Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου - Τι δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου - Τι δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα

Επιδεινώνεται η επιδημιολογική εικόνα της πόλης με το ιικό φορτίο να αυξάνεται κατά 206% μέσα σε 10 ημέρες - Πώς το εξηγούν οι ειδικοί

thess
Σημαντικά αυξητική είναι τόσο η εβδομαδιαία όσο και ημερήσια τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Στα σχετικά διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνεται η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, σε επίπεδα αντίστοιχα με τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ξεκινούσε η εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου, όσο και με τα τέλη του ίδιου μήνα, στην πρώτη φάση αποκλιμάκωσης, μετά την κορύφωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα.

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/03 και της Τρίτης 09/03 είναι:

- Αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3,
- Αυξημένη κατά 206% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.

«Δυστυχώς, η ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην κοινωνία μετατρέπεται πλέον σε αγωνία. Η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Οι εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου των τελευταίων δύο ημερών είναι αντίστοιχες των τιμών που μετρήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως επίσης και στο τέλος Νοεμβρίου κατά την εκτόνωση του κύματος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Η συσχέτιση με την κλινική εικόνα

«Ο αριθμός των κρουσμάτων εκείνων των δύο περιόδων ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος (κόκκινες κολόνες στα διαγράμματα) σε σχέση με τώρα (κίτρινες κολόνες στα διαγράμματα) και αυτό πιθανώς να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που μολύνονται με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού απεκκρίνουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο στα λύματα και ότι ίσως υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ασυμπτωματικών, π.χ. άτομα νεότερης ηλικίας, που δεν καταγράφονται ως κρούσματα», διευκρίνισε ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.

Rationalized_relative_shedding_rate_Thessaloniki_up_to_09_03_2021_LONG
Κλείσιμο


Σε ό,τι αφορά την κλινική εικόνα, ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Ροηλίδης εξήγησε ότι «η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα συμφωνεί με τη σχετικά μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά επιπλέον προϊδεάζει για πιθανή ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων».

Rationalized_relative_shedding_rate_Thessaloniki_up_to_09_03_2021_MEDIUM


Στα συνημμένα διαγράμματα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Rationalized_relative_shedding_rate_Thessaloniki_up_to_09_03_2021_SHORT


Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεπέρασε τα 100 δισ. η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ - Μόνο 5 άνθρωποι τον ξεπερνούν σε πλούτο!

Πλαστό τεστ με 17 ευρώ και... πιστοποιητικό «fit to fly» για σκυλίτσα και νερό βρύσης!

Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης