την επιδημία και τον μεγάλο αριθμό ασθενών που φτάνουν καθημερινά στα νοσοκομεία, εν μέσω διαδηλώσεων, κόπωσης του πληθυσμού και των μεταλλάξεων που αγγίζουν πια τις 2.098, 2.047 για τη βρετανική και 51 για τη νοτιοαφρικανική.

Μέσα στις πρώτες 11 ημέρες του Μαρτίου έχουν γίνει 4.585 εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της επικράτειας, με το 57% των ασθενών να είναι κάτοικοι της Αττικής. Το ίδιο διάστημα οι διασωληνωμένοι από 394 που ήταν στην 1η ημέρα του μήνα εκτινάχθηκαν στους 506, σημειώνοντας αύξηση κατά 29%. Η σύγκριση με τη δραματική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας τον περασμένο Νοέμβριο μοιάζει αναπόφευκτη. Στις 20 Νοεμβρίου 2020 οι διασωληνώσεις είχαν φτάσει τις 519, αριθμός που εκτινάχθηκε στις 622 σε 13 μόνο μέρες. Πρόκειται για εξέλιξη αποκαλυπτική της γρήγορης συμπίεσης αλλά και αργής αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας καθώς χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες για να μειωθεί ο συγκεκριμένος σκληρός δείκτης στους 244 -στις 2 Φεβρουαρίου-, και να μπει ξανά δυστυχώς σε ανοδική τροχιά.

Οι νεκροί λόγω κορωνοϊού τον Μάρτιο έχουν ήδη φτάσει τους 433.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Κοκκινίζει ο χάρτης

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, εντοπίστηκαν 371 θετικά δείγματα, 368 για τη βρετανική και 3 για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2.047 και 51 αντίστοιχα. Την αγωνία κορυφώνει η μεγάλη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, η οποία εκτιμάται από τους ειδικούς ως 30-100% πιο θανατηφόρα. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, Δημήτρης Θάνος, τα βρετανικά μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζεται κυρίως στην Κρήτη (95% των κρουσμάτων) και την Αθήνα (85%).

Με τις παραλλαγές του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, τα 2.570 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ κατόπιν 50.078 ελέγχων (μόλις 18.754 μοριακών) προβληματίζουν για τις επόμενες κινήσεις. Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα έφερε το «κόκκινο» στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου covid-19 για την επικράτεια έχει ξεπεράσει τη μονάδα και πλέον αγγίζει το 1.06.

Κλείσιμο
Η Αττική φιλοξενεί ξανά τα μισά σχεδόν κρούσματα, 1.282, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 317 στο Κέντρο, 226 στον Πειραιά, 210 στον Δυτικό, 160 στον Βόρειο και 144 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 141 στην Ανατολική και 67 στη Δυτική Αττική, ενώ τέλος 17 στις Νήσους.

Aπό την κακή πορεία δεν ξεφεύγει ούτε η Θεσσαλονίκη∙ η περιφερειακή ενότητα έδωσε 229 νέα κρούσματα και μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της, κατά 206% σε 10 ημέρες σύμφωνα με την μελέτη των ΑΠΘ-ΕΥΑΘ.

Μελανή αποτυπώνεται η εικόνα και για σήμερα η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές ακόμα περιφερειακές ενότητες: Αχαΐας (131 νέες λοιμώξεις). Λάρισας (82) Κορινθίας (40), Αργολίδας (22), Ηλείας (18), Αρκαδία (14), Καβάλας (28), Λέσβου (17), Ευρυτανίας (10), Μαγνησίας (23), Σερρών (24), Χανίων (27) Εύβοιας (48), Ηρακλείου (48), Ιωαννίνων (24) και Χαλκιδικής (34).

Για τις δύο τελευταίες αναμένεται σήμερα η εισήγηση των ειδικών για υπαγωγή στο «βαθύ κόκκινο» και το αυστηρότερο lockdown των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.


Ειδήσεις σήμερα

AstraZeneca: Μειωμένες κατά 25% οι δόσεις εμβολίων που θα προμηθεύσει την ΕΕ

Ιαπωνία-ΗΠΑ: Τον επόμενο μήνα η συνάντηση των Σούγκα-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Αντί για κινητά και ρούχα έστελναν στους αγοραστές... συσκευασίες χυμών!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης